Åkesson: ”Vi behöver en diskussion om rätten till liv”

”Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag i första hands drivs av min son”, säger Jimmie Åkesson till Runar Sögaard.
Foto: Anna-Karin Nilsson
”Jag ömmar väldigt mycket för fattigpensionärerna som blir grundlurade i varje valrörelse”, säger Runar Sögaard och kallar Stefan Löfven för ”en väldigt röd jultomte”.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

En valrörelse innehåller många udda händelser.

På måndagskvällen inträffade kanske en av de märkligaste – i en gympasal i Uppsala.

Här höll nämligen Runar Sögaard väckelsemöte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Jag har levt hela mitt liv i rampljuset. Därför vet jag hur det känns att bli förtalad, säger Sögaard och välkomnar SD-ledaren upp på scen.

På scenen står ett piano, två stolar och en mikrofon. Framför, prydligt uppställda på det enorma plastgolvet, breder ett mindre hav av plaststolar ut sig. De enorma läktarna som reser sig mot de kalla lysrören i taket gapar tomma – än så länge.

I idrottshallen – lite mindre än tre veckor före valet – ska Runar Sögaard, före detta väckelsepredikant, snart hålla ett väckelsemöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

Carolas exmake menar att Sverigedemokraterna alltid har målats upp orättvist i medierna – och att han nu vill ”väcka” svenskarna, bland annat den kristna delen av befolkningen. 

Runar Sögaard och Jimmie Åkesson på Fyrishov i Uppsala.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Du har alltid varit väldigt religiös. Finns det något som tar emot i Sverigedemokraternas politik?

– För mig är empati väldigt viktigt, och att vara generös när det kommer till att acceptera olikheter. Där ska det bli spännande att höra lite raka puckar från Jimmie, säger Runar Sögaard samtidigt som har stressar runt och förbereder.

Samtidigt, långt under idrottshallen, kliver Jimmie Åkesson in i ett omklädningsrum. Han har precis kommit hit efter en dag full av torgmöten och sätter sig ned på en bänk för att bli sminkad.

Åkesson sminkas i ett av idrottshallens omklädningsrum.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vad har du för kontakt med det kristna Sverige?

– Det är ju ingen enhetlig grupp, kristendomen är ganska splittrad. Men vi märker ett ökat stöd från kristna. Det finns människor som ber för oss och för mig. Det är ganska nytt, berättar Åkesson.

Jimmie Åkesson intervjuas av Expressens Mattias Knutson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Själv ber han nästan varje kväll – men vill inte avslöja vad bönerna handlar om. Det enda han kan säga med bestämdhet är att han inte ber för ett bra valresultat.

– Det skulle vara lite konstigt, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson och Runar Sögaard innan de kliver ut på scenen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  


Väckelsemötet drar i gång

Till rungande applåder kliver Runar Sögaard upp på scen. Läktarna är nu i princip fullsatta.

– Jag har bott i Uppsala, det är mina gamla jaktmarker, säger Runar och syftar på skandalen då han sköt ett rådjur genom fönstret 1995.

Sögaard drar i gång mötet med följande ord:

– Jag har levt hela mitt liv i rampljuset. Därför vet jag hur det känns att bli förtalad, ropar Sögaard och välkomnar SD-ledaren upp på scenen.

Runar Sögaard och Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inledningsvis frågar Sögaard hur Åkesson har klarat av att leva under så hård press i de 23 år han har varit aktiv inom SD.

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag i första hands drivs av min son. Man får ett annat perspektiv på tillvaron när man blir förälder. Jag trodde det var en klyscha, men det var det inte. Jag vill att min son ska växa upp i samma trygga samhälle som jag växte upp i, säger Åkesson.

Runar Sögaard frågade Jimmie Åkesson varför han ber till Gud varje dag. ”Det känns tryggt, det kanske är någon form av terapi”, svarade Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag har läst att du ber till Gud varje dag. Varför gör du det?, frågar Sögaard.

– I ärlighetens namn känner jag mig trygg med det. Det är svårt att förklara, för jag har ingen traditionell kristen tro. Men det känns tryggt, det kanske är någon form av terapi – att prata av sig med någon. Jag ser det inte som en jultomte, utan som någon jag kan prata av mig med. Det kostar inget, och jag brukar skämtsamt säga: ”Varför skulle jag inte be?”, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson ber nästan varje kväll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Man kan inte ta kristendomen ur Sverige”

Sögaard frågar vad Åkesson kan om Bibeln.

