Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler M-väljare vill ha samarbete med SD

Fler M-väljare kan acceptera att SD ingår i en framtida regering, visar den nya mätningen från DN/Ipsos. Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson (SD). Foto: OLLE SPORRONG

Nu kan 45 procent av M-väljarna acceptera att Jimmie Åkesson (SD) släpps in i regeringen, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. 

Förra månaden kunde 33 procent av M-väljarna göra det. 

Att M och SD nu samarbetar i ett par kommuner kan ha påverkat M-väljarnas inställning tror Nicklas Källebring på Ipsos. 

– Hur man formerar styrkorna ute i landet påverkar hur man ser på partiernas förmåga att samarbeta generellt, säger han till DN. 

Bland Moderaternas väljare ökar nu acceptansen för ett samarbete med Sverigedemokraterna. 

Enligt en ny mätning från DN/Ipsos anser nu 45 procent av M-väljarna att M+SD är en tänkbar regeringskonstellation. När DN/Ipsos frågade samma sak för en månad sedan var det 33 procent av M-väljarna som tyckte det. 

– Det har ökat med 12 procentenheter mot mätningen vi gjorde för en månad sedan. Det är en stor förändring, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN. 

Lokala samarbeten mellan M och SD kan påverka

Bland Kristdemokraternas väljare är öppenheten för att inkludera SD i en regering på samma nivå. 

Nicklas Källebring ser flera möjliga orsaker till förändringen – bland annat att M och SD har inlett samarbeten i varierande utsträckning i ett par kommuner. Han tror också att den komplicerade regeringsbildningen, som dragit ut på tiden, kan ha påverkat M-väljarna. 

– Hur man formerar styrkorna ute i landet påverkar hur man ser på partiernas förmåga att samarbeta generellt. Jag tror att det är det som avspeglar sig i de här rörelserna, jämte det låsta läget i riksdagen. Våra intryck av partierna kommer från många håll och det blir en helhetsbedömning, säger Nicklas Källebring till DN.

Spricka om SD bland borgerliga väljare 

Centerpartiets och Liberalernas väljare är dock betydligt mer negativt inställda till ett regeringssamarbete med SD. När de båda partiernas väljare som skulle kunna acceptera ett sådant samarbete läggs ihop handlar det bara om 10 procent. I septembermätningen var den siffran 8 procent. 

Bland borgerliga sympatisörer finns således en tydlig och växande spricka i frågan om SD-samarbete.   

DN rapporterar vidare att mätningen visar att flest väljare, 4 av 10, bedömer att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har störst möjligheter att bilda regering. Motsvarande siffra för Ulf Kristersson är 3 av 10. Hela 2 av 10 tror på C-ledaren Annie Lööf. 

Fler öppna för MP i regering

Samtidigt svarar 4 av 10 Miljöpartiväljare att Annie Lööf är den som bäst kan lösa upp knutarna i regeringsfrågan, skriver DN. 

Mätningen visar även att allt fler väljare är öppna för att se  MP i regeringen. Nu tycker 37 procent av de tillfrågade det, mot 31 procent i september.  

Men enligt DN ligger opinionen i princip stilla vad gäller partisympatier.  

 

Så gjordes DN/Ipsos-mätningen

DN/Ipsos har den 16 – 24 oktober intervjuat 1556 väljare. 515 intervjuer skedde per telefon med ett slumpmässigt urval. 1041 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. 

 

Frågorna som ställdes var:

Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

Vilka partier kan du acceptera i regeringen?

Vilka eller vilka partier anser du att ditt parti kan bilda regering tillsammans med?

Vilken eller vilka av partiledarna anser du har störst möjlighet att bilda en regering som har tillräckligt stöd i riksdagen?

 

Opinionsmätningar är alltid förknippade med viss osäkerhet.

 

Källa: DN