Kristersson får uppdrag av talmannen att försöka bilda regering

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Stefan Löfven på väg in till talmannen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf med talmannen Andreas Norlén.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven hälsar på talmannen Andreas Norlén under andra talmansrundan på tisdagen.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Norlén håller pressträff.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson hälsar på talmannen Andreas Norlén under tisdagen.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Ulf Kristersson får talmannens uppdrag att sondera en regeringsbildning - och han får två veckor på sig.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill att han nu tar initiativ till samtal också med honom – men det avvisas av Kristersson. 

Stefan Löfven konstaterar att talmannens uppdrag var "logiskt".

På sin pressträff berättade talman Andreas Norlén om bakgrunden till att han nu gett Ulf Kristersson uppdraget att sondera möjligheterna att bilda en regering:

– Efter mina samtal med partiledarna i torsdags kunde jag konstatera att det då inte fanns någon statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen. Om alla står fast där de är nu kommer ingen kunna väljas till statsministern. Min bedömning är att någon ska få uppdraget att sondera.

– Jag vill inte göra någon värdering. Argumenten för Ulf Kristersson var tyngre än de för Stefan Löfven. Den som leder avsättande av en statsminister är den som först får se om man har möjlighet att ta över, säger talmannen Andreas Norlén som på tisdagskvällen gästade Aktuellt. 

Norlén säger att han inte vill bli den första talman att misslyckas med att få en statsminister vald och lägger nu ett stort ansvar på partierna och Ulf Kristersson.

– I det här osäkra politiska läget vill jag inte bidra till ytterligare låsningar. Det handlar om att sondera möjligheten att bilda en regering som tolereras av riksdagen, säger Andreas Norlén.

Kristerssons får välja vilka han pratar med

Han är också tydlig med att det inte är självklart att Kristerssons sondering slutar med en statsministeromröstning. Om Kristersson eller talmannen bedömer att hans uppdrag är hopplöst avbryts det.

Enligt talmannen kommer också partiledarna att kallas till nya samtal efter att Kristersson anser sig vara klar med sonderingen.

– Det är ingen mening att bli vald till statsminister om man sen inte kan regera. Så den som vill bli statsminister måste fundera på om han eller hon kan få igenom sin politik i riksdagen, säger Andreas Norlén.

I en skriftlig kommentar till TT säger Stefan Löfven att Socialdemokraterna inte kommer ”att bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering”.

– De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Det finns då en logik i att Kristersson får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut, konstaterar Löfven.

På tisdagskvällen gästade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman SVT:s Aktuellt- Även han tyckte att det var rimligt att Kristersson nu får sondera, men sa samtidigt att han ser läget som svårt. 

– Det är det ena är det faktum att SD har sagt att de kommer att rösta nej till varje regering som inte förhandlar med dem och att de uttrycker att de kommer rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Det andra är att Liberalerna och Centerpartiet har gett uttryck för att de inte är beredda att regera i alliansformatet eftersom alliansen då kommer vara beroende av SD, säger Ygeman i Aktuellt. 

Ulf Kristersson kommenterar talmannens nominering vid en pressträff. 

– Om alla står fast vid ståndpunkterna de har just nu kommer Sverige inte att få en ny regering. Men det tror jag inte är fallet, säger Ulf Kristersson.

Han menar att det är ett svårt uppdrag, men:

– Jag kommer göra allt i min makt för att få till en alliansregering.

Efter beskedet från talmannen på tisdagseftermiddagen vill SD-ledaren Jimmie Åkesson att moderatledaren nu tar initiativ till samtal också med honom. 

– Ja det rimliga är att Kristersson talar med alla partier i det tilltänkta regeringsunderlaget. Att bara prata med allianspartierna ger nog inte så mycket i detta svåra parlamentariska läge, säger Åkessons stabschef Mikael Eriksson till Expressen vid 16-tiden.

Ulf Kristersson avvisar för nu Sverigedemokraternas krav på samtal.

– Jag kommer att tala med alliansen och Socialdemokraterna, det är där jag ser förutsättningar och där kommer jag lägga mitt fokus, säger han..

Talmannens uppdrag till Ulf Kristersson går inte ut på att han ska bilda en alliansregering – frågan om vilka partier som ska ingå är öppen – och Norlén har inte gett Kristersson några instruktioner om vilka partier han ska prata med.

