Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Annie Lööf bli Sveriges statsminister

Annie Lööf pekas ut som Sveriges nästa statsminister av flera personer. Foto: JESSICA GOW/TT
Annie Lööf har själv sagt att hon vill se en kvinnlig statsminister. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Annie Lööf träffar talman Andreas Norlén.Foto: JESSICA GOW/TT
Miljöpartiets grundare Per Gahrton pekar ut Annie Lööf som den givna statsministern.Foto: GUGGE ZELANDER
Redan på måndagen lyfte allianskollegan Jan Björklund (L) fram Annie Lööf både som en önskvärd sonderingsperson och även en möjlig statsministerkandidat. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Efter gruppsamtalen med talmannen har Jan Björklunds (L) krav på Annie Lööf (C) som sonderingsperson nu blivit "än tydligare". 

Samtidigt är MP, enligt en källa till Expressen, beredda på att själva vända sig till C och L om de inte får ihop sin önskade mittenregering med S.

Isabella Lövin (MP) avböjer att kommentera uppgifterna, men öppnade redan bara ett par dagar efter valet just för Annie Lööf som statsminister om läget blev svårlöst. 

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, sa hon till Ekot då. 

Medan knutarna i regeringsbildningen tycks vara fortsatt svårlösta riktas nu allt fler blickar åt Annie Lööf (C) som en ny, möjlig statsminister. Redan på måndagen lyfte allianskollegan Jan Björklund (L) fram henne både som en önskvärd sonderingsperson och även en möjlig statsministerkandidat. 

Kravet på att göra henne till sonderingsperson har från Björklunds håll blivit "än tydligare" efter tisdagens gruppsamtal med talmannen, uppger hans stabschef Elin Boberg. 

Men det är inte bara från det ljusblåa hållet som stödet för C-ledaren som statsminister tycks finnas, utan även från det gröna. Bland annat har Miljöpartiets grundare Per Gahrton pekat ut henne som den givna statsministern i det läge som just nu råder, förslagsvis i en regering bestående av C, L och MP. Något som MP i stort inte tycks vara helt främmande inför. 

Enligt en MP-källa som Expressen talat med är just en sådan lösning nämligen ett reellt alternativ om man inte lyckas få över C och L till en regering med S och MP.

 

Allt fler blickar riktas åt Annie Lööf (C) som en ny, möjlig statsminister.Foto: OLLE SPORRONG

MP-källa: Öppna för en regering med MP, C och L  

Att MP skulle ingå i en alliansregering, vilket Annie Lööf och Jan Björklund just nu har som främsta alternativ, är enligt källan mer eller mindre otänkbart. Inte minst med tanke på att mandaten då inte räcker till att få igenom budgeten. Det skulle förvisso inte en MP, L och C-regering heller få, men den skulle ha en annan styrka:

– En regering med C, L och MP skulle bli en liten regering, men den skulle kunna ta stöd av S i viktiga frågor.

Andra personer inom MP som Expressen varit i kontakt med är inte fullt lika raka. De säger inte att en sådan lösning är utesluten, men att det inte heller är något det diskuteras om. Detta eftersom det bland annat rent matematiskt skulle kunna bli svårt att regera med en sådan regering.  

Språkröret Isabella Lövin (MP) har tidigare sagt att de är beredda på att sitta i en regering med alla partier utom SD, men att det också är "väldigt osannolikt" att de skulle kunna regera tillsammans med M. Ett par dagar efter valet öppnade hon också för möjligheten med Annie Lööf som statsminister. 

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, sa hon till Ekot då. 

Isabella Lövin väljer i nuläget att avböja att kommentera Expressens uppgifter då hon "ej har något nytt att säga", enligt pressekreteraren. 

 

Några dagar efter valet öppnade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin upp för möjligheten med Annie Lööf som statsminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lööf: "En teoretisk möjlighet"

Annie Lööf säger själv att hon anser att en regering bestående av enbart L och C är för liten. Däremot har hon varit kryptisk i svaren på frågor om hon kan tänka sig att bli statsminister. När C-ledaren gästade ”Skavlan” i förra veckan sade hon att hon hoppas på att få se en kvinnlig statsminister under sin egen livstid och att det rent tekniskt skulle kunna vara hon själv.

När hon fick samma fråga på presskonferensen efter talmansrundan i måndags svarade hon att ”det inte sonderats ännu”.

På tisdagen, återigen på samma fråga, löd svaret:

– Det är ju så klart en teoretisk möjlighet, men jag tror som sagt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater utan en lösning framåt.

På den direkta frågan om hon kan tänka sig att sitta i en regering med MP och C svarade hon: 

– Jag kommenterar ingenting nu utan för mig är det viktigt att alliansen håller ihop.

 

Statsvetaren Magnus Hagevi tror att Annie Lööf blir Sveriges nästa statsminister. Foto: OKÄND

Statsvetarprofessorn tror på Annie Lööf

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, har sedan valdagen trott att regeringsbildningen kommer att landa i en mindre mittenregering med Annie Lööf som statsminister.

– Den analysen jag gjorde innan talmansrundorna satte i gång handlade om de löften som de olika partiledarna gjort. På det här sättet skulle man kunna klara sig utan att svika dem, säger han.

– Det centrala är att en ganska liten regering ska accepteras av båda sidorna.

Efter ett gäng talmansrundor tror han fortfarande att hans analys är korrekt, men menar att C är ett för litet parti för att driva frågan själv. Därför krävs det att hon får frågan i ett skarpt läge, exempelvis genom ett sonderingsuppdrag från talmannen.

– Men jag skulle nog inte säga att något alternativ är sannolikt just nu. Även om jag får rätt så skulle jag bli förvånad. Men det kanske är en sådan lösning som innebär att vi får en regering som inte sitter hela mandatperioden.