Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S presenterar granskning av SD:s ekonomiska politik

S presenterar i dag en granskning av SD:s ekonomiska politik. 

De går till hårt angrepp mot partiet och kallar SD:s politik för ”ett angrepp på den svenska modellen”. 

– SD är ett parti för höginkomsttagare, säger finansminister Magdalena Andersson.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson kallar anklagelserna "felaktiga i sak”.

Försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson har i dag presenterat en granskning Socialdemokraterna gjort av Sverigedemokraternas ekonomiska politik. 

Anledningen till detta säger Magdalena Andersson är att de är måna om att väljarna får en tydlig bild av vad för parti SD egentligen är. 

– Vår bedömning är att det är viktigt att väljarna får en tydlig varudeklaration på SD inför valet. 

Både Magdalena Andersson och Peter Hultqvist fokuserar på att de anser att SD är ett högerparti – ett parti för höginkomsttagare. 

– Jimmie Åkesson har talat om att man är ett mittenparti. Men det här är ett högerparti, ett högerextremt parti med rasistiska rötter, säger Peter Hultqvist. 

Magdalena Andersson om SD:s politik 

Magdalena Andersson säger att SD:s politik är ett angrepp på den svenska modellen. 

– De går fram med stora skattesänkningar, främst för de som tjänar mest. 

– Det är inte bara själva skattepolitiken som ger mer till de som har mest, när man ska finansiera detta så är det vanligt folk som drabbas. SD är ett hot mot välfärden, säger Magdalena Andersson.

Hon listar flera nedskärningar som SD vill genomföra, bland annat nedskärningar för kommuner och landsting. 

– Vad gäller Sverigedemokraternas politik på ett kommunalt plan så har LO visat att i 129 kommuner där SD finns representerade så har SD inte lagt ett enda eget budgetförslag, säger hon.

Peter Hultqvist: ”Ett arbetarfientligt parti”

Försvarsminister Peter Hultqvist pratade om vad Sverigedemokraternas politik innebär för svenska löntagare. 

– Man vill bidra till att försvaga fackföreningsrörelsen genom att avskaffa den återinförda avdragsrätten för fackavgiften och genom att skilja A-kassorna från facken

– Det är oerhört tydligt var SD står i dessa sammanhang, de vill försämra på olika sätt för löntagarna, säger Peter Hultqvist. De är ett arbetarfientligt parti, fortsätter han.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson menar att bilden som S målar upp är fel. 

– Anklagelserna är felaktiga i sak. Framförallt när det gäller att vi skulle göra nedskärningar i kommunernas välfärd. Det är pinsamt att man fortsätter med de påståendena, säger han.

Enligt Karlsson vill Sverigedemokraterna inte sänka kvalitén på välfärden i kommunerna för de som bor där.

– Det här handlar om att vi vill ta emot färre invandrare än Socialdemokraterna. Det handlar om att det bor färre personer i kommunerna som behöver integrationsåtgärder och välfärd. Då behöver inte vi anslå lika mycket till kommunerna som Socialdemokraterna behöver göra.