Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens krav: Släpp asylprognos på en söndag

Inför årets val har Stefan Löfvens regering krävt att Migrationsverkets sista prognos inför valet ska lämnas in till regeringskansliet på en söndag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen tvingade i somras Migrationsverket till en unik åtgärd: Publicera den sista känsliga asylprognosen före valet på en söndag.

Migrationsverket ville släppa prognosen på en vardag men regeringen vägrade.

– Detta mörkande från nuvarande regering skapar ju bara konstigheter, säger Sofia Arkelsten.

I Expressen och Dagens industris partiledardebatt undrade SD-ledaren Jimmie Åkesson om motivet till val av prognosdag.

I valrörelsen 2014 blev Migrationsverkets sista asylprognos före valet sprängstoff. Prognosen aviserade att antalet asylsökande som väntades till Sverige skulle öka kraftigt och därmed skulle flyktingkostnaderna skena.

Statsminister Fredrik Reinfeldts reaktion på prognosen blev ett tal där han uppmanade svenska folket att "öppna sina hjärtan".

I efterhand har talet och flyktingprognosen pekats ut som en viktig förklaring till att Sverigedemokraterna gick framåt i valet och alliansregeringen tvingades avgå.

Regeringen krävde nu att prognosen skulle släppas på söndagen

Inför årets val har Stefan Löfvens regering krävt att Migrationsverkets sista prognos inför valet ska lämnas in till regeringskansliet på en söndag. Det har väckt frågor om regeringens motiv har varit att mörka rapporten eller skapa sig ett informationsövertag när prognosen släpptes.

Dagens Samhälle har publicerat en granskning av turerna kring valet av prognosdag.

Granskningen visar att det aldrig tidigare hänt att en prognos presenterats en söndag. Migrationsverket har släppt fem kostnadsprognoser om året sedan 2007 men aldrig på en helg när personalen normalt är ledig, enligt Dagens Samhälle.

Det står också klart att ordern om att släppa den sista prognosen inför årets val på en söndag kommer direkt från regeringen. Expressen har tagit del av Migrationsverkets så kallade regleringsbrev från departementet som bekräftar det.

Migrationsverket anklagas för att ha begått "ett misstag" av regeringen

Migrationsverket reagerade på det ovanliga valet av dag och förklarade för regeringskansliet att verket ville offentliggöra asylprognosen fredagen före helgen.

"När vi fick klart för oss att departementet ville att den skulle ligga kvar på bestämt datum så ville vi inte vänta med vår kommunikation till måndagen utan beslutade att publicera allt på söndagen i samband med att prognosen blev offentlig", uppger Migrationsverkets presschef Per Ek för Expressen.

Migrationsminister Heléne Fritzon vill inte vidare kommentera valet av dag för att släppa prognosen. Hennes pressekreterare konstaterar i ett sms att det var "ett misstag hos Migrationsverket" att planera att släppa prognosen på fredagen trots det som stod om söndag i regleringsbrevet.

 

SE ÄVEN: Debatten 2018 – se hela partiledardebatten här 

 

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har reagerat på valet av dag för publicering av Migrationsverkets prognos.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Andra myndigheter struntade i regeringens krav

Dagens Samhälle avslöjar också att regeringen krävde att två andra "valrörelserelevanta" myndigheter – Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen – skulle släppa sina sista rapporter inför valet på en söndag. Till skillnad från Migrationsverket valde de andra två att inte följa instruktionen, konstaterar Dagens Samhälle.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har reagerat på valet av dag för publicering av Migrationsverkets prognos och tog upp det i Expressen och Dagens industris partiledardebatt.

– Av en märklig slump släpptes prognosen en söndag mitt i semestern. Det kan man fundera på varför, undrade han.

– Prognosen talar om att vi måste hantera 300 000 asyl- och anhöriginvandrare de kommande tre åren. Vilka skolor ska barnen gå i, vart ska de bo, vilka sjukhus ska de gå till. Vi klarar ju inte integrationen i dag, menade Åkesson i debatten.

Även Moderaternas ledamot i riksdagens utrikesutskott, Sofia Arkelsten, tycker att valet av dag väcker frågor:

– Varför skulle regeringen skriva in söndagar i regleringsbrevet? Siffrorna finns ändå och nu bekräftar bara regeringen sin splittring och att de ännu en gång försöker mörka.

Sofia Arkelsten, Moderaternas ledamot i riksdagens utrikesutskott.Foto: LISA MATTISSON

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018