Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norges statsminister: SD är en annan typ av parti

Norges statsminister Erna Solberg möter väljarna i Lillestrøm. Snart kan hon stå inför en regeringskris. Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
På tisdag går Ulf kristerssons tid ut. Då ska han presentera ett förslag till en regering för talmannen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Sverige fryser övriga partier ut SD trots att över en  miljon röstat på dem.

I Norge tvekade Høyres ledare, statsminister Erna Solberg, inte på ett samarbete med högerpopulisterna i Fremskrittspartiet.

– Det är skillnad på Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet, det är en annan typ av parti, säger Solberg till Göteborgs-Posten.

Valet till Stortinget 2013 i Norge slutade med att en borgerlig minoritetsregering bildades av Høyre, Moderaternas systerparti på andra sidan kölen, och Fremskrittspartiet, med stöd av Kristelig Folkeparti och socialliberala Venstre.

I det svenska riksdagshuset har Moderaternas ledare Ulf Kristersson fått talmannens mandat att försöka pussla ihop en regering hösten 2018.

Vill föra hårdare migrationspolitik

Läget liknar det som Norge befann sig i efter valet 2013. Vem ska ta vem? Kan en minoritetsregering klara att få riksdagens stöd?

Skillnaden är att här vill ingen förhandla med Sverigedemokraterna, trots att de blev riksdagens tredje största efter S och M.

Omstridda Fremskrittspartiet har åtminstone tidigare framstått som en politisk förebild för SD.

Man är invandringskritiskt och vill föra en tuffare migrationspolitik genom minskade bidrag, obligatorisk samhällsundervisning och språktest för medborgarskap.

I Norge hörs dock sällan röster om att Fremskrittspartiet borde isoleras.

”Norsk politisk kontext”

Att förhandla med dem om att bilda en regering var inget stort hinder för Høyres ledare Erna Solberg, Norges statsminister.

– Ja, vi hade sedan lång tid varit klara och tydliga med att vi utgick från de fyra partierna som fick en majoritet i Stortinget. Det är skillnad på Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet, det är en annan typ av parti, säger Solberg till Göteborgs-Posten.

Exakt vilka skillnader hon menar framkommer inte i GP-intervjun. Tidigare (2017) har Erna Solberg dock sagt till Dagens Nyheter på samma tema:

– De politiska kartorna är olika. Jag anser att Fremskrittspartiet är ett väldigt annorlunda parti än Sverigedemokraterna. Frp är ett parti som har en bred agenda på många områden och som det är enkelt att hitta gemensamma lösningar tillsammans med

I GP-intervjun påpekar hon att blockpolitiken alltid varit starkare i Sverige och att jämförelsen därför haltar. Norge är inte Sverige.

– Det här är norsk politisk kontext och den kan inte överföras till ett annat land, säger statsministern.

Kan stå inför regeringskris inom kort

För närvarande står Erna Solberg själv inför en möjlig regeringskris i Norge.

Det är Kristelig Folkeparti som flaggar för en möjlig vänstersväng där man upphör vara stöldparti åt minoritetsregeringen, för att i stället liera sig med Arbeiderpartiet och Senterpartiet, som därmed skulle bli ett större block.

Den 2 november ska Kristelig Folkeprti, vågmästare med åtta mandat i Stortinget, rösta i ett extrainsatt landsmöte om hur man ska agera.