Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kan Stefan Löfven ta på sig hårdhandskarna

S-ledaren Stefan Löfven har tagit emot verbala smockor från Annie Lööf – nu kan han ge tillbaka. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Annie Lööf nobbar Stefan Löfven som statsminister. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens statsvetare Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

C-ledaren Annie Lööf nobbar Stefan Löfven och fortsätter utdela råsopar mot S-ledaren och Socialdemokraterna. 

Hittills har han tigit och tagit emot i hopp om att få hennes stöd som statsminister. 

– Om de kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister finns det ingen anledning för honom att fjäska för Centerpartiet, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam.  

Under måndagen presskonferens så gav Annie Lööf Stefan Löfven nobben och sågade Socialdemokraternas förhandlingsvilja. 

– S är vana vid ett helt annat slags samarbete, där S sitter i förarsätet och de andra partierna är komplement, sa Annie Lööf och jämförde med den goda kompromissviljan inom alliansen. 

Annie Lööf under måndagens presskonferens. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Madestam: "Lööf kastar över bollen till Löfven"

Expressens statsvetare Jenny Madestam tolkar beskedet som att sakpolitiska hinder har orsakat en dikeskörning i förhandlingarna. 

– Nu kastar Annie Lööf över bollen till Socialdemokraterna som hon menar är stelbenta och fullständigt oförmögna att förhandla. Då kan C argumentera för att vi har försökt men det lyckades inte, precis som hon gjorde under presskonferensen. Och då kan det sluta med att de lägger ned sina röster och släpper fram Ulf Kristersson som statsminister, säger Jenny Madestam.  

Under pågående förhandlingar så publicerade Annie Lööf en debattartikel hos Aftonbladet där hon kallade Socialdemokraternas svar på hennes kravlista för ett "skambud". 

Annie Lööf anklagar Stefan Löfven för skambud. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

 

Annie Lööfs nobb kan leda till hårdare debatt

S-ledaren har tagit emot Annie Lööfs verbala smällar med ett leende och sagt att det handlar om att "ge och ta". 

– Annie Lööf säger att Socialdemokraterna måste kunna flytta på sig mer, men jag är osäker på det. För hela andan i hennes presskonferens är att det är kört, säger Jenny Madestam. 

Nu tyder det mesta på att M-budgeten röstas igenom på onsdag och att övergångsregeringen får styra med den, till det tagits fram en tilläggsbudget. 

Broarna till statsministerposten verkar vara brända – och Stefan Löfven har inte längre något att förlora. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Om de har nått vägs ände så tror jag att han kommer att bli tuffare i tonen, för då är läget ett annat. Då har han inget att måna om i relationen till C – om det ändå är kört. Hon säger att de kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister och då finns det inte längre någon anledning för Stefan Löfven att hålla på och fjäska för Centerpartiet. 

Madestam: "Finns risk för irritation hos väljarna"

Annie Lööf betonade under presskonferensen att hon hade prövat alla möjligheter som finns under tre månaders tid, och jobbat dag som natt för att hitta en lösning. Samtidigt har hon varit med och röstat bort Stefan Löfven som statsminister, valt att inte rösta fram M-ledaren Ulf Kristersson till samma post och lett en resultatlös sonderingsrunda – innan hon nu stänger dörren för Stefan Löfven. 

Hur tror du att budskapet att hon gjort allt för att hitta lösningar landar hos folk? 

– Jag tror att det finns en risk för Annie Lööf att det växer en irritation hos väljarna på grund av att det är för mycket nej-sägande från Centerpartiets håll. Det har vi också sett på att hennes siffror i förtroendebarometern har sjunkit. Det är nej till Kristersson, det är nej till Stefan Löfven, det är nej till samarbete. Det är ett bekymmer eftersom det är en så låst situation, säger Jenny Madestam och fortsätter:

"Centerpartiet sitter på trumf och nyckeln"

– Man hade kunnat se det här som en möjlighet att ta åt sig äran för att lösa den här situationen men nu gör man inte det. Och nu försöker hon skjuta över ansvaret på de stora partierna S och M eftersom hon tycker att hon som ledare för ett litet parti har försökt. Men sett till valresultatet och hur det politiska landskapet ser ut är det så att Centerpartiet sitter på trumf och nyckeln, men eftersom partiet inte kan bestämma sig eller välja läger så är det alltjämt låst. 

Arbetsmarknads- och bostadspolitiken pekas ut som knäckfrågor i C:s förhandlingar med S, där Annie Lööf anser att S varit för oprecisa i sin reformvilja. 

Stefan Löfven vill inte klippa banden till Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet, enligt Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En annan huvudorsak är enligt Annie Lööfs Stefan Löfvens ovilja att klippa banden till Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt. 

Madestam om S/M-regering: "Kommer inte hända"

– Det där tror jag är ett argument för att förstärka slutsatsen hon kommit till. För Vänsterpartiet finns självklart med och S måste ha dem med sig. De skulle i realiteten inte ha något inflytande i en regering som leds av Stefan Löfven och de sakfrågor som det handlar om det även sådana som S måste ta hänsyn till. De har också fackföreningsrörelsen att ta hänsyn till, så det argumentet ekar lite tomt, säger Jenny Madestam. 

Annie Lööfs vädjan till S och M om att lösa situationen kan tolkas som att hon föreslår en samlingsregering med de två största partierna. 

– Det kommer inte hända enligt min bedömning. Då återstår möjligtvis att Miljöpartiet och alliansen kan få till det. Men annars blir det ett extraval som inte är alltför långt borta. Om inte Centerpartiet ska lägga ner rösterna och släppa fram Kristersson, säger Jenny Madestam. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!