Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringskrisen stoppar hårdare tag mot kriminella

Ebba Busch Thor (KD) vill bland annat ha hårdare tag mot gängkriminella.

Hårdare tag mot kriminella och fler poliser, längre straff för våldtäkter och fler utvisningar på grund av brott.

Trygghet och brottsbekämpning blev en huvudfråga i valrörelsen men regeringskrisen och en lamslagen riksdag stoppar hårdare tag mot kriminella.

– Sverige behöver en ny regering som kan och vill genomföra nödvändiga reformer, säger Ebba Busch Thor som kräver att regeringsfrågan blir löst nästa vecka.

Expressen har sammanställt löften för ökad trygghet som nu skjuts upp.

I väntan på en ny regering står det arbetet i riksdagen still. Stora löften i valrörelsen om sänkt skatt för pensionärer, en kömiljard för att lösa problemen i vården och pengar till det läckande försvaret har hamnat i politisk limbo.

Pensionärsskatten har en särställning eftersom den måste finnas med i budgeten och det finns politisk enighet men resten får vänta eftersom Sverige styrs av en övergångsregering.

– Valrörelsens ord om att välfärden är i akut behov av reformer var på största allvar. Nästan 120 000 människor har väntat olagligt länge på vård, polisen befinner sig i djup kris och nära 250 000 personer klassas nu som fattigpensionärer, säger Ebba Busch Thor.

Hon är angelägen om att Sverige får en ny regering på plats i nästa vecka med Ulf Kristersson som statsminister men hittills ser det mörkt ut eftersom Annie Lööf och Jan Björklund satt sig på tvären.

– Sverige behöver en ny regering som kan och vill genomföra nödvändiga reformer. Därför kommer vi att rösta för en ny regering nästa vecka, säger Ebba Busch Thor.

Brottsbekämpning och trygghet i fokus i valrörelsen

Flest konkreta vallöften som nu väntar på att genomföras hade Socialdemokraterna och alliansen inom trygghet och brottsbekämpning som blev en av valrörelsens huvudfrågor.

Här skjuts en ung man ihjäl i en gänguppgörelse på en pizzeria i Rinkeby i januari (den gula ramen är polisens i förundersökningen).Foto: Bilder från pizzerians övervakningskamera

Alliansen presenterade sin valplattform i en ”reformagenda” med 117 vallöften – 41 av dem handlade om trygghet och kriminalpolitik. I Socialdemokraternas valplattform var brottsbekämpning ett av fyra huvudkapitel.

Alliansen och Socialdemokraterna är överens på flera viktiga punkter:

• Höjt minimistraffet för våldtäkt. Alliansen vill att det ska öka från minst två till tre års fängelse.

• Ge polisen ökade möjligheter till kameraövervakning.

Bilder från polisens övervakningskamera i Rinkeby fångade den misstänkta mördarens flyktväg efter pizzeriamordet som kopplas till kriminella gäng.Foto: Polisen

• Öka antalet poliser med 10 000 under de kommande sex åren. S vill direkt öka utbildningstakten genom att starta nya polisutbildningar i Malmö och Borås.

• Öka stödet till avhopparverksamhet för att fler ska kunna lämna kriminella gäng.

Alliansen kräver också bland annat:

• Högre straff för brott som kopplas till kriminella uppgörelser för att gängkriminella ska vara inlåsta längre.

• Gängkriminella ska kunna få vistelseförbud i ett visst geografiskt område.

• Högre straff för vapenbrott och innehav av handgranater.

• Höjda polislöner.

• Slopa automatisk villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden – skötsamhet i fängelset ska i stället avgöra när en kriminell ska släppas ut.

• Fördubbla kränkningsersättningen vilket exempelvis skulle ge ett våldtäktsoffer 100 000 kronor extra i skadestånd.

• Högre straff för inbrott och öppna för att snattare ska kunna få tillträdesförbud till butiker.

• Utvisning på grund av brott ska bli vanligare.

• Hedersbrott ska straffas som ett särskilt brott och brott med hedersmotiv ska straffas hårdare.

Socialdemokraterna poängterade i sin valplattform också att ”ökad jämlikhet, bra skolor, social trygghet och goda jobbmöjligheter lägger grunden för en utveckling där unga inte lockas in i kriminalitet” i sitt valmanifest.

Socialdemokraterna har också några vallöften som inte fanns med i alliansens reformagenda:

• Slopa ungdomsrabatten som gjort att brottslingar under 21 år fått lägre straff.

• Förbjuda kontantkort för att göra det lättare för polisen att utreda brott.

• Fler specialmottagningar för våldtäktsoffer.

På onsdag ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister och en regering med ett eller flera allianspartier.

Flera skjutningar i helgen

Efter en helg med skjutningar i Mölnlycke, Hagsätra och i Ebba Busch Thors hemstad Uppsala som kopplas till gänguppgörelser påminner KD-ledaren att det nu är viktigt att genomföra förslagen från valrörelsen.

– Det eskalerande gängvåldet sprider sig i Sverige. Skjutningar och bränder sticker ut i en europeisk kontext. Det drabbar oskyldiga och låser in stadsdelar i utanförskap, säger hon.

– Kristdemokraterna har tillsammans med alliansen knuffat socialdemokraterna framför sig men mycket mer behöver göras för att få fler poliser och skärpta straff.