Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska Löfven lyckas med att locka Lööf

Veronica Palm, tidigare S-topp i Stockholm, tycker att Stefan Löfven borde bjuda till frågor där Annie Lööf har profilerat sig – och lätta upp den strama migrationspolitiken. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den tidigare justitieministern Thomas Bodström säger att Stefan Löfven måste erbjuda Annie Lööf så mycket politik att hon framstår som en förlorare om hon tackar nej. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i S, menar att listan med frågor där S och C borde kunna enas om nödvändiga reformer borde kunna bli ganska lång. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu är det dags för Stefan Löfven att rapportera till talmannen om hur sonderingssamtalen har gått. 

Enligt flera S-profiler är det inte omöjligt att locka över C-ledaren Annie Lööf till en blocköverskridande regering – men det gäller att agera klokt. 

– Han ska ge henne så mycket politik att hon framstår som en förlorare om hon tackar nej, säger tidigare justitieministern Thomas Bodström.

Det har gått en vecka sedan Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. 

Vid pressträffen efter att talmannen gett sitt besked talade Löfven med eftertryck om behovet av "öppenhet och kompromisser". 

Mandatfördelningen har i praktiken gjort Centerpartiet till vågmästare. Och även om Annie Lööf har sagt att "ett nej till Moderatledaren Ulf Kristersson inte är ett ja till Stefan Löfven" ser flera S-profiler möjligheter att få med henne i en blocköverskridande regering. 

Enligt en källa till Dagens Nyheter med god insyn i C utesluter Annie Lööf inte ett samarbete ett samarbete med S. 

– Ju längre tiden går, desto bättre är det för Centerpartiet. Allt tyder på att Annie Lööf får sonderingsuppdraget nästa gång, säger DN:s uppgiftslämnare. 

Personen menar att Lööf fram tills dess kan vänta medan Löfven "sockrar sitt bud".  

Måndagen är en ödesdag för Stefan Löfven, ska rapportera till talmannen om hur sonderingssamtalen har gått hittills.

Annie Lööf har sagt nej till en alliansregering om den blir beroende av SD. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Palm: Ge efter i Lööfs profilfråga 

Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot från Stockholm, tycker att Löfven borde locka Lööf med en mer liberal migrationspolitik. Hon påpekar att C-ledaren sagt nej till Kristersson för att hans regeringsförslag skulle vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna. 

– Skälet till att hon inte vill det är att hon har en betydligt mer liberal och human syn på migration och invandring. Så att lätta upp och liberalisera den svenska migrations- och asylpolitiken tycker jag vore väldigt bra, säger Veronica Palm.  

– De frågor som har Annie Lööf har profilerat sig i måste också kunna ligga på bordet, fortsätter hon. 

Att kompromissa om arbetsrätten – där S och C står långt ifrån varandra och C bland annat vill ändra i lagen om anställningsskydd – tror hon vore oklokt. 

– Det skulle möjligen göra att man fick ihop en regering, men det skulle skada det Socialdemokratiska partiet så enormt mycket att det absolut inte vore värt det. Dessutom tycker jag att det är dålig politik. Löntagarnas trygghet är vår grundfråga, säger Veronica Palm. 

Bodström: ”Hon måste framstå som vinnare”

Thomas Bodström, tidigare justitieminister, säger att Stefan Löfven måste vara mycket generös i förhandlingarna med Annie Lööf.  

– Han borde, om man bortser från statsministerposten, ge henne vilken ministerpost som helst som hon vill ha. Sedan ska han ge henne så mycket politik att hon framstår som en förlorare om hon tackar nej. Och så ska han låta henne "vinna mediabilden". Hon måste framstå som en vinnare efteråt. Han har fyra år att ta igen det. 

Enligt Thomas Bodström borde Stefan Löfven vara beredd att kompromissa om allt. 

 – Det kan inte finnas några heliga kor, säger han.  

Stjernkvist: Hitta frågor som förenar 

Lars Stjernkvist, som bland annat varit partisekreterare och i dag är kommunstyrelseordförande i Norrköping, säger att det som verkligen håller samman en regering är att man har gemensamma projekt. 

