Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu träffas alliansen för att utse talmanskandidat – kringgår SD-löftet

På tisdagen samlas partiledarna i alliansen för att enas om en moderat talmanskandidat. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansledarna räknar med att SD röstar för deras kandidat för att stoppa Stefan Löfven. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen har en plan för att kringgå löftena om att inte samarbeta med SD. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgift till Dagens industri vill M att riksdagsledamoten och KU-ordföranden Andreas Norlén blir alliansens gemensamma talmanskandidat. Foto: SUVAD MRKONJIC

Alliansens partiledare träffas under tisdagen för att utse en gemensam talmanskandidat, erfar Expressen.  

Enligt källor inom alliansen står det redan klart att det blir en moderat riksdagsledamot som föreslås – och alliansledarna räknar med att SD röstar för denne för att stoppa Stefan Löfven.

Enligt uppgift till Dagens industri vill M att riksdagsledamoten och KU-ordföranden Andreas Norlén blir alliansens gemensamma talmanskandidat.

Samtidigt har partiledarna en plan för att kringgå löftena om att inte samarbeta med SD – men den får nobben direkt av Jimmie Åkessons stabschef. 

Förra veckan möttes partiledarna Ulf Kristersson, Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund vid flera tillfällen för att diskutera regeringsfrågan och talmansvalet – senast i torsdags på Moderatledarens rum i riksdagen.

Under tisdagen träffas de igen, enligt vad Expressen erfar, för att försöka enas kring en gemensam talmanskandidat.

– Jag vet inte säkert om de verkligen landar i en kandidat på det mötet, men de kommer i alla fall att fördjupa den diskussionen, säger en nära medarbetare till en av partiledarna. 

Enligt samma källa är partiledarna överens om att talmanskandidaten ska vara en moderat riksdagsledamot: 

– Man följer principen om att talmannen ska komma från blockets största parti, alltså Moderaterna.

Ask och Billström – hetaste kandidaterna

Det har tidigare spekulerats i flera alliansnamn som skulle kunna vara aktuella för talmansuppdraget. De hetaste kandidaterna är ex-ministrarna Beatrice Ask och Tobias Billström. 

Moderaterna vill att riksdagsledamoten och KU-ordföranden Andreas Norlén blir alliansens gemensamma talmanskandidat, enligt uppgift till Di på måndagskvällen. 

Enligt uppgifterna ska Norlén ha fått frågan och han ställer sig positiv till det. Andreas Norlén vill inte själv kommentera uppgifterna på måndagskvällen, meddelar Moderaternas presstjänst.

Samtidigt bekräftar en källa från Liberalerna för tidningen att alliansen vill gå fram med en gemensam kandidat från Moderaterna.

På måndagskvällen uppgav Dagens Nyheter att Socialdemokraterna inom kort ska lansera en egen kandidat för att sätta press på de borgerliga.

Klockan 11.00 på måndag samlas den nya riksdagen för upprop och därefter väljer riksdagen en ny talman för mandatperioden 2018-2022. Alliansledarna räknar då med att Sverigedemokraterna röstar för den kandidat som de föreslår – trots att det partiet inte deltagit i några diskussioner om detta. 

Dagen därpå öppnar kung Carl XVI Gustav riksmötet på den nya talmannens begäran. 

– Det råder ju ingen tvekan om att SD vill byta ut Stefan Löfven, och redan på måndag har de chansen att markera tydligt var de står genom att rösta på vår kandidat, säger en källa inom alliansen. 

Allianskälla: "Ett desperat uttalande"

En S-källa hävdade på måndagen i Aftonbladet att Centerpartiet och Liberalerna "tvingas bekänna färg vid omröstningen i riksdagen":

– Om de röstar fram en moderat talman blir det uppenbart att de tänker gå med SD. 

En medarbetare hos en av alliansens partiledare säger till Expressen – som svar på detta:

– Ett desperat uttalande. Det börjar sjunka in hos Stefan Löfven att han sitter på lånad tid. Om alliansen håller ihop är han ju borta. S vet sedan länge att det blir en alliansgemensam talmanskandidat – och självklart kommer alla fyra partierna att rösta på det förslaget. 

Alliansledarna ska på tisdagens möte också lägga upp taktiken inför och efter statsministeromröstningen, enligt en uppgiftslämnare. 

Alliansens plan: Kommittéer och utredningar

Alliansens plan framöver – för att kringgå löftena om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna – är att tillsätta olika parlamentariska kommittéer och utredningar i riksdagen, erfar Expressen.  

– Samtliga riksdagens partier bjuds naturligtvis in i både kommittéer och utskott för att diskutera olika politiska sakfrågor – precis som det har varit under de gångna fyra åren. Först därefter lägger regeringen förslag, och dessa kan ju då anpassas så att det alltid finns en majoritet, säger en allianskälla.

På så sätt kan både Centerpartiet och Liberalerna fortsätta att hävda att de inte samarbetar eller tar stöd av Sverigedemokraterna – även om de faktiska förslagen ibland utformas som rena "SD-kompromisser". 

 

LÄS MER: Val 2018: Så väljs riksdagens talman 

 

Enligt Aftonbladets S-källa skulle Löfven "kunna avgå direkt efter talmansvalet och därmed slippa den obligatoriska statsministeromröstningen i riksdagen, där han av allt att döma blir bortröstad."

S-källa: "Löfven förstår att han tvingas bort"

En källa inom Socialdemokraterna uppger dock för Expressen att Stefan Löfven inte tänker kasta in handduken före omröstningen. 

– Löfven förstår att han tvingas bort, men han ska säga: ”Se, ni går redan ihop med SD. Detta är bara början, ni hamnar på fel sida i historieböckerna."

Problemet är bara att SD mycket väl kan rösta emot Ulf Kristersson som statsminister i nästa steg. SD-ledaren Jimmie Åkesson har ju varit tydlig med att partiet kräver inflytande för att stödja en av statsministerkandidaterna.

– Detta är det som S fruktar mest just nu. I ett sådant läge är det ju med Stefan Löfvens logik Socialdemokraterna som tar stöd av Sverigedemokraterna för att hindra en alliansregering, säger en S-företrädare, och fortsätter:

– S-ledningen vet att det kommer att ske, och ingen har en lösning internt på det dilemmat. När S, SD och V stoppar Kristersson hamnar extrempartierna i stället i S-laget, och då försvinner Löfvens viktigaste argument i valrörelsen mot de andra.

SD:s svar: "Respektlöst gentemot väljarna"

SD-ledaren Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson kommenterar sent på måndagskvällen alliansledarnas planer för Expressen:

– Jag är övertygad om att Jimmie Åkesson inte kommer att nöja sig med platser i parlamentariska utredningar och kommittéer. Vi ingår dessutom redan i sådana och att diskutera saker inom ramen för utskotten är heller inget nytt.

Enligt Mikael Eriksson kommer SD att göra "allt vi kan" för att ge partiets 1,1 miljoner väljare "inflytande i paritet med vårt väljarstöd".

– De andra partierna agerar just nu som att vi inte finns. Det är oerhört respektlöst gentemot väljarna. Tänk vad mycket enklare allt vore om man lämnade sandlådan och började prata med oss. 

Alliansens partiledare vill inte uttala sig i nuläget. Expressen har sökt Andreas Norlén.