Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnords haveri – förtidsröster försenade

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: NIKE ISAKSSON/PINIRO BILDBYRÅ / /IBL

Postnord har missat att dela ut förtidsröster i tid i flera kommuner i Stockholmsområdet – det blev problem vid sorteringen på Årsta postterminal.

Enligt Postnord beror problemen på att fler än beräknat förtidsröstat.

Inte förrän vid klockan 14 var alla röster lämnade, enligt Postnord.

– Det kommer att bli totalt kaos här i kväll, säger en valförrättare.

 

VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

I tre kommuner i Stockholmsområdet sitter man på söndagseftermiddagen och väntar på de förtidsröster som Postnord skulle ha levererat halv tio på förmiddagen.

Det är i Nacka, Botkyrka och Stockholm.

– Det här betyder att rösträkningen kommer att bli mycket försenad i kväll. Det kommer att bli totalt kaos, säger en valförrättare i centrala Stockholm till Expressen.

– Det här betyder i västa fall att valresultatet blir försenat. För vår del innebär det att vi får sitta kvar och räkna i åtskilliga timmar, säger valförrättaren.

Postnord hinner inte med

Förtidsrösterna som lämnats in i röstningslokalerna de senaste veckorna skickas till Postnords sortering i Årsta, för att sedan distribueras ut till vallokalerna i de olika distrikten där de ska räknas under söndagen.

Men Postnord har inte lyckats hålla tiden för leveranserna.

– Vi beklagar verkligen det som hänt. Vi har gjort allt vi kunnat för att hinna med, sa Henrik Ishihara vid Postnords presstjänst under söndagsmorgonen.

Enligt Postnord beror problemen på att betydligt fler än beräknat använt sig av förtidsröstning i det här valet.

– Enligt prognosen vi fått från Valmyndigheten förväntades en ökning på tio procent. Men ökningen är kraftigare än så och personalen har inte räckt till, trots att man gjort ett hästjobb och jobbat hela natten, uppger Henrik Ishihara.

Väntat sedan 9.30 på morgonen

Postnord bedömde att förseningarna skulle uppgå till "ett par timmar". Inte förrän vid 14-tiden var alla röster lämnade, enligt Postnord.

– Det senaste är att alla vallokaler ska ha fått sina röster nu. Det var Hägersten som var den sista som fick sina. Strax innan klockan 14. Allting är klart nu, der verkar inte ha varit ett problem, säger Henrik Ishihara vid Postnords presstjänst vid klockan 17.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti