Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen till mandatmissen

De rödgröna leder nu över alliansen med två mandat.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen förlorar ett mandat till SD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Foto: STINA STJERNKVIS/TT / TT NYHETSBYRÅN

En röstmiss gör att Alliansen halkar efter de rödgröna i mandatfördelningen.

Ett distrikt i Västra Götaland skickade in fel siffror på valnatten – och nu är ställningen 144–142 till de rödgrönas fördel.

– Det visar i alla fall på det orimliga att Alliansen går fram och bildar regering när man är det mindre blocket, säger Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, till SVT Nyheter

Foto: Grafik: Siffrorna kommer från Valmyndigheten.

Plötsligt ökade gapet mellan de rödgröna och Alliansen till 144 – 142 på måndagskvällen. Detta sedan det avslöjats att ett valdistrikt i Västra Götland råkat skicka in fel röstsiffror på valnatten, något som TT var först med att rapportera.

Korrigeringen av resultatet innebär att Centerpartiet förlorar ett mandat till Sverigedemokraterna. De preliminära mandatsiffrorna på Valmyndighetens webbplats ändrades på måndagskvällen.

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare  vill inte svara på om hon tror att det här stärker S position:

– Det visar i alla fall på det orimliga att Alliansen går fram och bildar regering när man är det mindre blocket, säger hon till SVT Nyheter

"Den mänskliga faktorn"

Det är valdistriktet Högsäter och norra kommundelen i Färgelanda kommun i Västra Götalands län som gjorde den felaktiga rapporteringen, enligt Valmyndigheten.

– Rapporteringen var fel. Vi får utgå från att det beror på den mänskliga faktorn och att valarbetarna var mycket trätta sent på natten, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

– Att det fick så stor effekt att ett mandat flyttades mellan partierna beror på att det var så tätt mellan C och SD när det gällde just det här mandatet.

Enligt den preliminära mandatfördelningen hade Centerpartiet på måndagseftermiddagen 31 mandat, och Sverigedemokraterna 62 mandat. Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD. Felet rättades till strax efter klockan 18 på måndagskvällen.

Blandade ihop valen

Misstaget berodde på att distriktet hade blandat ihop rösterna från de olika valen. De hade rapporterat in siffrorna för landstingsvalet.

I stället för riksdagsvalet.

– Det är olyckligt, det beror av allt att döma på den mänskliga faktorn, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

Enligt Aftonbladet verifieras valresultaten med olika koder: "R" som i riksdag, "K" som i kommun samt "L" som i landstinget.

Här gick allt fel. 

– I Västra Götaland pratar man ju inte om landsting utan region, som i regionfullmäktige. Det var sent på kvällen och jag tog fel, säger valförrättaren till tidningen.

Aftonbladet skriver att valförättaren först ringde in det korrekta valresultatet avseende riksdagens röster, sedan det för kommunen – och sist i ordningen landstingets resultat. 

Missen blev känd dagen efter valet

Först under måndagen, dagen efter valet, upptäckte valförättaren att valresultatet avseende landstingsrösterna saknades. 

– Det känns så jädra olustigt att det har blivit så här, säger han till tidningen.

Statsvetaren Marja Lemne riktar skarp kritik mot Valmyndigheten efter det inträffade.

– Som förvaltningsforskare undrar jag vad Valmyndigheten håller på med. Valsajten kraschar, avtalet med Postnord funkar inte — det är häpnadsväckande saker. Det kanske är dags att granska även denna myndighet, säger Marja Lemne, lektor vid Södertörns högskola, till TT.

"Dags tillsätta utredning"

– Jag har följt val i 50 år, men nu börjar jag undra. Det kanske är dags att tillsätta en parlamentarisk utredning, där samtliga partier deltar, och se över valrutinerna och vad som kan blir bättre, säger hon.

Valmyndigheten vill inte kommentera kritiken innan man hunnit kontakta de ansvariga och utreda vad som egentligen hänt.

– Det är inget fel begånget av Valmyndigheten utan det är valdistriktet som rapporterat fel. Kommunen är ansvarig för valdistriktet, säger Lars Aden Lisinski.

Enligt Lisinski tyder inget på att den preliminära mandatfördelningen kommer att ändras ytterligare förrän onsdagsrösterna, sena förtidsröster och utlandsröster, har räknats, skriver TT.