Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya tv-duellen: Annie Lööf i debatt mot Jimmie Åkesson

”Det är viktigt att synliggöra vilken politik man får på köpet om man röstar borgerligt”, säger Jimmie Åkesson inför duellen mot Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Efter succén med statsministerduellen: 

Nu möts även Centerledaren Annie Lööf och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en duell i Expressen TV. 

– Han är en skicklig debattör, säger Annie Lööf.

– Som debattör brukar hon retoriskt vara ganska bra, säger Jimmie Åkesson. 

Valrörelsens första statsministerduell sändes i Expressen TV den 7 maj i år – och efteråt hyllades formatet av både duellanterna och tittarna.

En av många som gillade programmet var SVT:s politiska kommentator Mats Knutson: 

https://twitter.com/matsknutson/status/993550390229692416

Tisdagen den 22 maj är det dags för nästa duell. 

Då möts Centerledaren Annie Lööf och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

Annie Lööf: "Vi har riktiga samhällsproblem"

– Jag vill lyfta hur medmänsklighet, internationellt samarbete och framtidstro gör Sverige starkare. SD:s aggressiva, nationalistiska populism fastnar alldeles för ofta i svartmålning och bekymmer. Vi har riktiga samhällsproblem i Sverige, men dessa löses bäst med konkreta förslag för en bättre integration och ökad trygghet, säger Annie Lööf inför duellen. 

Vilket är dina bästa argument mot Jimmie Åkesson?

– Att en bättre integration är möjlig. Vi behöver lägre trösklar in till jobb, så människor kommer i arbete och lär sig svenska. Jag har växt upp i Gnosjöregionen och sett hur människor som kommer i arbete också kommer bra in i samhället. När det gäller integrationen måste vi prata om Rinkeby och Bergsjön, men vi måste också prata om Gnosjöregionen och en integration som fungerar. 

Hur är Jimmie Åkesson som debattör?

– Han är en skicklig debattör. Det är extra intressant då vi representerar varsin sida av den värderingsmässiga konflikt vi ser i hela västvärlden mellan en framtidsinriktad liberalism och en aggressiv, populistisk nationalism. Det kommer bli väldigt tydligt i debatten.

 

SE TIDIGARE AVSNITT Här hittar du "Bara Politik" 

 

 

Jimmie Åkesson: "Finns bara ett parti att välja på"

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser också fram emot duellen i "Bara Politik". 

– Det är viktigt att synliggöra vilken politik man får på köpet om man röstar borgerligt. Annie Lööf har till exempel varit tydlig med att Alliansens migrationspolitik inte kommer att bli Moderaternas. Vill man att Sverige ska ha en ansvarsfull invandringspolitik, finns det bara ett parti att välja på, Sverigedemokraterna.

Vilket är ditt viktigaste argument i duellen mot Lööf? 

– Bland annat att politik handlar om prioriteringar. När Annie Lööf väljer att ge 9 000 vuxna män som saknar skyddsskäl uppehållstillstånd, så gör hon det på bekostnad av annat. De miljarder hon vill lägga på det hade till exempel behövts för att bygga upp välfärden i stället. 

Hur är hon som debattmotståndare? 

– Som debattör brukar hon retoriskt vara ganska bra. Däremot gör Centerpartiets politik att hennes argument ibland faller ganska platt.

Duellen sänds i Expressen TV och i ComHem, kanalplats 43, tisdagen den 22 maj klockan 19.00. 

Expressens politikmagasin "Bara Politik"

Den 23 mars 2017 var det premiär för Expressens politikmagasin "Bara Politik". Sedan dess har det sänts närmare 40 program med debatter och utfrågningar av partiledare, ministrar och generaldirektörer. 

Förra sommaren valde till exempel den tidigare utrikesministern Carl Bildt att tacka nej till partiledarposten – live i programmet. 

 

Några månader senare konstaterade den tidigare statsministern Göran Persson att Stefan Löfven "leder den svagaste regeringen på mycket, mycket länge". 

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt kommenterade i programmet asylinvandringen till Sverige och jämförde den med att skaffa barn. 

Den tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic valde för några veckor sedan att göra sitt första tv-framträdande sedan hon avgick i just "Bara Politik". Hon kommenterade då bland annat rattfyllan som innebar slutet för henne i regeringen. 

Den 25 april i år var tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt huvudgäst i programmet – och hon bröt då tystnaden om skandalsjukhuset Nya Karolinska. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!