Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven och Åkesson ökar – L ligger under spärren

Stefan Löfven (S), går starkt framåt. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraterna ökar efter valet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Liberalerna skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är de partier som gått starkast framåt efter valet – det visar SVT/Novus väljarbarometer i december.

Samtidigt visar mätningen att Liberalerna skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

Enligt mätningen är det SD som står för den största ökningen efter valet. Partiet har ökat med 2,3 procentenheter sedan valdagen, visar SVT/Novus. Det placerar partiet som Sveriges näst största parti. 

– Det kan bero på att det nu finns ett missnöje med att det inte går att få fram en regering, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till SVT.

Även Socialdemokraterna har gjort en stor ökning med 1,8 procentenheter, och landar därmed precis på strecket för 30 procent. Partisekreterare Lena Rådström Bastaad kommenterar mätningen i SVT med att hon tror att väljarna litar på Löfvens ledarskap.

–  Väljarna känner att Socialdemokraterna och Stefan Löfven gett samma besked före valet och efter valet och Stefan Löfven har stått för ett stabilt ledarskap under hela hösten, säger hon.

L största förloraren – C står still

Den största förloraren i mätningen är Liberalerna, som skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag. Partiet har backat med 1,6 procentenheter sedan valet, och landar på 3,9 procent. Partisekreterare Maria Arnholm säger att det "besvärliga" politiska läget gör det svårt att analysera siffrorna.

– Man kan inte riktigt veta hur väljarna tänker. Jag förstår om väljarna är förvirrade över den situation vi nu befinner oss i, säger Maria Arnholm till SVT.

 

10 000 personer har blivit tillfrågade om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. Så här ser resultatet ut. Foto: Skärmdump / SVT

Den näst största minskningen står Moderaterna för, som backar med 1,5 procentenheter. 

Centerpartiet står däremot helt still i väljarförtroendet på sina 8,6 procent. 

De resterande riksdagspartierna står i mätningen enbart för små förändringar: KD går framåt med 0,2 procentenheter, medan V backar med 0,3 enheter och MP med 0,4 enheter. 

LÄS MER: C-toppen: Hellre en lösning med Löfven 

 

Så gick undersökningen till

SVT/Novus har sökt totalt 10 742 personer per telefon mellan den 12 november och 16 december. Av dessa fick man svar från 5 414 stycken. 

Detta är ett riksrepresentativt urval för svenska medborgare över 18 år, utan övre åldersgräns.

 

Frågan man ställt är hur väljaren skulle rösta om det var riksdagsval i dag. Förändringarna ligger inom den statistiska felmarginalen.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!