Enligt Valprövningsnämndens kanslichef Cecilia Persson är situationen med de många överklagandena av valresultatet exceptionell:
– Ja, jag kan inte rubricera det på annat sätt när vi sitter här med snart 900 överklaganden. Jag har ingen annan etikett på det, säger hon till Sveriges Radio.
Anmälningarna om olika situationer i vallokaler – till exempel missnöje med hur valsedlarna varit upplagda i vallokalen, försvunna valsedlar eller väljare som redan prickats av i röstlängden – har ökat sedan förra valet.
Flera hundra av överklagandena är dock identiska och består av ett upprop som funnits på internet. Uppropet påstår att Sverigedemokraterna skulle fått fler mandat om det inte vore för olika sorters valfusk, rapporterar Sveriges Radio.
För tidigt att avgöra
Det går inte att avgöra om det bara var fler som anmälde eller om det verkligen förekom fler oegentligheter i år förrän utredningarna av anmälningarna är klara.
Den 15 september hade 400 överklaganden kommit in till Valprövningsnämnden. Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist sa då att det verkade finnas mer missnöje och frågetecken än vid tidigare val om man tittar på missnöje i sociala medier. Hon berättade också att fel och misstag begås vid varje val eftersom det är stora projekt med många inblandade.
Expressen har tidigare skrivit om att flera i den högerradikala nätsfären försökt sprida bilden av valfusk efter missnöje med Sverigedemokraternas, Alternativ för Sveriges och NMR:s valresultat.