Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilerna om M:s och KD:s framtid ”Kommer börja förhandla med SD”

Foto: OLLE SPORRONG

Karin Svanborg-Sjövall, vd på Timbro, tror att M och KD kommer börja förhandla med SD under de närmsta åren. 

Det sade hon när hon gästade ”Bara politik” i Expressen TV tillsammans med Paulina Neuding, Europaredaktör på Quillette, och Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, på onsdagen. 

– En mindre dos ängslighet skulle vara bra för borgerligheten, sade Svanborg-Sjövall. 

– Det är någon slags moralisk, religiös renhet i hur man förhåller sig till SD, sade Neuding.

Karin Svanborg-Sjövall, vd på Timbro, Paulina Neuding, Europaredaktör på nättidskriften Quillette, samt Ulrica Schenström, debattör och tidigare statssekreterare hos förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt, gästade alla ”Bara politik” på onsdagen. Detta för att diskutera borgerlighetens utmaningar i det nya, politiska landskapet. 

”Man kommer sannolikt börja förhandla med SD”

Ett ämne var huruvida det skulle bildas ett nytt, konservativt block bestående av M, KD och SD. Något som Jimmie Åkesson (SD) länge uttryckt en dröm om. 

– Jag tror inte att det kommer bli ett konservativt block. Däremot tror jag att man inte kommer vara kvar i dagens läge, där man säger att ”vi kan acceptera att SD kommer rösta på vår politik, men vi kommer inte prata med dem”, om fyra år. Den isoleringsstrategin tror jag inte håller. Man kommer sannolikt börja förhandla och prata med varandra, men inte samarbeta och absolut inte regera ihop, sade Karin Svanborg-Sjövall. 

Hon fortsatte: 

– Var borgerligheten hamnar tror jag också handlar om hur januariöverenskommelsen faktiskt faller ut. Om det är så att S inser att spelplanen är förskjuten till högerkanten kan det vara så att de rör sig högerut, inte bara i retoriken utan att de faktiskt också börjar bete sig mer socialliberalt. Då kommer den här klyftan med C och L kanske bli permanent. 

Karin Svanborg-Sjövall.
Foto: EPA.

”Religiös renhet i hur man förhåller sig till SD”

Paulina Neuding sade att hon tror att de allra flesta borgerliga väljare tycker att dagens förhållningssätt till SD är ”konstigt”. 

Paulina Neuding, Europaredaktör på nättidskriften Quillette. Tidigare chefredaktör på Neo och Kvartal.
Foto: ERNST HENRY / KVARTAL

– Det spelar ingen roll att SD växer av det, så länge man håller sig ren och inte har rört vid dem har man gjort en moralisk korrekt bedömning. Det är ett jättekonstigt sätt att tänka på. 

Hon jämför det med en sorts moralisk, religiös renhet: 

– Titta på L nu. De är nere på 2,7 i opinionen. SD växer hela tiden, men man anser att man har gjort det moraliskt riktiga för att man inte rört vid dem. Det är en religiös föreställning som inte har något med verkligheten, eller det verkliga utfallet, att göra.

Paulina Neuding aktar sig för att sia om framtiden, men tror att det kommer bli svårare att inte röra SD eftersom det är ”så pass obegripligt för väljarna vad man håller på med”. 

”Förlorat på att inte förstå sig på att det här” 

Ulrica Schenström betonade snarare att utmaningarna handlar om att man måste försöka förstå hur partierna tänker i den här frågan – och att prata politik i stället för spel. 

Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Ska man kommentera det här måste man ändå utgå från att det finns väldigt olika typer av strömningar här. Vid Telefonplan söder om söder har 23 procent röstat på V. Det handlar inte om att alla är kommunister. Men de är frihetliga och tror sig vara rena. 

– Man måste förstå sig på att det här existerar och att människor faktiskt trots allt har en närmast religiös uppfattning åt det ena eller andra hållet. Och jag tror att det finns flera partier som gjort dumheten och förlorat på att inte förstå sig på att det här existerar. 

Hon konstaterade också att ”vi inte skulle ha varit i den här situationen” om regeringen Reinfeldt, som hon själv jobbade för, hade tagit tag i migrationspolitiken. 

– SD har vunnit på att alla varit så otroligt mycket sämre.