Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-kravet för samarbete: Stefan Löfven sitter kvar

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven smet ut bakvägen efter S-toppmötet.

Då gick Anders Ygeman upp på podiet och sa att partiet är redo att kompromissa för att få till en blocköverskridande regering.

Kravet: Att Löfven får fortsätta som statsminister.

På måndagsmorgonen samlades toppskiktet i Socialdemokraterna på partihögkvarteret Sveavägen 68 för att hålla ett första möte i det verkställande utskottet efter valet.

Omkring tre timmar senare var mötet över.

Stefan Löfven smet ut bakvägen utan att göra några intervjuer.

I stället gick Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, upp för att hålla presskonferens tillsammans med justitieminister Morgan Johansson.

– Vi ser framför oss att även om vi är det större blocket ska vi försöka bilda en regering över blockgränsen. Det betyder att vi också önskar att se en regering över blockgränsen om alliansen blir det större blocket, säger Anders Ygeman.

Detsamma gäller om de sista rösterna skulle falla så att alliansen blir något mandat större än de rödgröna, menar Ygeman.

Ygeman redo att vara ödmjuk

På frågan om Socialdemokraterna vill bilda regering över blockgränsen eller om partiet önskar att få stöd för att regera ensamma svarar Ygeman:

– Båda de alternativen är möjliga. Jag tror att det är olyckligt om man försöker blockera bort det ena eller det andra regeringsalternativet.

Nu väntar diskussioner över blockgränsen, som Ygeman menar att man kommer att hålla "så nära kroppen som möjligt". Han säger att det som förenar Socialdemokraterna med partier över blockgränsen, tidigare utpekade som framför allt Liberalerna och Centerpartiet, är att de har stått upp för anständigheten och mot de som vill göra skillnad mellan folk och folk.

Men han säger samtidigt:

– Jag ser framför mig att det finns intresse från alla olika partier att föra de här diskussionerna, och jag ser också framför mig att det måste göras med ett stort mått av ödmjukhet från vår sida. Vi är det största partiet men det är klart att vi inte kommer kunna få all vår vilja igenom om vi ska föra den här typen av diskussioner.

Kravet: Löfven som statsminister

S utgångspunkt för alla blocköverskridande diskussioner är tydlig: Att Stefan Löfven fortsatt ska vara statsminister, oavsett regeringskonstellation.

– Det är utgångspunkten, ja, säger Anders Ygeman.

Vänsterpartiet har gjort ett starkt val och Jonas Sjöstedt har berättat att han har ambition att sitta i regering tillsammans med de rödgröna partierna. Hur V passar in i ett eventuellt blocköverskridande regeringssamarbete är Anders Ygeman fåordig kring:

– Därvidlag har väl ingenting egentligen förändrats sedan förra valet.

Efter valnattsresultatet var färdigräknat krävde alliansens partiledare att Stefan Löfven skulle avgå, med hänvisning till en bestämmelse i grundlagen. Under måndagens presskonferens avfärdade justitieminister Morgan Johansson kravet som oseriöst, och att det inte går i linje med förarbetena till grundlagsutredningen för drygt tio år sedan där den nuvarande justitieministern själv satt med.