– Jag har läst ganska lite i Bibeln. Det var lite under konfirmationen. Om folk frågar om jag är troende, säger jag: ”Om Gud är som en uppsättning av värderingar, då är jag troende”. Man kan inte ta kristendomen ur Sverige, eller svensk kultur ur kristendomen, säger Åkesson och fortsätter:

– Kristendomen måste ha en särställning i Sverige, annars kommer vi inte ha någon kultur kvar.

Diskussionen går sedan in på ifall kristendomens värderingar att hjälpa de utsatta går i linje med Sverigedemokraternas politik:

– När det handlar om att hjälpa flyktingar, som man ska göra inom kristendomen, så gör vi mycket mer än andra partier, hävdar Åkesson.

Fyrishov i Uppsala.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Åkesson utfrågad om adoption

Från scenen berättar Sögaard plötsligt om en person inom familjen som är adopterad från Afrika.

– Jag är väldigt nyfiken på hur du och Sverigedemokraterna ser på det, är hon svensk?, frågar Sögaard.

– Ja, det är helt okomplicerat egentligen. Jag är uppvuxen i en generation där det var väldigt vanligt med adoption. Jag har alltid betraktat dem som lika svenska som jag själv är. Det är nästan ledsamt att man ska behöva svara på den typen av frågor, säger Åkesson och fortsätter:

– Det står i vårt partiprogram. Är du adopterad i tidig ålder ska du betraktas som svensk.

Var publiken tycker råder ingen tvekan om – och vid många av Åkessons svar stiger dånande applåder mot taket.

”Begår man brott ska man utvisas”, säger Jimmie Åkesson och möts av stora applåder från publiken.
Foto: Anna-Karin Nilsson

SD om judendom

Runar Sögaard går in på judendomen. Han menar att många kristna blev osäkra när Björn Söder fällde sina uttalanden om judar, eftersom Israel är en viktig plats för kristna. Sögaard frågar sedan om var Sverigedemokraterna tycker att Israels huvudstad ska ligga.

– I Jerusalem, svarar Åkesson och möts av ljudliga applåder och hurrarop från publiken.

Runar Sögaard frågar Jimmie Åkesson vad hans parti gör för förföljda människor i Mellanöstern – exempelvis kristna och homosexuella.

SD-ledaren berättar att hans parti samlat in pengar och köpt julklappar till kristna barn i Libanon, samt att man bygger ett apotek i Syrien. 

– Det är värt en applåd, säger Sögaard till publiken – som lyder snällt.

Jimmie Åkesson och Runar Sögaard backstage.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Åkesson om aborträtten

Man går sedan in på den inom kristendomen historiskt känsliga frågan om abort.

– Varför vill ni sänka abortgränsen?, frågar Sögaard.

– Det är en fråga om värderingar, men även utifrån ett medicinskt perspektiv. Någonstans måste man sätta en gräns. Våra nordiska grannländer har en gräns vid vecka tolv, och det tycker jag är fullt rimligt. Jag dömer inte en kvinna som gör abort. Men jag tycker att vi behöver en diskussion om rätten till liv, för den har helt saknats, säger Åkesson och möts av nya, dånande applåder.

– Många kristna jobbar inom sjukvården. Då vill man kanske inte utföra abort?, frågar Sögaard.

– Vi har i riksdagen drivit frågan om samvetsfrihet. Samtidigt har man ju rätt till abort. Men jag tycker inte man kan tvinga någon som är utbildad att förlösa ett barn till att ta ett liv, säger Åkesson.

Jimmie Åkessons händer.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mötet avslutas

Efter att Jimmie Åkesson fått svara på vad han kommer säga den dagen då han står framför pärleporten, avslutas mötet. Snart är idrottshallen tom på folk – och Runar Sögaard är nöjd med kvällen.

Känner du att du även ställde kritiska frågor i kväll?

– Jag är ingen journalist, men jag upplever att jag har rätt så bra koll på hur svenska folket resonerar, tänker och känner. 

Runar Sögaard fortsätter:

– Jag gick inte in i det här för att vara kritisk, utan för att lyfta många aktuella frågor. Det var också en del frågor som var viktiga för mig personligen att få svar på, som har att göra med nära familj.


Hela mötet filmas även av Runar Sögaards egna fotografer och kommer finnas tillgängligt i sin helhet på hans sida på Facebook under dagen.


VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor