Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny succésiffra för Busch Thor – Åkesson backar

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valspurtar på Stureplan i Stockholm
Foto: HANNA FRANZéNTT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vid en pressträff.
Foto: / (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictu

SD fortsätter tappa, samtidigt som KD växer.

Det visar onsdagens opinionsundersökning som har gjorts av Demoskop på uppdrag av Expressen.

– Vi har sett förtroendelyft för Ebba Busch Thor, som går bra hem i debatterna. Jag tror att mycket är knutet till henne personligen, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, om KD:s succésiffror.

Valet är bara dagar bort. Nu visar en färsk opinionsundersökning, utförd av Demoskop mellan 30 augusti och 4 september, att Sverigedemokraternas negativa trend tycks fortsätta.

Partiet landar på 18,2 procent, vilket innebär att man minskar med 1,6 procentenheter jämfört med perioden 23-30 augusti, då man landade på 19,8 procent.

– Sverigedemokraterna gör en svag valspurt. De har haft en nedåtgående trend sedan sommaren, då de låg på 21 procent, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

– Vi har också sett vikande förtroendesiffror för Jimmie Åkesson. Han har presterat lite sämre i de senaste debatterna än vad vi har varit vana vid. Jag tror att SD också missgynnas av att invandringsfrågan får hårdare konkurrens av andra saker på dagordningen, säger Santesson.

Att mäta Sverigedemokraterna har dock visat sig vara svårt. Under tisdagen släppte Yougov sin sista opinionsmätning innan valet, på uppdrag av Metro. Sverigedemokraterna var där största parti med 24,8 procent av rösterna i mätningen, för fjärde gången i rad. 

Samtidigt backade SD kraftigt i Ipsos senaste mätning i måndags, som gjordes för DN, till 16,3. Det skilde alltså åtta procentenheter mellan YouGovs och Ipsos mätningar.


Demoskop 30 augusti – 4 september 2018

S: 25,5 procent (24,5)

M: 17,8 procent (17,1)

SD: 18,2 procent (19,8)

V: 9,4 procent (9,5)

C: 8,9 procent (9,5)

L: 6,2 procent (6,8)

KD: 5,9 procent (4,8)

MP: 4,8 procent (5,1)


(Resultatet för perioden 23-30 augusti i parentes)


Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten


Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)


Undersökningsperiod: 30 augusti – 4 september 2018.


Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.


Antal genomförda intervjuer: 1 612 intervjuer varav 1000 per telefon och 612 via webb.


KD:s framgångståg fortsätter

Kristdemokraterna har däremot all anledning att jubla. Partiet har under sensommaren växt sig allt starkare i ett flertal mätningar, och får i Demoskop hela 5,9 procent av väljarstödet. Det innebär en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med mätningen som genomfördes 23-30 augusti. 

– Om vi tittar på sommarmätningen vi hade i juli så har de nästan fördubblat sitt väljarstöd, säger Peter Santesson på Demoskop, om KD:s succésiffror.

– Det är ett jättelyft för dem. Vi har sett förtroendelyft för Ebba Busch Thor, som går bra hem i debatterna. Jag tror att mycket är knutet till henne personligen.

Även Socialdemokraterna och Moderaterna ökar, även om förändringarna inte är lika proportionerligt anmärkningsvärda. S ökar med en procentenhet till 25,5 procent, samtidigt som Moderaterna ökar med 0,7 procentenheter till 17,8.

Liberalerna och Centerpartiet minskar med 0,6 procentenheter var, och landar därmed på 6,2 respektive 8,9 procent av stödet. Resultatet är även en aning dystert för Miljöpartiet, som går från 5,1 till 4,8 procent av väljarstödet. Vänsterpartiet ligger i princip stilla i opinionen, och minskar med 0,1 procentenheter till 9,4 procent.


LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018