Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S tar hjälp av norska systerpartiet i valspurten

Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet, och Anders Ygeman. Foto: Expressen TV

Med bara en dag kvar till valet tar Socialdemokraterna hjälp av sitt norska systerparti. 

Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet, deltog på S presskonferens på lördagsmorgonen – och varnade för att ge Sverigedemokraterna inflytande. 

– Jag upplever att valet i Sverige nu är historiskt för om högerpopulistiska partier ska få vara med och styra kursen för Sverige. 

Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, inledde pressträffen på Sveavägen 68 med att konstatera att han är ”ganska nöjd” med hur partiet drivit sin valkampanj hittills. 

– Vi känner att vi har valvinden i ryggen de sista skälvande 35 timmarna. 

Socialdemokraterna tar nu hjälp av sitt norska systerparti. Med på pressträffen var Jonas Gahr Støre, partiledare för Arbeiderpartiet. 

– Vi ser att många av de svenska ungdomarna som har arbetat i Norge nu återvänder till Sverige. För mig är det ett uttryck för att Sverige går bra, säger Jonas Gahr Støre. 

Jonas Gahr Støre berömde Stefan Löfvens ekonomiska politik och varnade för att ge Sverigedemokraterna inflytande. 

– Jag vill säga att den europeiska erfarenheten är att det är konservativa partier som avgör inflytandet till högerpopulistiska partier. Högerpopulistiska partier är olika, men kommer från samma familj. I land efter land så är det det stora partiet på högersidan som avgör inflytandet. Jag upplever att valet i Sverige nu är historiskt för om högerpopulistiska partier ska få vara med och styra kursen för Sverige. 

Jonas Gahr Støre säger att integration ska ske genom arbete och gemenskap, inte genom splittring. 

– Vi har ett högerpopulistiskt parti i regeringen. Vårt Fremskrittsparti är olikt Sverigedemokraterna. Men ett kännetecken är att de är traditionella högerpartier. De går för sänkta skatter till de som har mest, de går systematiskt emot arbetstagares rättigheter och de går emot klimat och miljö. 

Anders Ygeman berömde Annie Lööf 

Anders Ygeman kommenterade gårdagens slutdebatt i SVT, där Jimmie Åkessons uttalande om att det är svårt för människor som inte är svenskar att få jobb väckte stor uppståndelse.  

– Jag tycker att vi i går såg uttryck för Sverigedemokraternas rasistiska och nazistiska rötter, säger Anders Ygeman. 

Han berömmer Annie Lööf (C) för att hon i debatten tog tydligt avstånd för uttalandet, men säger samtidigt att det inte räcker. 

– Om man samtidigt släpper fram Ulf Kristersson som regeringsbildare, som kan komma att stötta sig mot SD, då blir Annie Lööfs avståndstagande tyvärr bara ett tomt slag i luften, säger han. Han säger också att Annie Lööf har 36 timmar på sig att ge väljarna ett svar på hur Annie Lööf kommer agera i regeringsbildningen.