Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prislappen för nyval: 346 miljoner kronor

Ulf Kristersson (M). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD). Foto: ROBERT EKLUND / ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Stefan Löfven (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett nyval kommer att kosta 346 miljoner kronor och kan tidigast ske den 7 april.

Det beskedet fick talman Andreas Norlén från Valmyndigheten på torsdagseftermiddagen i ett möte om regeringskrisen.

Hotet från talman Andreas Norlén om ett nyval, eller extra val som det formellt heter, genom att processen med att ta fram en ny regering avslutas med en fjärde statsministeromröstning utan att en lösning är på plats blir alltmer konkret.

Samtidigt som Norlén träffat statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i riksdagen under torsdagen har han också samma dag kallat Valmyndigheten till ett möte för att få svar hur lång förberedelsetid som krävs för ett nyval och vad det kommer att kosta.

Hotet formulerades som en tydliga deadline av talmannen i mitten av december – och nu är det 13 dagar kvar tills hotet kan bli verklighet.

Samtidigt skrev han till Valmyndigheten och begärde en rapport om förberedelsetid och kostnader – och den rapporten tog han emot på torsdagseftermiddagen i riksdagen.

Så har prislappen för nyval räknats fram

Valmyndigheten konstaterar:

"Valmyndigheten bedömer att kortast möjliga förberedelsetid för att genomföra ett extra val är två och en halv månad. Den valdag som Valmyndigheten rekommenderar är söndagen den 7 april. Kostnaderna för ett extra val beräknar Valmyndigheten till 346 miljoner kronor."

Summan har Valmyndigheten kommit fram till genom följande uträkning:

Priset för ett nyval blir totalt något lägre än för ett vanligt val eftersom det bara handlar om ett riksdagsval med färre valsedlar att hantera, även om en den kostnader för expresstjänster för leveranser av valsedlar och olika specialavtal blir dyrare.

Varningen: Risk för att val blandas ihop

Valmyndigheten konstaterar att tidpunkten för ett nyval kompliceras av valet till EU-parlamentet i maj:

"Skulle extra val genomföras senare i april innebär det problem och risker för sammanblandning med Europaparlamentsvalet som äger rum den 26 maj 2019", skriver Valmyndigheten och varnar för risken att de två valen blandas ihop:

"Brevröstningen till Europarlamentsvalet startar den 11 april. Om ett extra val till riksdagen skulle genomföras med valdag senare än den 7 april finns det en stor risk att röster för de båda valen är under distribution samtidigt."

Ett nyval skulle kunna äga rum redan sex veckor efter en eventuellt fjärde statsministeromröstning den 23 januari – i praktiken skulle det innebära nyval söndagen den 10 mars – och det skulle ytterligare minska risken för att ett nyval och EU-valet krockar.

Men Valmyndigheten bedömer att det är omöjligt.

"Valmyndigheten bedömer att kortast möjliga förberedelsetid för att genomföra ett extra val är två och en halv månad. Det finns flera tidskritiska moment i valkedjan som gör att Valmyndigheten bedömer att det inte går att genomföra ett extra val tidigare", står det i rapporten som lämnades över till talman Andreas Norlén i dag.

- Jag har i dag tagit emot rapporten från Valmyndigheten om de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Min förhoppning är att vi inom en snar framtid kommer att ha en ny regering på plats, men om partierna inte agerar på ett sätt som gör att en statsminister kan väljas, är det viktigt för mig att ha en beredskap för att kunna fastställa datum för ett extra val, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande. 

SD mest positivt till nyval

Partiledarna har delvis olika syn på risker och möjligheter med ett nyval.

Jimmie Åkesson konstaterade i december:

– Jag tror inte att det kommer att bli något extra val för det är bara vi som har något att vinna på det. Men oavsett om det blir det eller inte så är vi taggade och sugna på nya väljare.

Stefan Löfven i december:

– Jag tror att det skulle kunna försvaga demokratin då väljarna gett oss ett valresultat som partierna inte kunnat hantera. 

En Demoskopmätning som publicerades i Expressen i måndags visar att 39 procent av väljarna vill ha nyval. 

Skillnaden var stor mellan olika väljargrupper: Bara 17 procent av alliansväljarna vill ha nyval samtidigt som 42 procent av de rödgröna väljarna vill det. Mest positiva till nyval är SD-väljarna med en notering på 60 procent som föredrar ett extraval.