Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-kritiken mot extramötet om bränderna: "Onödigt"

Åsa Lindestam, S, vice ordförande i utskottet är kritisk till allianspartiernas möteskrav.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Alla frågor som ställdes hade jag svar på innan”, säger hon.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

På tisdagen hölls ett extrainsatt försvarsutskott i riksdagen om skogsbränderna.

Efter mötet var Åsa Lindestam, S, vice ordförande i utskottet, kritisk till allianspartiernas möteskrav - och kallade det för "onödigt".

– Alla frågor som ställdes hade jag svar på innan, säger hon.

Centerpartiet tog i förra veckan initiativ till ett extrainsatt försvarsutskott med anledning av skogsbränderna i Sverige, något som alla allianspartier ställde sig bakom.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, och inrikesminister Morgan Johansson, S, kallades till utskottet, som höll det extrainsatta mötet under tisdagen vid lunchtid.

Efter nästan två timmar avslutades mötet, och strax därefter kom en mycket kritisk Åsa Lindestam, socialdemokrat och vice ordförande i försvarsutskottet, ut från mötessalen.

– Alla frågor som ställdes hade jag svar på innan. Ett onödigt möte måste jag säga, säger hon.


Branden i Ljusdal bekämpas med helikopter.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åsa Lindestam, S, menade att det var bra att försvarsutskottets ledamöter ville hålla sig informerade, men menade att det fanns andra sätt.

– Om man vill söka information så finns den. Jag har gjort det och jag har fått de svar jag behöver. De som släcker bränderna ska få göra det i fred, och vi ska inte hålla på och göra saker på den här nivån. Vi ska avvakta till utvärderingen är gjord, först då kan vi fundera på vad vi ska göra bättre, säger hon.

Svaret på kritiken

Utspelet från Åsa Lindestam väckte förvåning hos allianspartiernas ledamöter.

– Det håller jag inte alls med om. Vi är representanter för svenska folket och det är viktigt att vi får information, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Beatrice Ask, Moderaterna, tyckte inte heller hon att Åsa Lindestams kritik mot allianspartiernas möteskrav var befogad.

– Det är fel naturligtvis. Det är viktigt att riksdagens ledamöter i ansvarigt utskott har adekvat information och kan ställa de frågor som vi har. Det är också ett sätt för riksdagen att ställa regeringen till svars och mana på för ytterligare åtgärder.

Efter mötet gick ansvariga ministrar, Morgan Johansson och Peter Hultqvist, snabbt förbi det samlade medieuppbådet utan att svara på frågor.

Tidigare under dagen höll de en presskonferens om läget och regeringens åtgärder. 

Då meddelade regeringen att man på torsdag bland annat kommer att besluta om att MSB ska ges ökade möjligheter att ersätta de drabbade kommunerna för de skador som uppkommer. Kostnaden för ersättningen beräknas uppgå till 300 miljoner kronor under 2018.

"Skicka ut statliga helikoptrar"

Många riksdagsledamöter i försvarsutskottet tyckte på att krisberedskapen var bättre nu än branden i Västmanland 2014, och att många lärdomar gjorts av bristerna där. 

Även Beatrice Ask, M, som satt i regeringen sommaren 2014, höll med om det.

– Samarbetet mellan myndigheterna påstås ha fungerat bättre och man tycker att man har blivit bättre på information. Men jag tycker fortfarande att en hel del saker inte har åtgärdats, säger hon, och nämner framför allt brist på ekonomiska resurser till räddningstjänst i kommunerna.

Men mest kritisk av alla var Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) borde få uppgiften att ha en larmcentral som har överblick, och att myndigheten ska få makt att skicka ut de statliga helikoptrar som finns. Dessutom bör Försvarsmakten få uppgift att hjälpa till vid den här typen av katastrofer, säger Mikael Oscarsson.

Peter Hultqvist, S, försvarsminister, sa tidigare under dagen att han vill att Försvarsmakten ska fortsätta prioritera att bygga militär förmåga.

– Försvarsmakten har i dag de mandat som krävs för att stödja räddningstjänsten, det är viktigt att markera, säger försvarsministern.