Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny tv-avgift förväntas röstas igenom – börjar gälla efter nyår

Foto: NORA LOREK
Foto: RONNY JOHANNESSON

Alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst kommer efter årsskiftet att behöva betala en särskild tv-avgift, med eller utan tv. Det förslaget lade regeringen fram innan sommaren. Nu har det behandlats i utskottet – som uppskattar att det finns en majoritet i riksdagen för att få igenom förslaget. 

Från och med den 1 januari 2019 ska tv-avgiften som den ser ut nu slopas. I stället ska den ersättas av en ny avgift som ska betalas av alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst. Detta föreslog regeringen innan sommaren – men nu har det behandlats i riksdagens kulturutskott, som visat sig vara positivt till förslaget. 

– När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati, sade demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT när förslaget lades fram i våras.  

Avgiften kommer enligt förslaget att bestå av en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak, som föreslås ligga på 1 300 kronor per person och år. Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad betalar en reducerad avgift, enligt förslaget. 

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, har demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sagt till SVT tidigare. 

SD motsätter sig förslaget

Sverigedemokraterna är det enda partiet i riksdagen som motsatt sig förslaget om den nya tv-avgiften då de, enligt ett pressmeddelande, menar att "en lösning inte kan komma på plats innan en reform har genomförts för att stärka public service-systemets saklighet och opartiskhet". 

I förslaget lägger man också fram ändringar om längden på de sändningstillstånd som ska finansieras av public service-avgiften, som man enligt förslaget vill förlänga. Detta är det dock flera partier som motsätter sig till. 

Preliminär dag för beslut och debatt för förslaget är på onsdag i nästa vecka.