Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-profilens varning: SD kan få 25 procent

”Det kan bli en jordbävning på valdagen”, menar S-profilen Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
SD-ledaren Jimmie Åkesson fick 33 procent högre valresultat än vad de ledande opinionsinstituten trodde för fyra år sedan. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna får 25,5 procent om de ledande opinionsinstituten just nu underskattar partiet lika mycket som inför valet 2014.

S-profilen Daniel Suhonen är inne på samma linje och varnar för att SD får 25 procent i valet.

– Jag tror att det kan bli en jordbävning på valdagen, säger han i podden ”Kvartals valkalender”.

Hos opinionsinstituten Yougov och Sentio får SD 24,2 respektive 21,8 procent i de senaste mätningarna. Sentios notering för SD i den senaste extramätningen från den 17 augusti är låg jämfört med runt 25 procent i mätningarna före under sommaren.

Yougov och Sentio ifrågasätts dock eftersom mätningarna bygger på självrekryterade webbpaneler men i förra valet var Sentio närmast i prognosen för SD:s valresultat.

I opinionsmätningarna från de fyra ledande opinionsinstituten i Sverige – Demoskop, Ipsos, Novus och Sifo – noteras SD för mellan 19,6 och 18,5 procent just nu.

I förra valet missade de fyra ledande instituten grovt på SD i de sista väljarbarometrarna före valet - SD:s valresultat blev 33 procent högre än mätningarna.

Erkände fel efter valet

Novus vd Torbjörn Sjöström erkände efter valet "ett systematiskt fel" och ”underskattning” i mätningarna och drog slutsatsen att SD-sympatisörerna misstänkte att de utsattes för ”åsiktsregistrering” när undersökningsföretagen ringde upp och därför var rädda för undersökningarna.

Det är ett skäl till att Demoskop, Ipsos, Novus och Sifo nu även använder webbpaneler, som rekryterats av opinionsinstituten, i kombination med telefonintervjuer i väljarundersökningarna.

– Svar som upplevs kontroversiella är lättare att våga ge om man känner ett avstånd och en anonymitet i intervjusituationen. Där kan webben vara en fördel, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

– Samtidigt ska det erkännas att vi är i en period där metoder omprövas nu. Det kommer att finnas mycket att lära sig av det kommande valet och ingen kan i dag vara säker på att ha en optimal metod.

Suhonen: ”SD ligger högre”

I de senaste mätningarna från de fyra ledande opinionsinstituten noteras SD nu för i snitt 19,2 procent. Om underskattningen av SD ändå finns kvar och är lika stor hos de fyra som vid valet 2014 – och valresultatet blir 33 procent högre – innebär det att SD får 25,5 procent årets val.

Chefen för den fackliga tankesmedjan Katalys, S-profilen Daniel Suhonen, tror att SD fortfarande är underskattade i opinionen hos Demoskop, Ipsos, Novus och Sifo. Han tror mer på Yougov just nu.

– Jag brukar ha en bra känsla för det här och har nu en känsla av att SD ligger högre. Jag tror att det kan bli en jordbävning på valdagen och att det blir 25 procent till SD, säger han i det senaste avsnittet av podden ”Kvartals valkalender”.

 

VAL 2018: Allt om valets viktigaste frågor 

 

Även spelbolagen tror att SD kommer göra ett betydligt bättre val än de senaste väljarbarometrarna från Demoskop, Ipsos, Novus och Sifo.

Oddsen hos spelbolagen Betsson och Unibet pekar fortfarande mot dött lopp mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i riksdagsvalet och de två partierna ger nu två gånger pengarna i det spelet. Moderaterna ger omkring tio gånger pengarna som största parti.

En sammanvägning av de två spelbolagens odds pekar mot att Sverigedemokraterna kommer få runt 23,5 procent i riksdagsvalet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!