Invandringen är den viktigaste valfrågan för väljarna, visar Expressen/Demoskops nya mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSONInvandringen är den viktigaste valfrågan för väljarna, visar Expressen/Demoskops nya mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Invandringen är den viktigaste valfrågan för väljarna, visar Expressen/Demoskops nya mätning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lag och ordning är en av de viktigaste frågorna för väljarna. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENLag och ordning är en av de viktigaste frågorna för väljarna. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Lag och ordning är en av de viktigaste frågorna för väljarna. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ny mätning: De är viktigaste valfrågorna

Publicerad

Invandringen är den viktigaste valfrågan för väljarna, visar Expressen/Demoskops nya mätning.

Samtidigt som blocken försöker komma fram till hur migrationspolitiken ska lösas rotar frågan sig som den viktigaste för väljarna.

– Dessa förändringar i väljarnas fokus innebär först och främst en uppenbar fördel för Sverigedemokraterna, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Undersökningen baseras på intervjuer med 1 048 personer mellan den 3 och 8 maj 2018. Den visar tydligt att den viktigaste valfrågan för väljarna, som det ser ut nu, är invandringen.

Under året har frågan blivit allt viktigare för väljarna, visar Expressen/Demoskop. I januari ansåg 17 procent att det var den viktigaste frågan. I februari ökade det till 18.

I mars ansåg 15 procent att det var den viktigaste frågan – sen har intresset ökat enormt till 20 procent i april och nu i maj, visar Expressen/Demoskop.

– Förra månaden steg invandringsfrågan på dagordningen, och förändringen består in i maj, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

 

LÄS MER: Rånade, bestulna och lurade – polisen hinner inte utreda vardagsbrotten 

 

Även frågan om integrationen ökar i intresse bland väljarna, från 10 till 12 procent.

– Invandring ligger kvar överst på väljarnas dagordning, med sjukvård på andra plats och integrationsfrågan, invandringsfrågans tvilling, på tredje plats.

Invandring och integration var två av frågorna som debatterades i duelleni Expressen TV på måndagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSONInvandring och integration var två av frågorna som debatterades i duelleni Expressen TV på måndagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Invandring och integration var två av frågorna som debatterades i duelleni Expressen TV på måndagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSONStefan Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

S och M nära varandra i frågorna

Invandring och integration var två av frågorna som debatterades i duellen mellan statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Expressen TV på måndagen.

Frågorna är, menar båda partierna, två av de absolut viktigaste. Och partierna står nära varandra i dem. Kristersson har öppnat för att M och S tillsammans ska sätta sig ner och förhandla fram basen i en framtida migrationsöverenskommelse.

– Inget av blocken kan lösa det här själva, vi ser att Socialdemokraternas och Moderaternas integrationspolitik närmat sig varandra, låt oss börja där så vi får ett slags bas för en bredare överenskommelse, sa Kristersson i Expressen TV.

 

SE ÄVEN: Hela #Duellen2018 med Ulf Kristersson och Stefan Löfven 

 

”En viss uppgivenhet”

Frågan om en bred överenskommelse har debatterats hårt mellan blocken, där S och MP vägrar föra samtal med SD, medan M, KD och L öppnat för en parlamentarisk utredning där alla riksdagspartierna ska vara med.

Det stora intresset för invandring och integration är givna fördelar för Sverigedemokraterna, menar Demoskop.

– Dessa förändringar i väljarnas fokus innebär först och främst en uppenbar fördel för Sverigedemokraterna, som har sakfrågeägarskapet över både invandrings- och integrationsfrågan, säger opinionsanalyschefen Santesson.

Samtidigt sjunker intresset – om än marginellt – för frågorna sjukvård, lag och ordning, skola och barnomsorg och slutligen äldreomsorg. Tidigare har lag och ordning toppat listan, nu tror Santesson att väljarna är uppgivna:

– Möjligen kan man tolka nedgången som en viss uppgiven tillvänjning hos allmänheten.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag