Så ska Stefan Löfven vinna Annie Lööfs stöd

Stefan Löfven gav passningen till Annie Lööf under sin presskonferens.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven vill erbjuda Annie Lööf uppluckrad anställningstrygghet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är S-ledaren Stefan Löfvens flört med Annie Lööf:

Uppluckrad anställningstrygghet i byte mot en större a-kassa. 

Han levererade inviten efter mötet med talman Andreas Norlén. 

– Det är med direkt adress till Annie Lööf, säger PM Nilsson, ledarskribent på Dagens industri.  

Under förmiddagen genomför talman Andreas Norlén en ny samtalsrunda med alla partiledare utom M-ledaren Ulf Kristersson – som under gårdagen valde att avsluta sitt sonderingsuppdrag. 

LÄS MER: Stefan Löfven vill sondera - och är beredd att samarbeta

Stefan Löfvens charmoffensiv mot C och L

Först in till talmansfika och samtal var största partiets ledare, Stefan Löfven, som tippas ta över stafettpinnen från Ulf Kristersson och försöka bilda regering. 

Vad blir då Stefan Löfvens strategi om han får uppdraget i eftermiddag? 

– Då kommer han lägga in en enorm offensiv på Liberalerna och Centerpartier, säger PM Nilsson, ledarskribent på Dagens industri till Expressen TV. 


LÄS MER: Annie Lööf orsakar låsningar som få andra

Löfvens eftergift till Annie Lööf

Och enligt Nilsson har Stefan Löfven redan tjuvstartat uppdraget med en flört till Centerledaren Annie Lööf. 

– Han började redan nu med att bjuda in till något som liknar danskarnas modell med flexsecurity. En riktigt rejäl a-kassa i utbyte mot uppluckrade anställningstrygghetsregler, säger PM Nilsson. 

Han menar att mottagaren för inviten är glasklar: 

– Det är med direkt adress till Annie Lööf, eftersom det är Centerpartiet som särskilt tycker de frågorna är viktiga. Så jag tror att förhandlingarna redan är i gång. 

Eftersom Socialdemokraterna och LO har varit styvnackade motståndare till en sådan lösning ska det visa på Stefan Löfvens kompromissvilja. 

Expressen har sökt LO:s förbundsordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, som genom sin pressekreterare meddelar att han inte kommer lämna kommentarer under måndagen. 

LÄS MER: Löfven: Har haft kontakt med Kristersson


Tomas Ramberg: "Ska bli lättare att säga upp folk"

Sveriges Radio Ekots politiska kommentator, Tomas Ramberg, delar PM Nilssons analys. 

– Man förstod på Löfvens presskonferens att han är beredd att gå väldigt långt i fråga om politiska kompromisser för att nå någonstans med sin önskelösning, som är att få med sig Centerpartiet och Liberalerna på någon slags blocköverskridande samarbete där kanske Miljöpartiet ingår. Han började, utan att direkt ha fått frågan, att tala om att man kan kompromissa med arbetsrätten på ett sätt som lät misstänkt likt den lösning som Centerpartiet står för: Att det ska bli lättare att säga upp folk men att man ska få högre a-kassa, säger Tomas Ramberg till Ekot

Stefan Löfvens spricka med Jonas Sjöstedt

Dagens Nyheters politiska kommentator, Ewa Stenberg, menar att Stefan Löfvens Lööf-invit skapar irritation hos Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt: 

– Stefan Löfven talade om sin kompromissvillighet och att det går att hitta situationer där alla parter kan vinna. Han tog arbetsrätten som exempel, vilket är en av de stora stötestenarna. Det irriterade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som inte vill se en liberalare arbetsrätt, säger Ewa Stenberg till Dagens Nyheter.  

Jonas Sjöstedt förväntar sig inflytande o det blir en S-ledd regering.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under sin presskonferens efter samtalet med talmannen gjorde Jonas Sjöstedt klart att han förväntar sig inflytande om det blir en Löfven-ledd regering. 

– Det är vår framgång i valet som gör att Stefan Löfven kan säga att han är den rättmätiga regeringsbildaren, sa Jonas Sjöstedt. 

En knäckfråga återstår dock för S närmande till C:

– Så från hans (Stefan Löfvens) sida finns egentligen bara en punkt där det är låsning och det är vem som ska leda en sådan regering och det är just att statsministerkandidaten då ska vara Löfven, som leder det största partiet. Det är deras linje fortsatt, säger Tomas Ramberg till Ekot. 

LÄS MER: Kristersson gav upp – kollegerna i alliansen vägrar reagera


Jimmie Åkessons olika besked om regering

Expressens politikchef Martin Ahlquist menar att Stefan Löfven har en tuff tid framför sig om han, som det väntas, får uppdraget att sondera för ny regeringsbildning. 

Hur troligt är det att C och L direkt kommer börja samarbeta med S? frågar Expressen TV. 

– Väldigt otroligt. Ulf Kristersson hade ett väldigt svårt uppdrag som han alltså misslyckades med. Stefan Löfvens uppdrag är precis lika svårt. Annie Lööf har förvisso sagt att hon inte sätter sig i en regering som är direkt eller indirekt beroende av Sverigedemokraterna, men hon har precis lika tydligt sagt att hon inte sätter sig i en Löfven-ledd regering, säger Martin Ahlquist i Expressen TV.  

Låsningen med C förstärks efter att Stefan Löfven nu slagit fast att han vägrar kompromissa om statsministerposten. 

–Där har han varit lite flytande tidigare, men där sa han tydligt nej. Att det är det största partiet i en regering som ska ha statsministerposten, säger Martin Ahlquist. 

LÄS MER: ”SD har lyckats med det S misslyckats med”


Jimmie Åkesson kräver inflytande

SD-ledaren Jimmie Åkesson var nästa partiledare att träffa talmannen. 

– Det var intressant att höra hur han återigen modifierar de krav han som han planerar att ställa på en regeringsbildare. Han ger ju lite olika svar vid olika tillfällen. I fredags sa han "det är klart att vi röstar nej till en sådan där regering". Och nu sa han att han "röstar nej till en M-regering om de på intet sätt förhåller sig till oss utan bara allianspartierna. Man måste förhålla sig till hela majoriteten som man stöder sig av". Vilket är ett rimligt resonemang utifrån hans utgångspunkter, säger PM Nilsson.  

LÄS MER: Löfven står på tur att försöka bilda regering

Jimmie Åkessons får inte samtalen

Martin Ahlquist tror att Jimmie Åkesson har små möjligheter att få till sina efterlängtade samtal med andra partier. 

– Han kommer att trycka på det han gjort tidigare: "Om de andra partierna bara börja samtala med oss kommer det att lösa sig". Det är inget av de andra partierna som är beredda att göra det, så ha  kommer fortsätta trycka på oavsett. han vill ha någon form av samtal, inget tyder på att han kommer att få det efter att Stefan Löfven, högst troligt, tar över sonderingsuppdraget, säger Martin Ahlquist.