Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forna alliansvännernas ordkrig: ”En väldigt tryckt stämning”

Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L): Foto: OLLE SPORRONG
Alliansledarna vid riksdagens statsministeromröstning i september. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Annie Lööf (C). Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jan Björklund (L). Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson (M). Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD). Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Från den ena sidan: ”Quislingar” och ”falsk historieskrivning”. 

Från den andra: ”Bevis på vad man inte vill tillhöra” och ”dödgrävarfalang”.

På onsdagen möts partiledarna i det som innan valet var alliansen. Och stämningen partierna emellan har kanske aldrig varit sämre.

– Han misskrediterar medvetet tidigare alliansvänner, säger nu KD-toppen Lars Adaktusson om Jan Björklund (L), som i veckan sade att besvikelsen på de forna alliansvännerna började långt före valet. 

– Min bedömning är att det är en väldigt, väldigt tryckt stämning, säger Svend Dahl, chef på Liberala Nyhetsbyrå, om partiledarna inför debatten. 

Klåpare. Bedragare. Quislingar. 

Vi glömmer aldrig. 

Så skrev KD-toppen Sara Skyttedal, som toppar partiets lista till EU-parlamentsvalet i vår, när det stod klart att det fanns en färdig överenskommelse mellan S, MP, C och L. 

På en senare presskonferens sade partiledaren Ebba Busch Thor att ordvalen var olämpliga, men att hon förstår känslan av besvikelse. 

– Den har jag själv, sade hon. 

https://twitter.com/skyttedal/status/1083734954113204224

Men Sara Skyttedals inlägg var knappast det första – eller sista – i frågan om vem som spräckte alliansen och den svekdebatt som följde.  

Federley (C): Dödgrävarfalang

Redan innan det stod klart att det skulle bli en överenskommelse mellan S, MP, C och L gick Fredrick Federley (C), vice ordförande och EU-parlamentariker, ut och kallade en del av alliansen för en ”dödgrävarfalang”. 

Fredrick Federley (C), vice ordförande för Centerpartiet. Foto: MARTINA HUBER

– Ungefär mitt i förra mandatperioden började en dödgrävarfalang inom alliansen ägna betydlig politisk kraft och energi till att kritisera samarbetet. Allt var fel och det var i princip fel på alla partiledare och strategier. Det där har hållit i sig väldigt länge, sade han till Aftonbladet i oktober, efter att C och L lämnat besked om att de inte tänkte släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

På Twitter, i samband med att det stod klart att det fanns en färdig överenskommelse mellan S, MP, C och L – vilket väckte stark kritik från borgerligt håll, skev han:

”Undrar om den här upprörda högersvansen som nu är arg till bristningsgränsen gör regeringsdiskussionen lättare för C? Den upprörda svansen blir i sin ilska ett bevis på vad man inte vill tillhöra. Ngt att beundra för den som inte vill se S i regeringen”.

https://twitter.com/federley/status/1084389135882903552

Expressen har sökt Fredrick Federley som avböjer att kommentera.

Adaktusson (KD) till Björklund (L): Falsk historiebeskrivning

Sedan dess har de öppna konflikterna mellan de forna alliansvännerna har bara fortsatt. 

– Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand, sa C-ledaren Annie Lööf till DN i förra veckan. 

Och när L-ledaren Jan Björklund senare samma vecka intervjuades i P1 och fick frågan om han är lika besviken på M och KD som Annie Lööf uttryckt svarade han att besvikelsen började långt före valet. 

– När dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för att Moderaterna skulle kunna börja förhandla med SD. 

I en intervju med SvD utvecklade han detta och sade han redan då, alltså 2017, inledde en förankringsturné för att förbereda sitt parti på ett blocköverskridande samarbete. 

Lars Adaktusson (KD), riksdagsledamot och andre vice ordförande för Kristdemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Uttalandet gjorde att bland annat KD-toppen Lars Adaktusson i måndags valde skriva att det är ”sorgligt att Jan Björklund nu tycks vara ute efter att bränna alla broar till forna alliansvänner” på Twitter.

”Falsk historieskrivning och noll självkritik imponerar inte”, fortsatte han. 

