Partiledarnas nya strategi: Tystnad

Annie Lööf i riksdagen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG
Socialdemokraternas Stefan Löfven inför riksmötets öppnande.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: OLLE SPORRONG
Alliansen hos SVT på valnatten.
Foto: OLLE SPORRONG
Agendas Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
1 / 7

Med ett par enstaka undantag råder det nästan total tystnad från de partiledare som gör anspråk på att bilda regering just nu.  

En tydlig strategi, menar Göran Hägglunds (KD) förre presschef Johan Ingerö. 

– Intervjuer bidrar till att förstöra stämningen mellan partierna och därmed försvåra förhandlingar, säger han. 

Innan valet syntes de överallt: partiledarna som gjort anspråk på att bilda en regering. I debatter och långa utfrågningar fick de redogöra för hur – och med vilka – de ville styra Sverige. Men det gavs ofta samma typ av svar: ”Först måste vi ha ett valresultat…”

Efter valet hamnade Sverige i precis det läge som var väntat: en parlamentarisk låsning. Samtidigt fick väljarna, med några undantag, nöja sig med korta uppdateringar i sociala medier och snabba svar i samband med presskonferenser eller att en partiledare passerat i en korridor i riksdagen. 


SVT:s Agenda: Svårare än normalt

I söndagens ”Agenda” redogjorde programledaren Camilla Kvarntoft att de bjudit in både Ulf Kristersson och Stefan Löfven till programmet – men fått ett nej från båda två. 

– För tillfället verkar det råda total tystnad från partiledarna, konstaterade hon. 

På ett liknande sätt lät det veckan innan. 

Agendas programledare Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

– Vi har bjudit in både Jan Björklund och Annie Lööf men de har båda tackat nej, sade programledaren Anders Holmberg då. 

Mikael Pettersson, projektledare för Agenda, bekräftar bilden och säger att det är betydligt svårare än normalt att få dem att komma till studion. Han säger också att de fått fler nej än vad de redovisat i de två senaste programmen, men att de väljer att redovisa ”nej”-svaren offentligt efter relevans. 

Tidigare presschefen: ”Inte klokt att ge massa intervjuer”

Johan Ingerö är välfärdsansvarig på Timbro och var tidigare presschef hos KD:s dåvarande partiledare Göran Hägglund. Han menar att det alla tänkbara regeringspartier har gemensamt just nu är att de inte har något intresse av att konfliktnivån höjs. 

– Och där hamnar man väldigt, väldigt lätt i en intervjusituation. Både politik och journalistik är konfliktdrivet och om man vill lugna ner känslorna litegrann för att kunna få till någon typ av samtal längre fram kan en intervju vara en nackdel. 


LÄS MER: K-G Bergström: Inte skrivet i sten att nästa val hålls 2022 


– Antingen får man höra att man är otydlig. Eller så är man inte otydlig och då beror det på att man varit ganska ultimativ. Och att vara ultimativ före en förhandling är inte så klokt.

”Oavsett hur man tänker sig det här är det i det här läget inte så klokt att ge en massa intervjuer”, säger Göran Hägglunds tidigare presschef Johan Ingerö.

Ingerö menar att det nog kan dröja ett tag till innan partiledarna självmant ställer upp på längre intervjuer och menar att vi – till skillnad från vad vi är vana vid – måste acceptera att regeringsbildning tar tid. 

– Men oavsett hur man tänker sig det här är det i det här läget inte så klokt att ge en massa intervjuer. Då kommer man få frågor om olika samarbeten och hur man än svarar så bidrar det till att försämra stämningen och därmed försvåra förhandlingarna. 


LÄS MER: Stödet för Stefan Löfven ökar i första mätningen efter valetNär kan vi väntas partiledarna igen? 

– Senast efter att sonderingsuppdraget har levererats. Så när det börjar bekännas färg kan man säga. Men det som kommer att vara intressant då är i första hand C och L. Om de fortfarande säger att de inte ens vill försöka att ta sig in i regeringskansliet om de ej har S godkännande. Röstar de i så fall fram Ulf om han försöker? Om svaret är nej finns inte alliansen. Det är det som är sonderingsrundans enda egentliga fråga som är obesvarad.