Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny mätning: De är viktigaste valfrågorna

Invandringen är den viktigaste valfrågan för väljarna, visar Expressen/Demoskops nya mätning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lag och ordning är en av de viktigaste frågorna för väljarna.
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Invandringen är den viktigaste valfrågan för väljarna, visar Expressen/Demoskops nya mätning.

Samtidigt som blocken försöker komma fram till hur migrationspolitiken ska lösas rotar frågan sig som den viktigaste för väljarna.

– Dessa förändringar i väljarnas fokus innebär först och främst en uppenbar fördel för Sverigedemokraterna, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Undersökningen baseras på intervjuer med 1 048 personer mellan den 3 och 8 maj 2018. Den visar tydligt att den viktigaste valfrågan för väljarna, som det ser ut nu, är invandringen.

Under året har frågan blivit allt viktigare för väljarna, visar Expressen/Demoskop. I januari ansåg 17 procent att det var den viktigaste frågan. I februari ökade det till 18.

I mars ansåg 15 procent att det var den viktigaste frågan – sen har intresset ökat enormt till 20 procent i april och nu i maj, visar Expressen/Demoskop.

– Förra månaden steg invandringsfrågan på dagordningen, och förändringen består in i maj, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.


LÄS MER: Rånade, bestulna och lurade – polisen hinner inte utreda vardagsbrotten 


Även frågan om integrationen ökar i intresse bland väljarna, från 10 till 12 procent.

– Invandring ligger kvar överst på väljarnas dagordning, med sjukvård på andra plats och integrationsfrågan, invandringsfrågans tvilling, på tredje plats.

Invandring och integration var två av frågorna som debatterades i duelleni Expressen TV på måndagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

S och M nära varandra i frågorna

Invandring och integration var två av frågorna som debatterades i duellen mellan statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Expressen TV på måndagen.

Frågorna är, menar båda partierna, två av de absolut viktigaste. Och partierna står nära varandra i dem. Kristersson har öppnat för att M och S tillsammans ska sätta sig ner och förhandla fram basen i en framtida migrationsöverenskommelse.

– Inget av blocken kan lösa det här själva, vi ser att Socialdemokraternas och Moderaternas integrationspolitik närmat sig varandra, låt oss börja där så vi får ett slags bas för en bredare överenskommelse, sa Kristersson i Expressen TV.


SE ÄVEN: Hela #Duellen2018 med Ulf Kristersson och Stefan Löfven 


”En viss uppgivenhet”

Frågan om en bred överenskommelse har debatterats hårt mellan blocken, där S och MP vägrar föra samtal med SD, medan M, KD och L öppnat för en parlamentarisk utredning där alla riksdagspartierna ska vara med.

Det stora intresset för invandring och integration är givna fördelar för Sverigedemokraterna, menar Demoskop.

– Dessa förändringar i väljarnas fokus innebär först och främst en uppenbar fördel för Sverigedemokraterna, som har sakfrågeägarskapet över både invandrings- och integrationsfrågan, säger opinionsanalyschefen Santesson.

Samtidigt sjunker intresset – om än marginellt – för frågorna sjukvård, lag och ordning, skola och barnomsorg och slutligen äldreomsorg. Tidigare har lag och ordning toppat listan, nu tror Santesson att väljarna är uppgivna:

– Möjligen kan man tolka nedgången som en viss uppgiven tillvänjning hos allmänheten.