Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S öppnar för talman från ett annat parti

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Eskil Erlandsson pekas ut som kandidat. Foto: EMIL NORDIN

Socialdemokraterna öppnar för att talmannen ska hämtas från ett annat parti, skriver Aftonbladet.

– Målet är att hitta en talman som har brett stöd på båda sidor av blockgränsen, säger Anders Ygeman, S.

Bland möjliga namn finns ex-ministern Eskil Erlandsson, C, erfar Aftonbladet.

Nu öppnar Socialdemokraterna för att bryta den tradition som gällt i Sveriges riksdag i decennier: Att talmannen nomineras av riksdagens största parti eller det största partiet i det största blocket.

Den gamla ordningen skulle alltså ha inneburit att S hade fått nominera talmannen.

– Men nu har de borgerliga partierna, enligt uppgifter i medier, valt att lämna den principen och tänker i stället föreslå en egen talman. Jag tycker att det är en olycklig utveckling eftersom det i praktiken betyder att det kommer att bli SD som avgör vem som blir talman, trots att inte ens var femte väljare har röstat på SD, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

– Målet är att hitta en talman som har brett stöd på båda sidor av blockgränsen.

Bland möjliga namn finns ex-ministern Eskil Erlandsson, C, erfar Aftonbladet.

Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby skriver i en kommentar till Expressen: 

”Vi tycker att det största partiet ska ha talmansposten, det vill säga Socialdemokraterna. Men är beredda att föra samtal om det med andra partier.”

Enligt statsvetare Jenny Madestam kan anledningarna till Socialdemokraternas öppning vara flera:

– Det är väl ett led i förhandlingsspelet kan man väl tänka sig. Om man är schysst och går med på en talman från de andra, så kanske de förväntas gå med på någonting i regeringsförhandlingarna, som är till ens favör, säger hon.

– Man kan också tolka det som att det helt enkelt är att sträcka ut en hand, eller liksom försöka börja gå till mötes, fortsätter Jenny Madestam.

 

 

Socialdemokraternas öppning för en talman från ett annat parti kan ses som ett led i förhandlingsspelet, enligt statsvetare Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alliansens plan

På onsdagen, i samband med en presskonferens, gick alliansen nämligen ut med att de avser att presentera ett gemensamt förslag på talman.

Enligt vad Expressen erfar rör det sig om en av dessa tre personer: Beatrice Ask (M), tillförordnad ordförande i konstitutionsutskottet, Tobias Billström (M), gruppledare, och Andreas Norén (M), ordförande i konstitutionsutskottet.

Även den tidigare M-riksdagsledamoten Per Westerberg, som var talman mellan 2006 och 2014, tror på något av dessa tre namn.

– Det viktigaste om man ska gå med på en person från det andra lägret, så tror jag att villkoret är att det är en person som har en annan typ av approach till det hela. Någon man bedömer själv är mer förhandlingsorienterad och nytänkande, säger Jenny Madestam.

 

Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna. Han talade om det framtida valet av talman i podcasten ”Kvartal” nyligen:

– Jag räknar inte med någonting, men det är uppenbart att allianspartiernas röster inte räcker. Ett annat viktigt besked från alliansen är att det inte är Socialdemokraterna utan talmannen som ska leda regeringsbildningsprocessen och vi kommer där föreslå en gemensam talmanskandidat, sa Strömmer då.

 

24 september: Omröstning av talmannen

Den 24 september öppnar riksdagen. Den högtidliga ceremonin börjar med en sluten omröstning av talmannen – som är viktig eftersom den här personen föreslår vem som ska bli statsminister.

I flera decennier, närmare bestämt sedan 1982, har talmannen plockats ur regeringens största parti – något som nu kan komma att ändras.

Före 8 oktober: Obligatorisk statsministeromröstning

Det första som hamnar på talmannens bord är att bestämma datum för den så kallade obligatoriska statsministeromröstningen – som kommer avgöra Stefan Löfvens öde. Om 175 ledamöter, det vill säga en majoritet, röstar nej måste han lämna statsministerposten. Av den anledningen kan avgörandet ligga i SD:s händer, då inget av de nuvarande blocken har egen majoritet i riksdagen.

Talmannens jakt på en ny statsminister

Om Stefan Löfven skulle falla måste den nya talmannen ta reda på hur partierna ser på regeringsfrågan och vilken statsministerkandidat de kan stödja. Talmannen måste då lägga undan sin egen partipolitik och göra sitt yttersta för att få fram en ny statsminister genom att lägga fram det förslag som har störst möjlighet att gå igenom riksdagen.

– Talmannen är samtalsledaren som ska försöka lirka fram en möjlighet att få fram en statsministerkandidat. Då gäller det att lyssna av, att ställa frågor, säger förre talmannen Per Westerberg (M) till SVT Nyheter.

Talmannen får lägga max fyra förslag. Om alla röstas ner blir det nyval – som dock aldrig har hållits i Sverige av den här anledningen.