– Jag som talman lägger inga begränsningar i vilka han talar med, det måste han själv bedöma, säger Andreas Norlén.

Annie Lööfs ”andrahandsalternativ” skapade förvirring

Tidigare under dagen hade Centerledaren spelat en huvudroll genom att öppna för alternativa regeringsbildningar vid sidan av en alliansregering.

– Mitt andrahandsalternativ är en regering med ett eller flera allianspartier och Socialdemokraterna. 

Men när hon fick följdfrågor backade hon och sa att det finns "myriader" av alternativ. På en direkt uppmaning att förtydliga uttalandet backade Annie Lööf ytterligare.

– Vi har inget andrahandsalternativ. Vi har inte landat i något andrahandsalternativ eftersom vi har fokus på förstahandsvalet.

Annie Lööf nämnde sedan två andra regeringsalternativ. 

– M och S kan vara en regering – eller hela alliansen och S.

Efter pressträffen tvingades Centerledaren "krishantera" den uppkomna situationen genom att svara på frågor i sociala medier. 

https://twitter.com/annieloof/status/1047060118175715329

Någon timme senare kom en ny tweet från Annie Lööf – och då hette det att Centerpartiet ännu inte tagit ställning. 

https://twitter.com/annieloof/status/1047084028023717889

Busch Thor: Oansvarigt att spekulera

KD-ledaren Ebba Busch Thor påstod att hon inte hört Annie Lööfs resonemang när hon kom till sin presskonferens:

– För mig är det en alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister som gäller. Jag har ingen anledning, och det vore oansvarigt, att spekulera i andra alternativ. Då förstör vi möjligheterna för det vi arbetar med nu, säger KD-ledaren.

Liberalernas partiledare Jan Björklund ville inte berätta om sitt andrahandsalternativ efter att han träffat talmannen:

– En alliansregering med någon slags samförstånd över blockgränsen är förstahandsalternativet. Samtalen har inte kommit i gång än, säger han.

Annie Lööf konstaterade att hon tycker att det är viktigt att talmannen nu pekar ut en sonderingsperson. 

– Förtroendet för den nuvarande statsministern har redan prövats. Sonderingsuppdraget bör gå till den andra statsministerkandidaten.

Ulf Kristersson och Stefan Löfven har haft enskilda samtal om regeringsfrågan men Annie Lööf säger nu att hon skulle acceptera en inbjudan till samtal med Stefan Löfven.

– Jag kommer alltid att ha allianshatten på, men skulle han bjuda in så skulle jag komma, säger hon.

Efter pressträffen förtydligade Annie Lööf också på twitter: 

https://twitter.com/annieloof/status/1047060118175715329
Annie Lööf talade om sitt "andrahandsalternativ" på en pressträff efter mötet med talmannen.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledaren: "Vi trycker på röd knapp"

Efter att ha träffat talmannen uppgav Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att läget var oförändrat för hans del: 

Om Ulf Kristersson föreslår en alliansregering utan att läget förändrats kommer SD att bidra till att han röstas ned i en statsministeromröstning i riksdagen.

- Vi kommer att trycka på röd knapp då, säger Åkesson.

Han säger att det är "politikens innehåll" som är viktigt:

– Inte vem jag fikar med.

Jimmie Åkesson hos talman Andreas Norlén i dag. Talmannen bjöd inte på kaffe och fika i dag - bara mineralvatten.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT

På väg till samtalet uppgav han för Expressen att hans främsta krav kommer att vara att Ulf Kristersson ska få i uppdrag att prata med "hela regeringsunderlaget" om Kristersson får i uppdrag att sondera en regeringsbildning.

Åkesson var också tydlig med att han ser Sverigedemokraterna som en del av Kristerssons möjliga regeringsunderlag.

SD-ledaren säger efter mötet hos talmannen att det inte tagits några kontakter från andra partier på formell nivå med Sverigedemokraterna.

– Vi får signaler från den moderata riksdagsgruppen. Frustrationen tenderar att växa. Det är på väldigt informell nivå, säger Jimmie Åkesson


Stefan Löfven hälsar på talmannen Andreas Norlén under andra talmansrundan på tisdagen.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT