Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringskansliet har anställt hundratals genom allmän visstid

Stefan Löfven går till val på att avskaffa allmän visstidsanställning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På regeringskansliet i Stockholm är dock hundratals visstidsanställda.
Foto: OLLE SPORRONG

Att avskaffa allmän visstid är ett av Socialdemokraternas vallöften. 

Men samtidigt har hundratals personer anställts i regeringskansliet genom just allmän visstid den senaste mandatperioden, skriver Dagens Nyheter

En av Socialdemokraternas största valfrågor är att avskaffa allmänna visstidsanställningar. Både på den egna hemsidan och i kampanjer lovar man tryggare arbetsvillkor – men när det handlar om de egna anställningarna tycks det inte vara lika viktigt.


LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna vill avskaffa allmän visstid 


Redan på partikongressen 2015 lovade statsminister Stefan Löfven att problemen med allmän visstidsanställning skulle lösas. Samtidigt kunde Expressen avslöja att nästan fem procent av de anställda i regeringskansliet i Stockholm var just visstidsanställda.

Regeringskansliet i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Hundratals visstidsanställda – fortfarande

Nu har DN tagit fram siffror från regeringskansliet som visar att hundratals personer där fortfarande är anställda på det sättet.

DN kan nu avslöja att det den 1 juni 2018 fanns hela 201 personer som arbetade på regeringskansliet genom allmän visstidsanställning – samtidigt som Socialdemokraterna alltså går till val på att få bort just den anställningsformen.

Stefan Löfven går till val på att avskaffa allmän visstidsanställning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

DN försökte även få ut uppgifter om hur många anställningar i allmän visstid som regeringskansliet har gjort under hela mandatperioden – men fick inga svar. 

Regeringskansliet ville inte heller lämna ut hur många av de visstidsanställda som har varit anställda på det sättet mer än en gång.

Man ville heller inte lämna ut uppgifter om hur många som var visstidsanställda på regeringskansliet under de borgerliga partiernas tid vid makten, uppger DN.


LÄS ÄVEN: Stefan Löfven bryter mot det egna löftet 


Chefen: ”Behov av förstärkning”

Enhetschefen på regeringskansliet, Kim-Lena Ekvall, skriver följande skriftlig kommentar till DN:

”Regeringskansliet har stundtals behov av resursförstärkning för att klara särskilda prioriteringar i verksamheten. Vidare ställs det ofta krav på en hög grad av flexibilitet i verksamheten. Möjligheten att ha visstidsanställningar möter dessa krav.”