– Jan Björklund är en rak och trevlig person som jag uppskattar. Men när han sprider bilden av att M och KD har spräckt alliansen reagerar jag starkt, säger han. 

– Jag tror många har noterat att Jan Björklund gång på gång nu väljer att tala om M och KD som högerpartier och dessutom antyder att vi skulle vara beredda att samarbeta med SD. Det är att vilseleda och medvetet misskreditera tidigare alliansvänner, vilket inte förbättrar relationerna och möjligheterna till samarbete längre fram.

Jan Björklund har avböjt att kommentera.

Lööf (C): ”Om alla allianspartier ökat...”

Efter att ha beskyllts vara den som spräckte alliansen kom även C-ledaren Annie Lööf med ett syrligt inlägg på Twitter riktat till Ulf Kristersson och Moderaterna, eftersom det var M som stod för alliansens stora väljartapp.

”Om alla allianspartier hade ökat på valdagen, hade vi förmodligen haft en alliansregering”, skrev hon. 

Detta fick bland annat Cherine Khalil, presschef för Moderaterna, att reagera:

Ska man förklara varför man förde sin alliankollega bakom ljuset, övergav alliansen, valde en socialdemokrat till statsminister över en borgerlig då kanske man måste skylla ifrån sig. Ett alternativt är ju också att stå upp för beslutet utan att brunsmeta eller skylla på andra”, skrev hon.

Både Annie Lööf och Ulf Kristersson har avböjt att kommentera.

https://twitter.com/cherine_khalil/status/1086916035507376128

”Inte sant att M öppnade för SD”

I en intervju med Aftonbladet förnekar Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer den bild som Lööf och Björklund har målat upp – att M var redo att bilda regering på egen hand med stöd av SD.

– Jag tycker det är en djupt orättvis och felaktig beskrivning de gör. Vi har under hela hösten varit tydliga med vad det här alternativet skulle bestå av. Där har en viktig beståndsdel varit att vi inte ska förhandla eller samarbeta med SD. Men vi var också tydliga med, även före valet, att vi inte tänker medverka till en ny decemberöverenskommelse, att låta bli att lägga fram vår politik i rädsla för att fel parti ska rösta på den.

Framför allt anser Gunnar Strömmer att Jan Björklund har gett efterkonstruktioner i intervjuer efter mittenuppgörelsen.

– Han bedyrade från början att det inte var M som var problemet, utan SD. Nu i efterhand beskriver han det som att M öppnade för ett samarbete med dem. Det var inte sant då och är det inte nu. Jag uppfattar det som hans behov av att rättfärdiga sin vänstergir, säger Strömmer till Aftonbladet.

Svend Dahl: Nytt politiskt landskap

På onsdagen möts nu alla partiledare i en debatt för första gången sedan innan valet. 

– Min bedömning är att det är en väldigt, väldigt tryckt stämning mellan de fyra ledarna. Den här processen har gjort att det inte finns mycket förtroende kvar mellan KD och M å ena sidan och C och L å andra sidan. Det finns en grundläggande besvikelse, säger Svend Dahl, chef på Liberala Nyhetsbyrån.

Svend Dahl tror nu att dessa öppna konflikter – och de facto att inte alliansen längre finns på nationell nivå – kommer att märkas i den partiledardebatt som hålls i riksdagen på onsdagen.

– Det är ett nytt politiskt landskap där L och C kommer att behöva balansera rollen som opposition samtidigt som de har ett budgetsamarbete med regeringen, säger han.

M och KD väntas söka konflikt med C och L

Bland annat menar han att det kan bli extra svårt för Annie Lööf (C), eftersom hon traditionellt har just Stefan Löfven som en väldigt tacksam motståndare.

Dahl menar att vi nog kan vänta oss att M och KD kommer att passa på att replikera mot både C och L.

– Jag skulle bli mycket förvånad på om de inte gjorde det. Jag tror att man kommer  söka konflikt genom att påminna C och L om att de stöder en regering som i många viktiga frågor står långt ifrån vad allianspartierna är överens om, till exempel i rättspolitiken.  

Partiledardebatten i riksdagen på onsdagen börjar klockan 09 och pågår i lite mer än tre timmar.