Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ramberg: Lööf och Björklund kan stämplas som förrädare

Alliansens partiledare i SVT:s valvaka.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kan bli en moderatledd regering utan hela alliansen – det meddelade Ulf Kristersson i dag

Nu pressas C och L efter Kristerssons ultimatum. 

– Lööf och Björklund hotar att stämplas som förrädare mot den borgerliga saken om de röstar nej till Ulf Kristersson, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg

Ulf Kristersson skriver i ett Facebookinlägg att han är beredd att överge tanken på en alliansregering - och han öppnar en regering med enbart Moderaterna.

Ekots politiske kommentator, Tomas Ramberg, säger att Ulf Kristersson innan valet fick frågan om han kunde tänka sig bilda en moderat enpartiregering.

Svaret: ”Om himlen faller ner”.

Om C och L inte går med på Kristerssons krav för en regeringsbildning erbjuds de ett samarbete i riksdagen och en option på att senare ta steget in i regeringen, enligt SVT Nyheter som först avslöjade Kristerssons ultimatum.

Ramberg: ”Ska veta att det gör ont”

Nu sätter Kristersson press på C och L om regeringsfrågan.

– Han ställer de liberala partierna inför ett offentligt ultimatum i hopp om att den borgerliga opinionen ska sätta press på Annie Lööf och Jan Björklund. Det borgerliga parti som röstar nej till en borgerlig statsminister ska veta att det gör ont, säger Ramberg.

Centerpartiet har öppet, genom partisekreteraren Michael Arthursson, kritiserat Kristerssons offentliggörande

Samtidigt säger en L-källa till Aftonbladet att utspelet har skapat stor irritation i partiet.

Ramberg igen: 

– I praktiken är det sammanhållna alliansalternativet redan borta. I verkligheten står valet för C och L mellan att acceptera en M/M- KD-regering eller att stoppa den.