Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Odenberg dömer ut Lööfs chanser

Centerledaren Annie Lööf får talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för en ny regeringFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Odenberg tror att Lööf kommer misslyckas. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åsa Romson menar att S och M måste låta sig bli medlade av Annie Lööf. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg dömer ut Annie Lööfs chans som regeringsbildare. 

– Ett logiskt steg av talmannen, hon kommer pröva alliansen och MP men hon kommer att misslyckas, säger Odenberg i SVT:s Aktuellt.

Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson pekar på att M och S måste öppna upp för att bli medlade av Lööf.

Tiden är knapp. En veckas tid har C-ledaren Annie Lööf på sig att undersöka möjligheten att hitta ett regeringsalternativ som riksdagen kan släppa fram.

C-ledaren meddelade på en pressträff att hon vill fortsätta försöka hålla ihop alliansen och kommer nu föra samtal med alla partier utan SD och V. 

– Om man börjar på ett annat sätt, med fokus på det politiska innehållet, kan man dyrka upp en del av de låsningar som har funnits, säger Annie Lööf.

 

”Det måste bli post alliansen och det måste bli post socialdemokratin”, säger Åsa Romson i SVT:s Aktuellt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åsa Romson hoppas på en bred koalition

Åsa Romson, tidigare MP-språkrör, hoppas på en bredare koalition, säger hon i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

– Tar man sig an politiken utifrån sakpolitiska och reformvänliga intentioner, då är det relevant att prata med de här sex partierna, säger hon och hänvisar till de uppgörelser som gjorts under den senaste mandatperioden.

En bred regering kan bestå av antingen Socialdemokraterna eller Moderaterna, menar Romson och säger att något nytt måste till för att det ska bli verklighet.

– Det måste bli post alliansen och det måste bli post socialdemokratin, säger hon. 

Odenberg: Lööf kommer stå fast vid det hon sagt tidigare

Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, är mer skeptisk och tror att Annie Lööf kommer misslyckas. 

– Sonderingen kommer snarast att utmynna i att Stefan Löfven kommer försöka ta upp en diskussion med Annie Lööf om Centerns och Liberalernas förutsättningar för att släppa fram honom som regeringsbildare, antingen för en S-regering, en S+MP-regering eller en S+M+C+L-regering, säger Odenberg och fortsätter:

– Jag tror att Annie Lööf även då kommer göra samma sak som i går – nämligen stå fast vid det hon har sagt tidigare. Det är att inte släppa Löfven och att inte sätta sig i en regering med honom.

Mikael Odenbergs teori är att Lööf misslyckas och att talmannen kommer pröva Löfven under en statsministeromröstning i kammaren.

Först efter att Löfven röstats ner finns det möjlighet att Kristersson får uppdraget igen eller att Centern bildar en minoritetsregering med Liberalerna och Miljöpartiet för att undvika ett extraval, menar Odenberg.

 

Mikael Odenbergs teori är att Lööf misslyckas och att talmannen kommer pröva Löfven under en statsministeromröstning i kammaren.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Odenberg och Romson tror inte på extraval

Varken Romson eller Odenberg tror att regeringskaoset kommer sluta i ett extraval.

– Jag hör fortfarande till dem som tror att vi kommer få en regering utan ett extraval, men osvuret är bäst, säger Mikael Odenberg.

Romson instämmer:

– Jag tror inte, och jag hoppas inte på ett extraval. Jag hoppas att den breda enhet som finns bland partiledarna om att ta sitt ansvar också kommer leverera en regering som fungerar.