Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S sista minuten-strategi: Skickade 700 000 sms

SMS:et som skickades ut från Socialdemokraterna på valdagen.
SMS:et som skickades ut.
Stefan Löfven med hustrun Ulla Löfven på väg för att rösta på valdagen.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

S har under valdagen skickat ut sms till 700 000 väljare, kan Expressen berätta. Ambitionen är att nå väljare som inte brukar rösta – och få dem att rösta på S. 

– Även valdagen tycker vi är en bra dag att hålla kontakt med väljare, säger Johan Öhrn, ansvarig för Socialdemokraternas samtalskampanj. 


VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

Socialdemokraterna har under valdagen skickat ut sms till 700 000 mobiltelefoner i Sverige. Det bekräftar Johan Öhrn, ansvarig för Socialdemokraternas samtalskampanj, för Expressen. 

– Jag vågar inte svara på om vi gjort det tidigare på valdagen. Jag känner inte till att vi ska ha gjort det. Det är inte så jättevanligt, säger han. 

Sms:en har gått ut till "geografiska områden med lågt valdeltagande". 

– Vi har bett våra leverantörer skicka ut sms framför allt till de områden där vi vet att de som bor där faktiskt kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna.

Sms:et som skickades ut från Socialdemokraterna.

I sms:et, med Socialdemokraterna som avsändare, står det: 

"I dag är det val. Rösta på Socialdemokraterna för ett tryggare Sverige – med högre pensioner och mer tid för familjen. Allas röst är lika mycket värd"

Är det okej att kampanja så här på valdagen? 

– Även valdagen tycker vi är en bra dag att hålla kontakt med väljare. Att inte kampanja på valdagen bröts av alliansen 2006. 

Moderaterna uppger till Expressen att de inte skickat några sms på valdagen. Varken detta val eller 2014. Miljöpartiet har skickat sms till medlemmar, men inte brett till köpta nummer. 

Vänsterpartiet: SMS innan valdagen

Också Vänsterpartiet regionalt har valt att skicka ut val-sms.

– Vi har ett antal telefonnummer och adresser i Skåne som vi har köpt från företag och som vi har skickat valsms till, alltså uppmaningar med att rösta på V. Det handlar om 37 000 sms, och det är bland annat till nummer som man har köpt av företag, säger Ana Rubin, ordförande i Vänsterpartiet i Skåne.

– Valsms:en har skickats ut igår. Det man ska komma ihåg att många av dem vi har skickat ut till har varit glada att bli påminda.

Ett av sms:en lyder: Välj Vänsterpartiet. Vi vill stoppa vinstjakten i välfärden och anställa fler lärare, sjuksköterskor och förskollärare.


VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti