Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thor: Löfven ignorerar problemen i vården

Partiledarna under inledning av Aftonbladets partiledardebatt. Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Stefan Löfven (S). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Annie Lööf (C). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Ulf Kristersson (M). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Gustav Fridolin (MP). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
Jan Björklund (L). Foto: Skärmdump/Aftonbladet
För Ebba Busch Thor blir det viktigaste i Aftonbladets partiledardebatt att lyfta sjukvården. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund menar att det viktigaste för honom i kvällens debatt blir skolfrågan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Aftonbladets partiledardebatt livesänds från Skandiascenen på Cirkus i Stockholm med start klockan 19. Foto: DN TT NYHETSBYRÅN
”Jag hoppas att tittarna får en tydlig bild av vad Vänsterpartiet står för”, säger Jonas Sjöstedt (V) till Aftonbladet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M). Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 16

KD-ledaren Ebba Busch Thor anklagade Stefan Löfven för att ignorera henne och problemen i vården.

– Är det fler som är beredda att se att kejsaren är naken, att landstingens tid är förbi, säger hon i Aftonbladets partiledardebatt. 

Aftonbladets partiledardebatt började med en het duell mellan Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt om vården och privata alternativ. Hon var tydlig med att hon inte delar Vänsterpartiets oro för privata vårdföretag.

– Det är skitsamma för mig vilka som driver dem, konstaterar Ebba Busch Thor.

Även Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor gick i konfrontation och under replikväxlingen på KD-ledarens inledningstal kastade de anklagelser om lögner mot varandra.

MP-språkröret Gustav Fridolin attackerade i hög ton Ebba Busch Thor för att inte bry sig om klimatet och hon svarade med att han svek de som är i behov av LSS.

I slutet av sin del av debatten vände sig Ebba Busch Thor direkt till statsminister Stefan Löfven som valt att inte ta replik på hennes inledningstal.

– Jag vet inte om du ser mig - ni brukar neka oss debatter. Du kan välja att ignorera mig men så länge till kan du inte ignorera de som inte får vård i ditt Sverige, avslutade Ebba Busch Thor.

Tre svarade ja om klimatångest

När partiledarna fick välja ett rakt ja eller nej på en rad frågor var det bara Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och Gustav Fridolin som svara ja på frågan om de hade kliamatångest. På frågan om vi ska ha ett mångkulturellt Sverige svarade alla ja – utom Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor. Men till skillnad från Åkesson valde Busch Thor att inte heller lyfta "ja"-skylten.

Debatten fortsatte att kretsa kring vård och assistansfrågor. När Stefan Löfven gjorde sitt anförande valde han – föga förvånande – att fokusera på välfärden. Bland annat tog han sin egen uppväxt, då han växte upp i en fosterfamilj, som exempel.  

– När jag placerades som fosterbarn hade jag i praktiken ingenting. Men tack vare en stark välfärd och ett starkt Sverige fick jag det, sa han. 

Löfven pressades av Kristersson i Aftonbladets partiledardebatt

Statsministern pressades sedan hårt av utmanaren Ulf Kristersson.   

– Det här är inte alls en folkomröstning om välfärden. Det här är en folkomröstning om dig som statsminister, replikerade han. 

Även här gav sig KD-ledaren Ebba Busch Thor in i debatten för att kritisera statsministern för hans vårdpolitik. 

– Är det fler som är beredda att se att kejsaren är naken, att landstingens tid är förbi. Eller kan vi få höra från Löfven varför landstingen är framtiden för sjukvården?

Löfven svarade:

– Vi behöver en bättre sjukvård, därför ska vi föra till resurser. Men jag tror inte att lösningen är att centralisera sjukvården till Stockholm. Vi ska utbilda personal, det ska finnas resurser. Den gemensamma nämnaren är att vi behöver mer personal, då går det inte att sänka skatter.

Aftonbladets partiledardebatt, som leds av Robert Aschberg och Maria Bjaring, livesänds från Skandiascenen på Cirkus i Stockholm på måndagskvällen inför en publik på runt 700 personer. 

I debatten har partiledarna själva fått sätta agendan kring vilka frågor som de vill ta upp och debattera. Där har partiledarna 90 sekunder på sig för ett första anförande och därefter får de övriga partiledarna komma med repliker. 

För rättvisans skull har startordningen för partiledarnas anföranden lottats. Den ser ut så här: 

1. Ebba Busch Thor, (KD).

2. Ulf Kristersson, (M).

3. Jonas Sjöstedt, (V).

4. Stefan Löfven, (S)

5. Annie Lööf, (C).

6. Gustav Fridolin, (MP).

7. Jimmie Åkesson, (SD).

8. Jan Björklund, (L).

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!