Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busch Thors ultimatum till Socialdemokraterna

Ebba Busch Thor. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jan Björklund. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
1 / 8

Ebba Busch Thors ultimatum till Stefan Löfven: bjud in hela alliansen tillsammans!

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman har fått nobben från hela alliansen, men enligt KD-ledaren Busch Thor finns det en öppning.

– Det är inte uteslutet för alliansen att samtala med Socialdemokraterna – men då sker det tillsammans med alliansen, säger Martin Kits, tf presschef hos Ebba Busch Thor.

Socialdemokraterna har nu tagit kontakt med alla allianspartier. Enligt Annie Lööf (C) har Anders Ygeman (S) skickat sms och föreslagit en kaffe – men fått kalla handen:

– Jag tänker inte låta en kafferast med Anders Ygeman förstöra vårt långsiktiga mål att bilda en alliansregering, säger hon.

Jan Björklund bekräftar att S även tagit kontakt med Liberalerna – men fått nobben även där. 

– Vi är helt inriktade på en alliansregering. Det har vi meddelat Socialdemokraterna, säger han till TV4.

Samtidigt säger Björklund att det kommer att behövas samarbeten, men att det är uteslutet att samarbeta med Vänsterpartiet.

– Alliansen kommer att behöva samarbeta med Socialdemokraterna. Det kommer att behövas mer samarbete i Sveriges riksdag. 

KD:s ultimatum till S 

KD berättar att Anders Ygeman ringde upp deras gruppledare Andreas Carlsson – som svarade med ett ultimatum från KD.

– Anders Ygeman har fått svaret att det inte är aktuellt för KD att föra enskilda samtal med Socialdemokraterna, utan att vi för samtal med alliansen. Det är inte uteslutet för alliansen att samtala med Socialdemokraterna men då sker det tillsammans med alliansen, säger Martin Kits, tf presschef hos Ebba Busch Thor.

– Andreas Carlsson meddelade att KD för samtal med alliansen – och att samtal med Socialdemokraterna kommer att ske gemensamt med alliansen. 

 

Ygeman skickade sms till C

När Annie Lööf får frågan om någon i C har kontaktats av S så tvekar hon en sekund och svarar sedan:

Jag har haft mina möten med alliansens ledare. 

Senare berättar hon att Anders Ygeman (S) har kontaktat Centerpartiets gruppledare Anders Jonsson via sms.

 

 

– De (Socialdemokraterna) ville ta en kaffe, men det är viktigt att hålla sådana kontakter från dagordningen och ha fokus vad vi vill göra, och vi vill bilda en alliansregering, säger Annie Lööf och tillägger:

– Vi har avstyrt alla vidare fysiska kontakter.

Varför inget kaffe?

– Det kommer användas av S som att vi för samtal med dem och jag tänker inte bjuda på det. Jag tänker inte låta en kafferast med Anders Ygeman förstöra vårt långsiktiga mål att bilda en alliansregering.

 

 

S har kontaktat alla utom SD

Anders Ygeman säger att han varit i kontakt med alla partier utom SD, men vill inte precisera hur och när kontakterna tagits. 

– Processen måste få ha sin gång, vi har inte ens ett valresultat, säger han. 

Alla alliansledare säger att de nobbar din invit. Är det din bild också – att det är kört att få med sig alliansledarna på samtal?

– Jag tror inte att det gynnar någon att vi pratar via medierna om vilka samtal som kommer att föras. Fokus måste vara att lämna valrörelsens tuffare retorik bakom oss och i stället hitta det som förenar oss och kan föra Sverige framåt.  

Ebba Busch Thor ska ha sagt att det inte alls är uteslutet att KD kommer träffa er, men att det i så fall ska ske tillsammans med hela alliansen. Hur ställer ni er till det kravet?

– Vi kommer att föra samtal med de andra partierna i riksdagen på olika nivåer och säkert också i olika konstellationer. Jag tvivlar på att något parti tjänar på att ställa villkor åt ena eller andra hållet. Fokusera i stället på det man vill göra för att föra Sverige framåt.

Men om alliansen vill träffa er tillsammans, går ni med på det då?

– Jag vill inte utesluta några samtal, förutom med Sverigedemokraterna, säger Anders Ygeman. 

Diskuterar ni frågan om S skulle kunna ingå i en regering men inte med Löfven som statsminister?

– Grunden för varje regeringsbildning kommer vara att det största partiet som ingår i den regeringen är den naturliga kandidaten för statsministerposten. Så har det varit i varje alliansregering. Så har det varit i nästan samtliga regeringar som bildats i Sverige och världen.

Så svaret är nej?

– På samma sätt som att man i alliansen inte diskuterar att Ebba Busch Thor ska bli statsminister, säger Ygeman.

Det rödgröna blocket ser just nu ut att få 144 mandat i riksdagen, mot alliansens 142. Sverigedemokraterna ser ut att få 63 mandat. Än är det därför oklart hur en framtida regering kommer att se ut. 

Annie Lööf ser Socialdemokraternas invit som ett sätt att försöka splittra alliansen.

– Det är en konstellation som Stefan Löfven och Socialdemokraterna har velat ha i flera decennier. Det är inget nytt att deras mål är att sitta kvar vid makten. De vill härska och söndra, splittra alliansen, för att på det sättet fortsätta att vara solen som allt snurrar kring, säger hon till Expressen TV:s Elin Jönsson.

Alliansen höll eget möte

Under måndagen höll alliansledarna ett gemensamt möte. Annie Lööf ska också då ha tagit tydligt avstånd från Stefan Löfvens invit att regera med stöd av L och C – medan Jan Björklund uppges vackla i sin lojalitet, enligt uppgifter till Expressen. 

Annie Lööf säger på tisdagen att det kommer att behövas samtal över blockgränserna:

– Antingen förhandlar man med SD eller så förhandlar man över blockgränsen, och vi säger nej till det första. Alliansen behöver ha ansvarsfulla samtal över blockgränsen.

Hon berättar också att de analyserade valresultatet under mötet.

– Efter det hade vi givetvis diskussioner om nästa steg, säger Lööf.

Men vad ”nästa steg” är kommer alliansen att presentera tillsammans, meddelar hon. De inväntar det slutgiltiga valresultatet först.

”Vill avsätta Löfven”

På Instagram skriver C-ledaren att tiden efter en valrörelse är ”fylld av möten, överläggningar, samtal och planering” som är nästan lika intensiv som valrörelsen. 

Lööf berättar att vidare hon träffat Centerns partiledning i dag och skriver om ”strategiskt arbete och möten om hur Sverige ska styras framåt, hur vi ska kunna genomföra politiska reformer som gör Sverige bättre”. 

– Vi vill avsätta Stefan Löfven, upprepar Lööf efteråt.

https://www.instagram.com/p/Bnld2JFBuSK/?taken-by=annie_loof

Kristersson: Mycket arbete sker i det tysta

Även Ulf Kristersson är aktiv på Instagram. I samband med att han presenterar sin nya rådgivare Mikael Sandström skriver M-ledaren att vägen mot att bilda regering med alliansen kommer att vara ”lite skumpig och rymma såväl framgång som motgång”. 

Kristersson tillägger: ”Men vi är både tålmodiga och erfarna. Och mycket arbete sker förstås i det tysta. Men jag återkommer då och då!”

LÄS MER: Ulf Kristersson värvar Reinfeldts statssekreterare

 

https://www.instagram.com/p/Bnlh8sDFkS5/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=zr11onhs2khi