Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiledarna överens: Man ska ta i hand på jobbet

Foto: Hannes Bergdahl

Arbetsgivare ska kunna neka en person anställning om hen inte vill skaka hand med både kvinnor och män – det är samtliga fyra partiledare som deltar i TV4:s partiledarutfrågning överens om. 

– Ja, det är en fråga om respekt och värderingar, säger statsminister Stefan Löfven i utfrågningen. 

Det var i måndagens partiledarutfrågning i TV4 som partiledarna alla fick frågan om arbetsgivare ska kunna neka en person som inte vill skaka hand med både kvinnor och män. 

Frågan har varit aktuell de senaste åren efter ett uppmärksammat fall som gick till Arbetsdomstolen, då en arbetsgivare fick betala ersättning till en kvinna som av religiösa skäl inte ville skaka hand med män. 

Moderatledaren Ulf Kristersson svarar att M vill se över lagstiftningen på området. 

– I princip, ja. Vi tycker att man ska se över diskrimineringslagstiftningen. Vi måste skydda både religionsfrihet och de som vill ha jämställdhet på arbetsplatsen. 

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor instämmer.

– Ja, det är inte rimligt att som arbetsgivare blir skyldig att betala skadestånd för att någon väljer att behandla folk olika. Det är vackert att vi tar varandra i handen oavsett om vi är nyanlända eller inte. Vi förmedlar respekt.

"Ska kunna kräva att män och kvinnor behandlas lika"

Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet håller med alliansledarna i frågan. Stefan Löfven påpekar dock att det i slutändan är arbetsgivarens val. 

– Ja, det är en fråga om respekt och värderingar. Däremot om det är arbetsgivare som inte har behov av detta kommer jag inte att lägga mig i, säger Stefan Löfven när han får frågan i TV4:s utfrågning. 

Gustav Fridolin säger att detta ingår i att kräva att män och kvinnor behandlas lika på arbetsplatser. 

– Ja, på alla arbetsplatser ska man kunna kräva att män och kvinnor behandlas lika, och det gäller även att man skakar hand.