Två valdistrikt saknas – trots att de är räknade

Stefan Löfven meddelade på Socialdemokraternas valvaka att han inte tänker avgå.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Den här regeringen har gjort sitt. Nu ska den avgå”, sa Kristerssons kommentar på Moderaternas valvaka.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson talar till väljarna på SD:s valvaka.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valvaka.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 9

Nu är alla valdistrikt räknade – efter att röster från två disktrikt i Stockholm försenats kraftigt.

– Utan att säga för mycket är det den mänskliga faktorn, säger Elin Grandeen, valsamordnare på länsstyrelsen Stockholm.

Här kan du se hur dina grannar röstade.  

När samtliga 6 004 distrikt är räknade är de rödgröna största block med 40,6 procent. Alliansen har sammanlagt 40,3 procent.

Under måndagsmorgonen ser resultatet ut som följande: 

Socialdemokraterna: 28,4 (31,0)

Miljöpartiet: 4,3 (6,9)

Vänsterpartiet: 7,9 (5,7)

Centerpartiet: 8,6 (6,1)

Liberalerna: 5,5 (5,4) 

Moderaterna: 19,8 (23,3)

Kristdemokraterna: 6,4 (4,6)

Sverigedemokraterna: 17,6 (12,9)

Övriga: 1,4 

Mandatfördelningen visar att de rödgröna har 144 mot alliansens 143. SD får just nu 62.

Två valdistrikt i Stockholm saknas – trots att rösterna räknats

Två valdistrikt saknades på måndagsförmiddagen, och dessa låg i Stockholm. Det handlade om Enskede 3 Västra Årsta mellersta och Hägersten 15 Svandammen, båda belägna söder om staden.

Elin Grandeen, valsamordnare på länsstyrelsen Stockholm, förklarar att missen beror på den mänskliga faktorn.

– De har lämnats in till oss, så vi har de fysiska rösterna. Men av någon outgrundlig anledning har de inte ringt in resultatet. Utan att säga för mycket är det den mänskliga faktorn, säger hon.

Att några distrikt ”glömmer” att ringa in resultatet händer varje år, enligt Grandeen.

– Så här är det varje val. Vi har folk som sitter och jagar på natten, vi ringer och försöker få tag i de som inte har rapporterat in. Men till slut, vid fyra halv fem i morse, bröt de. Då var vi ändå säkra på att rösterna rent fysiskt kommit in, men att resultatet inte hade ringts in.

Totalt handlade bortfallet om högst 4 000 röster. Hägersten 15 Svandammen 1 923 invånare och Enkede 3 Västra Årsta Mellersta 1 636 invånare, uppger TT.

Länsstyrelsen i Stockholm har inlett processen med att räkna om samtliga röster, och resultatet från de två saknade distrikten ska komma in under dagen.

– Vi håller på att packa upp alla röster just nu, och så fort vi hittar dem kommer vi att lägga in dem. Rösterna har aldrig varit borta, det är bara att vi inte har rapporterat in dem. Vi räknar om alla distrikt just nu, och de har varit förslutna hela tiden, säger Elin Grandeen.

När rösterna var räknade var valresultatet likvärdigt med det som tidigare presenterats.

Valmyndighetens hemsida Val.se låg nere 

Under söndagskvällen låg Valmyndighetens sajt Val.se nere. Valmyndigheten felsöker fortfarande under måndagen, men man har inga skäl att tro att det handlar om en överbelastningsattack som det har spekulerats om.

Det var också bara hemsidan som påverkades av teknikstrulet och inget annat kopplat till rösträkningen, understryker Valmyndigheten.

– Vi felsöker fortfarande men det är ingenting som tyder på någon form av attack, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten. 

Vid 13-tiden på måndagen felsöker Valmyndigheten fortfarande.

Rekordmånga har bytt parti i valet 2014

Hela 41 procent av väljarna valde att rösta på ett nytt parti i år jämfört med valet 2014. Motsvarande siffra förra valet var 35 procent, rapporterar SVT. 

Mest trogna väljare har SD: 86 procent som röstade på partiet 2014 valde att rösta på dem även i år. Enligt SVT drabbades Moderaterna hårdast av väljarflykten, där endast 54 procent av de som röstade på M förra valet gav sin röst till partiet i år.

