Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ser Annie Lööfs regeringsplaner ut

Annie Lööf (C) kan tänka sig att bli statsminister.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Alliansledarna i SVT:s studio på valnatten. Annie Lööf säger att hennes ambition är att alliansen ska hålla ihop.Foto: OLLE SPORRONG

Annie Lööf fortsätter arbeta för en blocköverskridande regering – som hon själv kan tänka sig att leda.

Jan Björklund uppger att en regering med MP och alliansen huvudspåret i Lööfs sonderingar, men han utesluter inte ett samarbete med S.

S tänker dock inte sitta i en regering där inte Stefan Löfven är statsminister.

– Jag vill att alliansen ska hålla ihop. Jag har ju haft ett flertal möten under de här dagarna med de fem partier som jag nu för samtal med, säger Lööf.

Talman Andreas Norlén tar emot Annie Lööf klockan 9 på torsdagsmorgonen. 

Annie Lööf mötte ett väntande pressuppbåd under tisdagseftermiddagen, när hon var på väg till Centerns gruppmöte i riksdagshuset. Hon fick frågor om det pågående sonderingsuppdraget, som pågått sedan i torsdags i förra veckan.

Det här är första gången hon uttalar sig sedan hon fick uppdraget. Hon sade att hon hållit ett flertal möten och haft konstruktiva samtal med ledarna för alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. 

Utgångspunkten är fortfarande att hålla ihop alliansen och att hitta samarbeten över blockgränsen.

– Jag vill att alliansen ska hålla ihop. Jag har ju haft ett flertal möten under de här dagarna med de fem partier som jag nu för samtal med, sade Lööf.

Och på Instagram skriver hon själv så här:

”Väldigt intensiva dagar. Sedan i torsdags eftermiddag leder jag sonderingarna för en ny regering och jag tar detta sonderingsuppdrag på största allvar. 

Många, långa och bra samtal om politiska reformområden och en ny regering med de andra partiledarna.”

På Instagram skriver Annie Lööf i en kommentar att de flesta partiledare varit med på mötena och flera ministrar från olika partier, men hon säger inte något om vilken eller vilka partiledare som uteblivit.

”Tar det här på största allvar”

Hon fick bara sju dagar på sig att sondera, vilket dock kan förlängas på torsdag om hon ber talmannen om längre tid. Stefan Löfven och Ulf Kristersson fick båda 14 dagar för sina sonderingsuppdrag.

– Jag tar det här på största allvar och av den anledningen tänker jag inte göra någon analys nu, den analysen ger jag talmannen på torsdag.

Anders Ygeman och Stefan Löfven (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Annie Lööf fick uppdraget att sondera möjligheterna för en ny regering efter att Centerpartiet och Liberalerna röstat nej till Ulf Kristersson som statsminister i en historisk omröstning i förra veckan.

Annie Lööf: ”Har alltid goda samtal”

Hon säger nu att stämningen mellan Centerpartiet och Moderaterna är god, men vill inte gå in på vad som diskuterats under sammanträdena den senaste veckan.

– Vi har alltid goda samtal. Syftet med det här är att hitta en lösning för alliansen med förankring över blockgränsen. 

När hon formellt fick uppdraget av talmannen i torsdags sa Annie Lööf att hon ville pröva en ny taktik i sina sonderingar, och i stället för att diskutera regeringsbildningen börja med att diskutera sakpolitiskt innehåll.

”Syftet med det här är att hitta en lösning för alliansen med förankring över blockgränsen”, sa Annie Lööf på tisdagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Annie Lööf fick på tisdagseftermiddagen även frågan om hon själv kan tänka sig att bli statsminister.

– Ja, i sonderingsuppdraget ligger också ansvaret att kunna bli statsminister, svarade Lööf.

Hon tillade att en statsminister måste tolereras av riksdagens kammare.

– Det har ju Stefan Löfven och Ulf Kristersson blivit varse.

Erbjudandet: vice statsminister

Strax efter Annie Lööfs uttalande meddelade Anders Ygeman att Socialdemokraterna inte är intresserade av att ingå i en regering med Annie Lööf som statsminister:

– Jag har sagt hela tiden att oavsett vilken regering som kommer till stånd så är det naturliga att det största partiet har statsministerposten, sade han till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Anders Ygeman avfärdar Annie Lööf som statsminister 

 

Hillevi Larsson, riksdagsledamot för S, upprepar samma besked.

”Däremot skulle Annie Lööf kunna bli vice statsminister”, skriver hon i ett sms.

”Däremot skulle Annie Lööf kunna bli vice statsminister”, skriver riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S), i ett sms.Foto: SVEN LINDWALL

En tung centerpartist svarar syrligt:

”Hur skulle vice statsminister vara ett erbjudande? Den posten är ju vår ändå om vi mot all förmodan skulle sitta i en s-ledd regering.”

Björklund tror på alliansen och MP

Liberalernas ledare Jan Björklund intervjuades på tisdagen i SVT:s ”Aktuellt” om Lööfs sonderingar.

– Vår plan nu, som Annie Lööf nu sonderar, är att alliansen ska bilda en regering i samarbete med Miljöpartiet, sade Björklund, som dock inte har stängt dörren till Socialdemokraterna.

Han tror att en sådan regering kan bli verklighet – trots att Moderaterna har sagt nej.

– När omröstning efter omröstning sker i riksdagen och Sverige saknar en regering, så måste man till slut öppna upp. Då är alliansen plus MP inte långsökt, sade han i ”Aktuellt”.

Han tror dock inte att det kan bli en omröstning redan på torsdag, utan antyder att Annie Lööf kommer att få mer tid.

– Det som kan tänkas hända på torsdag, utan att jag vet något om det, det är att Annie Lööf upplever att hon har fått sådana öppningar i samtalen att man kan gå vidare med fortsatta samtal. Om det inte finns några öppningar, då får vi börja på nytt.

 

Bara Politik 21 november

Programmet leds av Expressens politikreporter Karolina Skoglund. 

 

De gästar kvällens "Bara politik" 

 

Jonas Sjöstedt (V), partiledare

Vänsterpartiet hamnade något utanför frågan om regeringsbildningen när det blev skarpt läge. Ändå sitter Jonas Sjöstedts parti på hela 28 mandat, bara fyra mandat färre än Centerpartiet. Kommer han att släppa fram en mittenregering om Vänsterpartiet inte får inflytande? Och kan han tänka sig att släppa fram Annie Lööf som statsminister om så skulle bli fallet? I kvällens "Bara politik" får vi svaren. 

 

Veronica Palm, tidigare S-topp

Hon lämnade riksdagsuppdraget för Socialdemokraterna 2015 men har sedan dess varit en flitig debattör, bland annat i frågor om jämställdhet. Vad tror hon om Stefan Löfvens möjligheter att – trots att han röstades bort – bli statsminister efter Ulf Kristerssons fall i förra veckan? Och vad måste han erbjuda för att få med sig Annie Lööf och Jan Björklund på tåget?

 

Torbjörn Ekelund, Liberalerna Skåne

Liberalernas partiledare Jan Björklund pressas just nu hårt om vilket håll partiet ska gå. Liberalerna i Skåne är ett av distrikten som höjt rösten för att förhindra att L ska stötta eller släppa fram en regering bestående av S. Men hur stor del av landet har de med sig? Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne, ger sin bild av det alliansparti som i alla fall utåt tycks vara det mest splittrade i regeringsfrågan just nu.