Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny tv-avgift förväntas röstas igenom – börjar gälla efter nyår

Foto: NORA LOREK
Foto: RONNY JOHANNESSON

Alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst kommer efter årsskiftet att behöva betala en särskild tv-avgift, med eller utan tv. Det förslaget lade regeringen fram innan sommaren. Nu har det behandlats i utskottet – som uppskattar att det finns en majoritet i riksdagen för att få igenom förslaget. 

Från och med den 1 januari 2019 ska tv-avgiften som den ser ut nu slopas. I stället ska den ersättas av en ny avgift som ska betalas av alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst. Detta föreslog regeringen innan sommaren – men nu har det behandlats i riksdagens kulturutskott, som visat sig vara positivt till förslaget. 

– När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati, sade demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT när förslaget lades fram i våras.  

Avgiften kommer enligt förslaget att bestå av en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak, som föreslås ligga på 1 300 kronor per person och år. Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad betalar en reducerad avgift, enligt förslaget. 

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, har demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sagt till SVT tidigare. 

SD motsätter sig förslaget

Sverigedemokraterna är det enda partiet i riksdagen som motsatt sig förslaget om den nya tv-avgiften då de, enligt ett pressmeddelande, menar att "en lösning inte kan komma på plats innan en reform har genomförts för att stärka public service-systemets saklighet och opartiskhet". 

I förslaget lägger man också fram ändringar om längden på de sändningstillstånd som ska finansieras av public service-avgiften, som man enligt förslaget vill förlänga. Detta är det dock flera partier som motsätter sig till. 

Preliminär dag för beslut och debatt för förslaget är på onsdag i nästa vecka.