Det är också fler ogiltiga röster i årets val jämfört med 2014, enligt Valmyndigheten. Men det rör sig bara om en marginell ökning. 

2014 var antalet ogiltiga röster 15 485, vilket innebär 0,3%. Motsvarande siffra 2018 är på måndagen 24 470, alltså 0,4%. 

Maja Fröman, presskommunikatör på Valmyndigheten förklarar i ett mejl till Expressen varför vissa röster ogiltigförklaras:

”Det kan exempelvis vara otydligt handskrivna röster, två valsedlar i samma kuvert etc. Tolkningar sköts av länsstyrelsen under den slutliga sammanräkningen”

”För tidigt att säga vilket block som är störst”

Valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson kommenterar det preliminära resultatet i SVT:

– Personligen tycker jag att det är alldeles för tidigt att säga att de rödgröna blir större än alliansen, säger han.

Alliansledarna kräver att Stefan Löfven avgår, men statsministern säger att han ska sitta kvar. 

– Det finns ingen grundlag som säger att statsministern ska avgå. Förtroendet ska prövas, ja, men det finns inget krav som säger att jag ska avgå. Det är viktigt att hålla huvudet kallt, ha is i magen. Att i det här läget låsa fast sig i positioner är inte bra för Sverige, säger Stefan Löfven i SVT.  

Han sätter press på Liberalerna och Centerpartiet om huruvida de vill sitta i en regering som bygger på stöd från Sverigedemokraterna. 

Liberalernas Jan Björlund sa i sitt tal på valvakan att Stefan Löfven bör lämna in sin avskedsansökan i mogon. Men i SVT:s valvaka kan han inte riktigt svara på frågan om han kan tänka sig att stödja Stefan Löfven som statsminister i en blocköverskridande regering. Han säger, i SVT:s valstudio:

– Om … vi … min utgångspunkt är att Ulf Kristersson ska vara statsminister. Men det är precis den här typen av frågor vi måste diskutera i den här partikonstellationen.

Utlandsrösterna kan avgöra – kan dröja till torsdag

Ytterligare röster ska dock räknas. Statsvetaren Jonas Hinnsfors säger till SVT att man uppskattar att de sent inkomna förtidsrösterna är 150 000 stycken – och dessa räknas först på onsdag.

På onsdag kommer också utlandsrösterna, även om ett lågt valdeltagande väntas. Över en halv miljon svenskar bor utomlands. 170 000 utlandssvenskar har rösträtt. Det har skickats 149 000 röstkort. 

I 2014 års val använde drygt 50 000 utlandssvenskar sin rösträtt. 

– Det är fortfarande sent inkomna utlandsröster och även förtidsröster från gårdagen och lördagen som inte räknats än. De kommer att räknas först onsdag. Jag vet inte exakt hur många de är. Om det är väldigt många röster att räkna kan räkningen dra ut till på torsdag, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

Han tillägger:

– Hade någon sida varit en klar vinnare har inte de här sista rösterna lika stor betydelse. 

Moderaterna överrepresenterade 

De flesta utlandsrösterna har redan kommit fram, och fördelats över valdistrikten. De räknas dock först på onsdag.

– De sorteras ut över valdistrikten för att inte ett valdistrikt ska behöva räkna alla, säger Lars Aden Lisinski.

Av utlandssvenskarna röstar endast omkring 32 procent, det skulle innebära cirka 50 000 röster till, enligt Statistiska centralbyrån. 

I valet 1979 avgjorde utlandsrösterna utgången till de borgerligas fördel.

Studier kring hur utlandssvenskarna röstade i valet 2014 visar att Moderaterna då var överrepresenterade bland onsdagsrösterna, som utlandsrösterna kallas, eftersom de räknas först onsdagen efter valet.

Procentuellt sett var det då fler som röstade på M i utlandet än via valurnorna i Sverige. Men Miljöpartiet fick också förhållandevis stor andel av utlandsrösterna.

Efter förra valet 2014 minskade Socialdemokraterna 0,2 procent från valnatten till det slutgiltiga valresultatet. De tiondelarna gick till M och MP.