Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partiets nya krisplan – för att rädda Löfven

Med bara tre veckor kvar till valet är många inom Socialdemokraterna bekymrade över statsministerns låga förtroendesiffror.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Löfvens mediokra insatser i debatter och utfrågningar oroar också partiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfvens låga förtroende hos väljarna och hans svaga insatser i debatter och utfrågningar har fått Socialdemokraterna att aktivera en ny krisplan, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

– Man ska försöka tajma in utspel och pressträffar med andra ministrar samma dagar som han deltar i utfrågningar och debatter, säger en källa i partiet. 

Med bara tre veckor kvar till valet är många inom Socialdemokraterna bekymrade över statsministerns låga förtroendesiffror och hans mediokra insatser i debatter och utfrågningar.

Men enligt Expressens uppgiftslämnare vågar få diskutera detta öppet i partiet. 

– Det är djupt problematiskt eftersom debatterna nu pågår i tre veckor och över 30 procent av väljarna ska nu bestämma sig, säger en källa, och fortsätter:

– Många i partiet är djupt bekymrade. 

I tisdags frågades Löfven ut i Sveriges radio på morgonen och under kvällen deltog han i Expressens och Dagens Industris direktsända partiledardebatt från Göteborg – den första i en rad debatter de närmaste veckorna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Inte någon lysande debattör”

Tidigare näringsministern Björn Rosengren hävdade tidigare i veckan att Stefan Löfven är sämst i debatter.

I tisdags frågades Löfven ut i Sveriges radio på morgonen och under kvällen deltog han i Expressens och Dagens Industris direktsända partiledardebatt från Göteborg – den första i en rad debatter de närmaste veckorna. 

– Det var ungefär som det brukar vara. Han är inte någon lysande debattör och kan lätt bli väldigt defensiv och lite smågrinig. Stefan Löfvens ”track record” på partiledardebatter i tv är inte så bra och det är inte så konstigt heller. Han är inte skolad i att ha blivit en slipad debattör eftersom han inte har samma typ av partibakgrund som till exempel Ulf Kristersson, säger Jenny Madestam, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert.


LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: Ingen succé för Stefan Löfven 


”Debattförmågan kan bli väldigt viktig”

Enligt Madestam kan Löfvens framträdande i kommande debatter bli avgörande. 

– Det är väldigt viktigt. Det är många väljare som inte har bestämt sig ännu utan gör det de här sista veckorna, kanske de sista dagarna innan valet. Partiledarna i sig har inte någon större betydelse för väljarna i valet av parti, men partiledarna är ju de främsta förmedlarna av partiets politik och därmed blir naturligtvis debattförmågan och de retoriska kvalitéerna hos personen i fråga viktig.

Inför partiledardebatten i tisdags kunde Expressen publicera en ny mätning av partiledarnas förtroende hos väljarna. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt slog då – återigen – statsministern.

– En signal om att Vänsterpartiet har förutsättningar att kunna bli en farlig konkurrent till S om S-väljare som lutar åt vänster, konstaterade Peter Santesson, Demoskops chef för opinionsanalys.

Enligt Expressens uppgiftslämnare har nu en ny krisplan aktiverats i regeringshögkvarteret Rosenbad – för att rädda Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Socialdemokraterna har aktiverat krisplan

Efter debatten slog Peter Santesson också fast att det nu är "ett nervöst läge för Socialdemokraterna" eftersom Löfven "inte är en särskilt vass debattör". 

Enligt Expressens uppgiftslämnare har nu en ny krisplan aktiverats i regeringshögkvarteret Rosenbad. 

Tanken är att få medierna att rikta fokus på annat än utfrågningar och debatter med statsministern. 

– Tydligen ska man försöka tajma in pressträffar med andra ministrar och utspel samma dagar som han deltar i utfrågningar/debatter - som ett sätt att konkurrera ut lite av debatternas genomslag, säger en S-källa med insyn. 

Socialdemokraternas strategi är också att "hushålla" med statsministerns framträdanden.  

Valårets hittills enda statsministerduell arrangerades av Expressen den 7 maj i år. 


VALET 2018: Läs allt om årets val här