Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blir M:s och KD:s budgetförslag

Ulf Kristersson. Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stora skattesänkningar för både löntagare, pensionärer och arbetsgivare väntar i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag.

Det rapporterar SVT Nyheter, som tagit del av de viktigaste punkterna.

Tidigare i veckan stod det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att lägga ett gemensamt budgetförslag i riksdagen.

Deras förslag kan bli den gällande budgeten för nästa år även om statsministern skulle heta Stefan Löfven. Sverigedemokraterna kommer troligen att rösta på M-KD-förslaget, som då vinner stöd av fler mandat i riksdagen än de rödgröna partierna har. 

Om Centerpartiet och Liberalerna lägger ner sina röster vinner M-KD-förslaget.

Stora skattesänkningar

SVT Nyheter har tagit del av ett dokument med de viktigaste punkterna i det gemensamma budgetförslaget. Fokus ligger på skattesänkningar.

Vid årsskiftet vill M och KD införa ytterligare ett jobbskatteavdrag på 10 miljarder kronor per år. Alla som arbetar får sänkt skatt med upp till 210 kronor i månaden.

Pensionärerna kompenseras genom att deras skat sänks med 5,2 miljarder kronor om året, vilket är 1 miljard kronor mer än den i rödgröna övergångsregeringens budgetförslag enligt M och KD.

4 miljarder satsas på att höja brytpunkten för att betala statlig skatt från 40 600 kronor i månaden till 42 000 kronor i månaden. 

med start den 1 september nästa år satsas 2 miljarder kronor om året på att ta bort den extra arbetsgivaravgiften för personer över 65 som arbetar.

Enligt partierna själva innehåller deras budgetförslag den största skattesänkningen sedan 2007 då alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt lade sin första budget, rapporterar SVT Nyheter.