Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partiets nya press på Löfven – får deadline

Stefan Löfven har till 1 juni på sig att presentera en krisplan. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT NYHETSBYRÅN
Om SD eller M går om S i opinionen kan partisekreteraren Lena Rådström Baastad sparkas, enligt Expressens uppgiftslämnare. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna rasar nu i snabb takt i opinionen – samtidigt som Sverigedemokraterna växer.  

Partistyrelsen har gett Stefan Löfven en tydlig deadline, enligt Expressens uppgiftslämnare: 

Senast nästa fredag, första juni, måste han presentera en krisplan.

– Den riktiga panikkänskan internt hör man i samtalen om oron över om SD eller M snart går om och blir största parti, säger en S-källa.

Socialdemokraterna kan vara på väg mot en totalkollaps, befarar flera tunga partiföreträdare som Expressen varit i kontakt med. Andra menar att det inte råder någon panikstämning i nuläget:

– Jag skulle inte använda det ordet, men det är klart att det finns en frustration över att vi inte lyfter i opinionen. Vi levererar ju bra politik, säger en partistyrelseledamot. 

Den senaste kallduschen kom på tisdagen då Dagens Nyheter publicerade opinionsinstitutet Ipsos majmätning. Socialdemokraterna var då nere på "Juholt-nivå": 24 procent. 

I mätningen skiljer det nu bara fyra procentenheter mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som noteras till 20 procent – det minsta avståndet någonsin. 

I Demoskops väljarbarometer i maj var siffran för Socialdemokraterna 26,3 procent, vilket kan jämföras med valresultatet 2014: 31 procent. 

"Panikkänsla i samtalen om SD och M"

– Det har varit krisstämning några veckor nu över siffrorna – men den riktiga panikkänslan internt hör man i samtalen om oron över om SD eller M snart går om och blir största parti. Då fördjupas krisen ytterligare, säger en S-källa. 

En konsekvens kan då bli att partisekreteraren Lena Rådström Baastad sparkas, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

Nästa fredag, första juni, träffas Socialdemokraternas partistyrelse nästa gång. Då är det samtidigt deadline för Stefan Löfven och partiledningen. 

– Då måste partiledningen presentera en plan, säger en partistyrelseledamot. 

Enligt Expressens källor går Socialdemokraternas valstrategi i det längre perspektivet ut på att få bort invandringsfrågan från debatten, eftersom denna – enligt S – enbart gynnar Sverigedemokraterna. Frågan om brott och straff gynnar på motsvarande vis Moderaterna, enligt S, och ska därför också bort i största möjliga mån. 

För att nå dit levererade Socialdemokraterna nyligen egna förslag och utspel på dessa områden, bland annat ett 14-punktsprogram för en skärpt migrationspolitik.

S-utspelen kom för sent – och med fel ton

Men nu menar flera tunga företrädare att dessa utspel kom för sent och framfördes på fel sätt.

– Tajmingen och tonen kritiseras med all rätt, säger en partistyrelseledamot, som menar att risken nu är överhängande att välfärdsfrågorna inte får någon plats i valrörelsen. 

Enligt Expressens och Demoskops senaste mätning är invandringen i dag den viktigaste valfrågan för väljarna. 

En partistyrelseledamot försvarar dock partiledningen: 

– Jag har ingen panik, jag känner att frågorna har starkt stöd – och min bedömning är att partiledningens taktik har brett stöd i partistyrelsen. Opinionssiffrorna bekymrar förstås. Samtidigt, i min del av landet, känner jag att fler lyssnar och håller med S. Det som måste kommuniceras tydligare är välfärdspolitiken. Inte minst vården.

En S-företrädare som tidigare haft flera tunga uppdrag i partiet konstaterar: 

– Jag tror inte Löfven vänder detta, han får nog leva med att gå till historien som lika misslyckad ledare som Juholt, det vill säga S parkerar sig som det 20-procentsparti man redan då befarade kunde hända. 

Tung socialdemokrat förnekar krisplan

När Expressen på onsdagskvällen pratar med Hans Hoff, ordinarie ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse och ordförande för Hallands socialdemokrater, förnekar han att det skulle finnas en deadline när det gäller en krisplan. 

– Detta har inte skett. Vi har inte gett Stefan Löfven en deadline överhuvudtaget. Det finns inte heller några diskussioner om att Lena Rådström Baastad ska sparkas, säger Hans Hoff.

Socialdemokraternas senaste möte i partistyrelsen var 28 april.

Efter det har det ju kommit den ena opinionsundersökningen efter den andra, som visar att ni socialdemokrater inte har det lätt.

– Det kommer att finnas förväntningar på att partiledningen på sammanträdet första juni att vi har en rejäl diskussion om det politiska läget, och vad vi ska göra för att vända det inför valet. Det blir en av huvudpunkterna på det sammanträdet.

 

 

 

Här kan du läsa allt om valet