S miljonsatsning: Idrott inom ramen för fritids

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fler barn skulle få möjlighet att idrotta samtidigt som det minskar stressen bland föräldrar, säger finansminister Magdalena Andersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
S satsar 250 miljoner kronor på det dem kallar för "framtidens fritids".
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

S satsar 250 miljoner kronor på det de kallar för "framtidens fritids", kan Expressen berätta. På tisdagen kommer bland annat finansministern presentera förslagen, som bland annat innebär att idrottsverksamhet läggs inom ramen för fritids. 

– Fler barn skulle få möjlighet att idrotta samtidigt som det minskar stressen bland föräldrar, säger finansminister Magdalena Andersson. 

På tisdagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, förslag på skolområdet. Expressen kan nu berätta att det bland annat handlar om en satsning på 250 miljoner kronor som inriktar sig på fritidsverksamheten. 

– Det här är något som vi vill satsa på under nästa mandatperiod. För oss går ett fritids för våra barn före stora skattesänkningar för de med höga inkomster, säger finansminister Magdalena Andersson. 


LÄS MER: Avhopparna får nya toppjobb av Löfven 


Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Träning inom fritidsverksamheten 

Bland annat ska pengarna användas för att få till ett samröre mellan idrottsrörelsen och fritids, som innebär att träningar ska ske inom eller i anslutning till fritids. 

– Det innebär att man ska kunna ha mer träningar som är i anslutning till fritids, vilket skulle innebära att fler barn som inte idrottar skulle ha möjlighet att göra det. Men det innebär också att massor av föräldrar som stressar hem från jobbet för hinna att hämta på fritids, för att sedan skjutsa till en träning och sedan hämta på träningen igen skulle slippa det. I stället kan föräldern vara handlad och klar när man hämtar på träningen. 


LÄS MER: Klasskillnaderna som kan fälla Löfven 


Foto: TT NYHETSBYRÅN

Blir den här träningen avgiftsfri eller vad är tanken?
– Avgiftsfritt eller med lindriga avgifter. 

Inom satsningen ryms även läxläsning på fritids samt en ökad personaltäthet och minskade barngrupper. Skolverket kommer att få i uppdrag att införa nationella riktmärken för elevgruppernas storlek.

Vad skulle kunna vara en rimlig storlek? 

– Det vill inte jag säga här och nu. Det är bättre att de som är experter på pedagogik som får göra en sådan bedömning, men vi ser ju väldigt stora grupper och vill gärna se mer personal på fritids så att det finns mer tid för att ha verksamhet.