Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: Så kan Annie Lööf bli statsminister

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: WIKLUND/TT ANDERS / WIKLUND/TT ANDERS TT NYHETSBYRÅN
Siktar Annie Lööf på att bli statsminister redan nu?
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Å ena sidan ska hon aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Å andra sidan tänker hon icke sätta sig i en Stefan Löfven-ledd regering.

Hur tänkte Annie Lööf när hon satsade allt på ett kort och med sina principer riskerar hela regeringsmakten?

Kanske hittar vi svaret i hennes linjetal från 2011: "Jag har en långsiktig målsättning till 2022". 

Eller, siktar Annie Lööf på att bli statsminister redan nu?

Det sista hon gjorde innan hon lämnade valvakan på natten till måndag var att dela ut passningar åt två håll. 

– För Centerpartiets del är det helt uteslutet att ta aktivt stöd, förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Det sa jag innan valet och det säger jag efter valet, sa Annie Lööf och drog in ny luft. 

– Mitt besked till Stefan Löfven är att han ska avgå. Före valet hade jag många tydliga principer och de gäller fortfarande. 

Centerns ledare har självförtroende nu. Det blev inga 10-11 procent som man kanske rentav hade räknat med men Annie Lööf har mer än trefaldigat sitt partis siffror sedan kraschlandningen på 2,8 i en Sifo-mätning, februari 2014.

Principerna kan kosta 

Då var hon nästan lika impopulär bland borgerliga väljare som socialdemokraten Löfven. 

I DN/Ipsos förtroendemätning veckan innan valet var Annie Lööf den partiledare som allra flest väljare hade förtroende för – och nu är hon nyckelspelare i ett minst sagt stökigt parlamentariskt läge.

HUR kan Annie Lööf tro att hon ska undvika en svekdebatt i en regeringsbildning präglad av kompromisser?

Ända sedan Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra i januari 2017 började flagga för utskottssamarbete med Sverigedemokraterna har alliansen gungat av Annie Lööfs tre principer; nej till inhuman asylpolitik, nej till Sverigedemokraterna och nej till Stefan Löfven. 

En principfasthet som kan ge henne regeringsmakt – eller lämna henne tomhänt.

Enligt samhällsdebattören och S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har den centerpartistiska aversionen mot Socialdemokraterna som gått i arv sedan Thorbjörn Fälldins dagar stärkts under Annie Lööf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Kommer hålla fast"

Enligt samhällsdebattören och S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har den centerpartistiska aversionen mot Socialdemokraterna som gått i arv sedan Thorbjörn Fälldins dagar stärkts under Annie Lööf. 

– Företrädarna hade inte en sådan bultande ideologisk kraft men i hennes fall har arvet från Fälldin förstärks av liberalism till en riktig cocktail. Så länge Sverige inte har allvarliga ekonomiska problem kommer hon att hålla fast vid det. Hon har bondenäringen att tänka på, resonerar Stig-Björn Ljunggren. 

Han jämför C och S med två hästhandlare på Kiviks marknad som gillar att deala.

– Men Annie Lööf är inte den här hästhandlartypen, och det tror jag att de äldre har svårt för, hennes hårda inställning och principer. De är vana vid att göra upp med sossarna ute i kommunerna till exempel.

– Möjligt att den typen av intern opposition skulle kunna påverka henne, säger Stig-Björn Ljunggren och påminner om att Annie Lööf inte precis blivit populärare bland alliansväljarna efter beskedet om den kritiserade gymnasielagen för unga ensamkommande, som han beskriver som "ett rött skynke". 

Kristersson kan välja KD

Det kan bli det som gör att Ulf Kristersson och Moderaterna bryter loss liberalerna, bildar regering med Kristdemokraterna och lämnar Annie Lööf tomhänt, i opposition. 

En konstellation av C, L och MP med stöd av S däremot - då blir Annie Lööf statsminister. 

Jag ställde frågan i en podcast-intervju med Centerledaren inför valet. 

Du som är så tydlig med mål och att uttala dem, varför säger du inte rakt ut att du vill bli statsminister?

– För att det inte är det vi siktar på inför det här valet. Som partiledare ska man alltid vara beredd på att få frågan men mitt fokus nu handlar mer om att få Centerpartiet att växa, svarade Annie Lööf. 

"Det här valet". Växa först. Det är så det har låtit sedan talet på C-stämman i Åre 2011 när hon tillträdde som partiledare, att målet är valet 2022 och att vägen dit handlar om att profilera snarare än regeringsmakt till vilket pris som helst.

Är det därför hon fortsätter att sätta klackarna i marken och vägrar flytta sig en tum?

Eller är det statsministerposten hon är ute efter?

– Det är nog inte det hon har bestämt sig för men det ingår i en av de tänkbara scenariorna, säger Stig Björn Ljunggren som inte utesluter det osägbara. 

Att Stefan Löfven skulle "offra" statsministerposten för att kunna bilda regering med Centerpartiet och Liberalerna och låta Annie Lööf bli statsminister. 

– Det finns på kartan. Ingen ledande socialdemokrat har förmågan att ta in det men de inser att det inte är som förr. Det ligger som en obehaglig men kanske nödvändig åtgärd om x, y och z inte fungerar. 

Hon fick frågan igen där i havet av journalister på valvaken i söndags, om hon var beredd att axla statsministerposten, och Annie Lööf svarade: 

– Det vi kan konstatera i dag är att det är dött lopp mellan blocken, just nu fokuserar jag på att Stefan Löfven ska avgå så att vi så snabbt som möjligt kan forma en handlingskraftig och stabil regering med alliansen som bas. 

Hon sa inte nej. 


LÄS MER: Så röstade dina grannar i valet 2018