Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valmyndighetens nya miss – resultat saknas

Vamyndigheten arbetar intesivt för att ta reda på vad felet beror på. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Vamyndigheten arbetar intesivt för att ta reda på vad felet beror på. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Resultatet från det borgerliga valdistriktet Pomona i Ängelholm saknas på Valmyndighetens sajt.

– Det verkar finnas distrikt som inte är inrapporterade, säger professor Svante Linusson.

– Pomona hade inte rapporterats in till oss men vi har nu kontrollerat och rösterna därifrån påverkar inte den preliminära mandatfördelningen, säger Valmyndighetens pressekreterare Lars Aden Lisinski.

Valmyndigheten har under tisdagen arbetat intensivt för att reda ut ett nytt frågetecken kring den preliminära rösträkningen.

Under måndagskvällen visade det sig att ett valdistrikt rapporterat in fel resultat och det gjorde att Centern förlorade ett mandat till Sverigedemokraterna med sju rösters marginal.

Nu visar det sig att det prelimnära resultatet - det så kallade valnattsresulatet som hittills är det enda som publicerats - för valdistriktet Pomona saknas på Valmyndighetens sajt. I valdistriktet fanns 1 048 röstberättigade i valet 2014 och resultatet blev då kraftig slagsida åt alliansen.

Alliansen fick 59 procent i Pomona

Moderaterna fick 41 procent och tillsammans samlade Alliansen 59 procent av rösterna och Socialdemokraterna fick bara 18,6 procent. Sverigedemokraterna landade på ungefär samma siffra som i resten av landet – 12,6 procent.

Valresultatet från Pomona saknas på Valmyndighetens sajt.

Svante Linusson, professor i matematik och expert på valsystemet, larmade om att resultatet för Pomona-distriktet saknas på Valmyndighetens sajt Val.se:

"Märkliga problem Valmyndigheten har med systemet. Trots att det på första sidan anges att alla valdistrikt är inrapporterade från valnatten så verkar det finnas distrikt som inte är inrapporterade."

Svante Linusson: Det är konstigt

Svante Linusson svävade i ovisshet i en dryg timme efter att han larmat om felet:

– Jag vet inte om det är fel på deras hemsida eller om det är fel på inrapporteringen. Jag tycker att det är konstigt. Valmyndigheten borde hitta felet och uppdatera så att det blir rätt.

Valmyndighetens sajt klockan 17.35 på tisdagen.

Enligt Val.se har ett valresultat rapporterats in klockan 22.30.42 på söndagen men det innehåller inte några uppgifter om antal röster. Kolumnerna för röster i valet 2018 är blanka.

Valmyndigheten hade först inget svar om vad som blivit fel men strax före klockan 18 återkom pressekreteraren Lars Aden Lisinski och uppgav att Valmyndigheten inte fått in valresultatet från valdistriktet Pomona.

Detta trots att Valmyndigheten samtidigt konstaterar på sin hemsida: "Samtliga 6004 valdistrikt räknade."

Valmyndigheten har under tisdagseftermiddagen kommit fram till att den preliminära rösträkningen från Pomona inte rapporterats in till Valmyndigheten.

Valmyndigheten har nu försäkrat sig om att röstsedlarna finns hos länsstyrelsen i Skåne och gjort bedömningen att rösterna i riksdagsvalet inte gör att Centerpartiet eller något annat parti ska få ett ytterligare mandat.

– Det förändrar inte den preliminära mandatfördelningen. det kommer inte att tippa över, säger Lars Aden Lisinski och konstaterar apropå förtroendet för det svenska valsystemet:

– I den preliminära rösträkningen blir det fel ibland och det är därför vi har en omräkning.

Valmyndighetens sajt kommer att uppdateras med resultatet från Pomona först under onsdagen och först då kommer det stå klart hur många röster som Centern saknar för att få ytterligare ett mandat.