Nytt muller i Liberalerna efter Jonas Sjöstedts nej

Jonas Sjöstedt meddelade på måndagen att Vänsterpartiet inte kan släppa fram Stefan Löfven som statsminister i nuläget. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas Jan Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det interna upproret inom Liberalerna mot partiledaren Jan Björklunds stöd till Stefan Löfven tog ny fart.

Detta efter att Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sparkat bakut mot den så kallade V-klausulen i uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

På tisdagen samlades liberalerna till gruppmöte i riksdagen. Och beslutet där var att tills vidare hålla fast vid överenskommelsen med S, C och MP.

– Om inget förändras nu röstar vi gult för Löfven på fredag, säger Robert Hannah riksdagsledamot för L.

Det blev en dramatisk måndag  i svensk politik, som kulminerade med att Vänsterledaren Jonas Sjöstedt meddelade att hans parti i nuläget inte kan släppa fram S-ledaren Stefan Löfven.

I fokus för Vänsterns vrede står den så kallade V-klausulen i överenskommelsen mellan S, MP, C och L som är en förutsättning för att C och L ska släppa fram Löfven:

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Under sin pressträff sade Sjöstedt att han vill ha utfästelser från Löfven om att man inte kommer att stängas ute från inflytande innan han trycker på gul knapp.

Talmannen Andreas Norlén gav Löfven ytterligare 48 timmar för att försöka vinna stöd för sitt regeringsalternativ.

Motstridiga tolkningar av V-klausulen

Redan under Löfvens pressträff ett par timmar tidigare framgick dock att han gör en mild tolkning av V-klausulen. S kan enligt Löfven förhandla med V i alla frågor som inte gäller budgeten eller de 73 punkter som specificeras i överenskommelsen med C och L.

– I frågor som inte täcks av budgeten och den politiska överenskommelsen, så kan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samarbeta även framöver, sade Löfven. 

Liberalernas Jan Björklund uttryckte på sin pressträff ingen avvikande uppfattning:

– Jag tror att Stefan Löfven tolkade det på det sätt som jag också skulle göra, sade Björklund, och fortsatte:

– Det finns inga förbud att tala med andra partier inom de områden som inte ingår i överenskommelsen. 

Hans partikamrat Helena Gellerman, som Sveriges Radios ”Ekot” har talat med, ser däremot skrivningen i överenskommelsen mer bokstavligt.

– Det är som det står, att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande på den politiska inriktningen under mandatperioden, säger Helena Gellerman, till Ekot.

Gulan Avci, också riksdagsledamot för L, tycker att V:s reaktion var väntad och att hon har varnat för att den nuvarande situationen skulle uppstå.

– Det som är anmärkningsvärt är att bläcket på det dokument som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet kommit överens om inte ens har hunnit torka förrän Stefan Löfven öppnade upp för både förhandlingar och samarbete med Vänsterpartiet, säger hon.

Kan ni fortsätta den här överenskommelsen om Vänsterpartiet till slut får inflytande?

– Det är för tidigt att uttala sig om det. Vi vet inte vad diskussionerna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går ut på.

Under eftermiddagen träffas Liberalernas riksdagsgrupp. 

– Då får vi ta ställning till de fakta som ligger på bordet, säger Gulan Avci.

Trycker på gul knapp – om inget förändras

Expressen talar med L-ledamoten Robert Hannah, en av åtta i riksdagsgruppen som i ett debattinlägg i Expressen förklarade att de vill se Ulf Kristersson som statsminister hellre än Löfven, efter gruppmötet i riksdagen.

Några nya beslut om att dra sig ur överenskommelsen har inte fattats på mötet, enligt Hannah.

L-gruppen står fortfarande bakom uppgörelsen så länge inte Löfven plötsligt ger Vänsterpartiet löften om inflytande på budgetfrågor.

– Om inget förändras röstar vi gult på fredag, tyvärr. Det står mellan två dåliga alternativ, och jag tycker det andra är sämre, säger Robert Hannah. Han tillägger:

– Men om S inte hedrar överenskommelsen och ger V löften om till exempel fackföreningsavgifter och liknande, då har de brutit mot den och då finns den inte kvar.

Att S samtalar med V i frågor som ligger utanför överenskommelsen, exempelvis utrikespolitiken, har Liberalerna däremot inget emot, enligt Hannah.

 

”Man hittar de ord som medger en varierande tolkning”

V-klausulen användes enligt Dagens industri av Jan Björklund när han skulle övertyga sina partikamrater att säga ja till Stefan Löfven.

Att Vänsterpartiet sparkar bakut har därför gett ny luft åt den interna oppositionen inom Liberalerna mot Jan Björklund och hans linje att göra upp med Socialdemokraterna.

”Överenskommelsen som partirådet tog ställning till har fallit”, säger en anonym företrädare för Liberalerna till Dagens industri. 

”Det är min bild att man hittar de ord som medger en varierande tolkning för att tillfredsställa alla”, säger Allan Widman (L). Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna, menar att V-klausulen är medvetet vagt formulerad.

– Det är min bild att man hittar de ord som medger en varierande tolkning för att tillfredsställa alla, säger han till Expressen.

Widman tillhörde den minoritet i Liberalernas partiråd som i helgen förordade att partiet skulle släppa fram M-ledaren Ulf Kristersson i stället för Stefan Löfven som statsminister.

Klausulen om Vänsterpartiet skiljer sig från den som Moderaterna redovisade när det gällde SD, enligt Widman.

– Moderaterna lovade att inga företrädare för en M-ledd regering över huvudtaget ska förhandla med SD. Den utfästelsen var mycket mer konkret. Det uppmärksammade jag rätt fort, säger han.

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson, vill att Stefan Löfven stoppas om Vänsterpartiet får igenom sina krav. 

– Får Sjöstedt igenom sina krav måste Liberalerna rösta nej, säger han till Sydsvenskan. 

Kristersson: Klart att Vänstern kommer att få inflytande

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar Jonas Sjöstedts nej i SVT:

– Det var varken orimligt eller oväntat. Det är klart att man inte bara kan kalkylera med att ett parti ska rösta igenom en regering som säger sig föra en politik som det partiet inte alls tror på, säger han.

Han menar att det är helt orimligt att en S+MP-regering med stöd av C och L inte skulle ge V inflytande.

– Det är klart att Vänstern kommer att få inflytande, med eller utan avtal. Det krävde han i går och det garanterade också Stefan Löfven.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har samma uppfattning i frågan.

– Om man nu har ett antal röster i riksdagen för att en regering ska kunna tillträda, då vill man ju ha någon form av utväxling för de röster man har. Och framför allt vill man inte bli behandlad som en dörrmatta, säger han.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!