Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S hemliga nätknep ska få över väljare från SD

Socialdemokraterna har pekat ut SD som huvudmotståndare inför valet 2018.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genom Googleannonsering vill S locka till sig väljare som är nyfikna på Sverigedemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Genom sökordsannonsering vill Socialdemokraterna vinna röster från SD.

– För mig är det lite lustigt. De kallar oss väldigt mycket fula saker men ändå vill de ha våra sympatisörer, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein. 

S själva säger anledningen bakom är att de vill göra det lättare för väljarna att hitta information.

Socialdemokraterna har pekat ut Sverigedemokraterna som en av sina huvudmotståndare inför valet 2018. Nu bekräftar Socialdemokraterna sin onlinestrategi, hur de med hjälp av Google-annonsering ska stjäla röster från SD.

Genom sökordsannonsering i Googles annonsverktyg Adwords vill de locka in nyfikna väljare till deras egen hemsida, något som uppmärksammats på Twitter.

https://twitter.com/stikkanlj/status/999331334093930497

Sverigedemokraterna: ”Det är desperat”

Det är bland annat den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som under gårdagen kunde uppmärksamma hur Googles sökmotor efter en sökning på Sverigedemokraterna redovisade Socialdemokraternas webbsida högst upp, till och med ovanför SD:s sajt.

– Det är märkligt att de inte vill tala med oss och tycker väldigt illa om oss men ändå vill att våra medlemmar ska gå in på deras sida, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna.

I många webbläsare redovisar en Googlesökning på ”sverigedemokraterna” Socialdemokraternas högst upp bland sökträffarna.
Foto: SKÄRMDUMP

Socialdemokraterna bekräftar strategin

I ett mejl till Expressen bekräftar Socialdemokraterna sin strategi.

”Sverigedemokraterna är en av våra två utpekade huvudmotståndare. För oss är det prioriterat att göra det enkelt för väljarna att hitta information om oss och bedöma de politiska skillnaderna mellan partierna”, skriver Socialdemokraternas pressekreterare Martin Rynoson.

Det är inte första gången Socialdemokraterna väljer att rikta sina Googleannonser mot andra partier. Redan under förra valrörelsen i 2014 kunde Expressen rapportera att de köpt sökord som ”Moderaterna”, ”Feministiskt initiativ” och ”Fredrik Reinfeldt”.

– För mig är det lite lustigt. De kallar oss väldigt mycket fula saker men ändå vill de ha våra sympatisörer. Det är väldigt märkligt, de borde vara lite mer konsekventa kan man tycka. Det är väl en desperation för dem. De ser starkt vikande opinionssiffror och en stark tydlig ström till oss, då gör de väl vad de kan, säger Joakim Wallerstein.

”Det här är intressant. De har varit väldigt innovativa”, säger Marie Grusell, expert på strategisk politisk kommunikation om Socialdemokraternas strategi.
Foto: JOHAN WINGBORG

Marie Grusell är doktor och expert på strategisk politisk kommunikation vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet. Hon menar att hon inte sett just den här typen av politisk reklam tidigare.

– Det här är intressant. De har varit väldigt innovativa. Det är möjligt för alla att köpa den här typen av platser. Socialdemokraterna har många av sina väljare som gått till Sverigedemokraterna, det här kan vara ett sätt att få dem att vända tillbaka, säger hon.

– Jag tror att det här är ganska nytt. Hade det varit frekvent använt borde jag åtminstone ha hört talas om det.

Vill inte avslöja vilka sökord det rör sig om

Även en sökning på Moderaterna leder till Socialdemokraternas hemsida – men partiet vill inte gå in i detalj på exakt vilka sökord de köpt.

”Socialdemokraterna är transparenta med vilka annonser vi lägger ut i sociala medier, och redovisar dessa öppet på webbplatsen www.sannonser.se. Däremot avböjer vi att svara på exakt vilka sökord och söksträngar på Google som vi annonserar mot.”, skriver Martin Rynoson i ett mejl.


LÄS MER: Allt inför riksdagsvalet 2018 


Enligt Google Adwords betalar Socialdemokraterna cirka 13 kronor per klick för annonsen, samtidigt som ungefär 27 000 personer i månaden, i genomsnitt, söker på Sverigedemokraterna. Det är dock inte alla som får upp annonsen i sin webbläsare, det kan variera beroende på tidigare aktivitet som lagras i webbläsaren.

En sökning på Moderaterna i Google redovisar Socialdemokraternas hemsida högst upp.
Foto: SKÄRMDUMP

Marie Grusell vid Göteborgs universitet menar att Socialdemokraterna startade tidigt, redan i februari, med sin valkampanj inför valet 2018. Hon tror att vi kommer se många olika former av budskap online.

– Partierna överlag kommer satsa mycket på sociala medier. Det betyder inte att de traditionella kanalerna försvinner. Det här har de gjort tidigt. Det är först nu man kan se en större möjlighet att få ut fler budskap via sociala medier. Man tycker att det är självklart, men det är ganska nytt, säger hon.

– Det handlar om ett strategiskt tänkande. I dag ger de här digitala plattformerna möjlighet att göra en ny politisk reklam. Du kan hitta målgrupper på helt nya sätt.