Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så går rösträkningen till – med hålltider för kvällen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Söndag den 9 september går Sverige till val. 

Opinionssiffrorna spår en jämn kamp – men hur går egentligen rösträkningen till? 

Här får du veta allt om rösträkningen i valet 2018. 

Vem får rösta i valet? 

Alla svenska medborgare som är eller har varit folkbokförda i Sverige och fyllt 18 år senast på valdagen har rätt att rösta riksdagsvalet. För att få rösta i kommun- och landstingsfullmäktige måste du vara folkbokförd i den kommunen och det landstinget.

När öppnar vallokalerna? 

Från den 22 augusti har röstberättigade svenskar haft möjlighet att förtidsrösta. På själva valdagen, söndag 9 september, öppnar vallokalerna klockan åtta på morgonen. 

När stänger vallokalerna? 

Vallokalerna är sedan öppna i tolv timmar och stänger klockan 20.00. Däremot är 10 september sista dagen som en brevröst kan mottas hos Valmyndigheten. 

När börjar rösträkningen? 

Rösträkningen börjar först efter att vallokalerna har stängt – alltså klockan 20.00. 


LÄS MER: Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass

Hur går rösträkningen till? 

Efter att vallokalerna har stängts töms valurnorna tillsammans med förtidsrösterna och rösterna börjar räknas i lokalerna. Först räknas rösterna i valet till riksdagen, därefter valet till kommunfullmäktige och sist valet till landstingsfullmäktige. Dagen efter påbörjar länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen – i samma ordning som på valdagen. När räkningen i vallokalerna är färdig skickas det vidare till länsstyrelsen via kommunens valnämnd. 

När är rösträkningen färdig? 

Den slutgiltiga rösträkningen som räknas av länsstyrelsen beräknas presenteras i slutet av veckan efter söndagens val. Cirka en vecka efter valdagen fastställs resultatet för riksdagsvalet. 14 dagar efter valet är samtliga resultat publicerade. Däremot kommer ett första preliminärt valresultat redan på valnatten.  

När kan man förvänta sig ett resultat? 

När flera av vallokalerna är färdiga med rösträkningen presenteras ett preliminärt resultat på den kommande mandatfördelningen mellan partierna. Det preliminära resultatet brukar presenteras mellan klockan 22.00 och 23.00 på valdagen på Valmyndighetens hemsida. 

Hur röstar man i Sverige? 

För att rösta på valdagen tar du med dig giltig legitimation till din vallokal. Där får du tre kuvert för riksdagen, kommunen respektive landstinget. Sedan lägger du dina val i kuverten bakom en valskärm och lämnar därefter in dem till röstmottagarna. För den som vill förtidsrösta krävs röstkort – har du tappat bort det kan man beställa nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. På de flesta röstningslokalerna finns det dessutom möjlighet att skriva ut ett nytt. 


Källa: Valmyndigheten