Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S tillsätter jämlikhetskommission

Magdalena Andersson och Per Molander presenterade den nya kommissionen.Foto: Expressen TV

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission för att minska klyftorna i samhället, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– I Sverige har inkomsterna för de med högst inkomster dragit i väg medan de med lägst inkomst har halkat efter, säger Magdalena Andersson.

Per Molander, analytiker kring policyanalys och förvaltning, ska leda kommissionen som har i uppgift att arbeta mot de växande klyftorna i samhället. Kommissionen består av experter och inte av politiker.

Huvuduppdraget är att lämna förslag som långsiktigt bidrar till ökad jämlikhet och ökar den sociala rörligheten. Möjlighet till utbildning och den enskildes rätt gentemot ekonomiska intressen är några saker de ska titta på i kommissionen.

– I Sverige ska alla ha en skälig lön som man kan leva på, säger Magdalena Andersson.

Fokus på förslag

Utbildning och hälsa är två områden som har stark koppling till social bakgrund, enligt Molander.

– Min bild är att kunskapsläget kring hur det ser ut och orsaker är stark. Det blir mer fokus på policy och att ta fram förslag som kan få politiskt stöd, säger Per Molander.

Det är inte ens ett förslag utan en utredning som ska vara klar 2020, berättar Expressens politikchef Martin Ahlquist.

– Det går inte ens under valfläsk. Med det sagt så kan det bli en intressant utredning. Lite så har man gjort vad man kan för ekonomisk jämlikhet, ska man ändra mer nu måste man titta på hela det ekonomiska systemet, säger han.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt är inte imponerad över regeringens tilltag.

– Vi har gjort budgeten med regeringen i nästan fyra år och då har vi lagt förslag på förslag som skulle göra Sverige mera jämlikt. De rikaste skulle betala högre skatt och vi skulle kunna förbättra situationen för dem med låga inkomster, men lika ofta som vi har lagt förslagen har regeringen sagt nej till dem. Nu är det en månad till valet, det går bra för Vänstern och då vill Socialdemokraterna ha en utredning.

I sak har Sjöstedt ingenting att invända mot en jämlikhetskommission, men han efterlyser mindre snack och mer verkstad av regeringen.

– En kommisson är bra men att man vågar säga ja till förslag som faktiskt gör Sverige mer jämlikt är bättre. Det är väl där skillnaden mellan oss och dem går.