Han tror att listan med politikområden där både S och C ser att det är nödvändigt med reformer skulle kunna bli ganska lång. Lars Stjernkvist håller fram utbildning, bostäder och skatter som exempel. 

– Sedan är det klart att man måste hitta ett sätt att lösa de svåra konfliktfrågorna, säger Lars Stjernkvist och fortsätter:

– Jag tror att det viktigaste just nu är att både Annie Lööf och Stefan Löfven upptäcker att man har en så pass lång lista med frågor som förenar partierna att man inser att det vore ett väldigt nederlag om man inte tar tillvara på den samstämmigheten. Är den listan tillräckligt lång kommer man också att ha tillräcklig drivkraft för att lösa det här.

Rätt att sköta förhandlingarna tyst 

Veronica Palm, Thomas Bodström och Lars Stjernkvist är alla tre av uppfattningen att det är ett gott tecken att väldigt lite har läckt ut om hur sonderingssamtalen fortlöper. 

– Kristersson gjorde det stora misstaget att ha diskussionen i medierna. Det var roligt för er men det var då man förstod att de blev osams på riktigt – när de började kalla till presskonferenser hit och dit. Löfven verkar ha dragit lärdom av det och sköter förhandlingarna tyst, säger Thomas Bodström.  

Expressen har sökt samtliga partier med frågor om sonderingsmöten. Ingen har velat kommentera. 

 

Statsvetaren Jenny Madestam: Det talar för och emot att C väljer S

Det talar för

Regeringsmakten: ”Partier är maktintresserade. Regeringsmakten är den yttersta makten som innebär att man kan påverka samhället och få igenom sin politik. Det är det huvudsakliga argumentet. Annie Lööf har ett gott förhandlingsläge”. 

Får ta ansvar: ”Man visar att man bidrar till att ta ansvar i den här svåra situationen. Det pratas mer och mer om att det drar ut på tiden. De partier som till syvende och sist är med och hittar en lösning kan premieras av väljarna”.   

Alliansen ger upp: ”En sak som talar för är att alliansen inser att det är kört, att skilsmässan är ett faktum. Men det kräver nästan att man gemensamt kommer överens om att det inte fungerar längre – i det här läget”.    

 

Det talar emot

Alliansen spricker: ”Budskapet har varit att alliansen ska hålla ihop och att Centerpartiet är och alltjämt vill vara ett tydligt borgerligt parti”. 

Ogillar Socialdemokraterna: ”Centerpartiet ogillar Socialdemokraterna och står långt ifrån dem sakpolitiskt. Det gäller arbetsmarknadsfrågor primärt, men också den ekonomiska politiken där man har olika idéer om människors drivkrafter och synen på individen”. 

Svekdebatten: ”Man skulle utmålas som svikare. I historieböckerna skulle det stå att det var Annie Lööf och Centerpartiet som stack kniven i alliansen. Centerpartiet skulle också anklagas för att svika sina ideal”. 

 

Detta har hänt

24 september: Andreas Norlén (M) valdes till ny talman.

27 september: Talmannen träffade alla partiledare för att höra hur de tänker kring regeringsbildningen.

28 september: Talmannen kallade alla partiledare till nya samtal 2 oktober. 

2 oktober: Efter samtalen utsåg talmannen Ulf Kristersson (M) till sonderingsperson. 

9 oktober: Ulf Kristersson rapporterade till talmannen om hur samtalen gått under första veckan, meddelande att han avsåg fortsätta sondera trots att S sagt nej till stöd åt alliansen, samt skrev om saken på DN debatt.  

12 oktober: Ulf Kristersson skrev om möjliga regeringsalternativ på Facebook. 

13 oktober: Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) sa nej till Kristerssons regeringsalternativ, medan Ebba Busch Thor (KD) sa ja. 

14 oktober: Ulf Kristersson träffade talmannen och meddelade sedan att han ger upp sonderingsförsöken. 

15 oktober: Talmannen träffade alla partiledarna igen och gav sedan Stefan Löfven (S) sonderingsuppdraget. 

22 oktober: Stefan Löfven ska träffa talmannen och rapportera om hur samtalen har gått hittills. 

29 oktober: Stefan Löfvens två veckor som sonderingsperson tar slut.