Riksdagen samlas två veckor efter valet
Under måndagen den 24 september samlades den nyvalda riksdagen. Då valdes Moderaternas kandidat Andreas Norlén till talman. Därefter beslutades det att statsministeromröstningen skulle hållas dagen efter.
Så väljer riksdagen en ny statsminister
Vid omröstningen på tisdagsmorgonen röstades Löfven ner. Det är nu talmannen som ska föreslå en ny statsminister för riksdagen, efter samtal med företrädare för samtliga riksdagspartier som inleddes under torsdagen.
När talmannen föreslår en ny statsminister för riksdagen röstar ledamöterna. Politikerna röstar inte för en statsminister utan mot. Talmannens kandidat utses till statsminister om inte fler än hälften, minst 175 ledamöter, röstar emot talmannens förslag.
LÄS MER: Talmannen behöver övernaturliga krafter
Vad händer om riksdagen röstar emot talmannens förslag?
Detta har aldrig skett i Sverige förr. Men om riksdagen röstar nej till talmannens statsministerkandidat, får talmannen tre nya försök att utse statsminister. Misslyckas alla fyra föslag med att få stöd i riksdagen blir det extra val som då måste arrangeras inom tre månader.
Det är bråttom – budgeten måste bli klar till 15 november
Processen med att utse en regering efter valet måste gå snabbt. Anledningen är att riksdagen måste få ett budgetförslag presenterat senast den 15 november.
Budgeten måste inte få en majoritet av rösterna, men den måste få flest röster, annars riskerar oppositionens budget att gå igenom, skriver svt.se.
LÄS MER: Alliansens kollaps – C och L anklagas för dubbelspel
Vad händer om regeringen inte får igenom sin budget?
Då kan statsministern utlysa nyval, eller extra val, som det heter. Detta kan ske först tre månader efter riksdagens öppnande, tidigast juldagen 25 december.
Detta höll på att hända efter förra valet 2014 då Sverigedemokraterna röstade för alliansens budget. Statsminister Löfven hotade med extra val, men med en överenskommelse med Alliansen, den så kallade Decemberöverenskommelsen där partierna lovade att släppa fram den sittande regeringens budget för att underlätta för en minoritetsregering att styra landet. Decemberöverenskommelsen begravdes ett år senare när Kristdemokraterna lämnade den.
LÄS MER: Andreas Norlén (M) ny talman